Kronika jazzu - pro ty, co to s jazzem myslí vážně

Kronika jazzu - pro ty, co to s jazzem myslí vážně

Tisk

JAZZ200Nebojte se, název recenze je trochu nadnesený. Chce především říct, že představovaná kniha je opravdu kvalitní a najdete zde všechny důležité informace, osobnosti, milníky, a to vše úhledně ozdobené bohatým fotografickým materiálem.

 

Po mnoha letech, kdy jsem sama navštěvovala hodiny Dějin jazzu, kterými nás provázal jazzový trumpetista Jan Přibil, jsem opravdu zajásala, když jsem zjistila, že na český trh doputuje Kronika jazzu. Velká tlustá kniha plná informací, které jsem si „jen" zopakovala, ale objevují se v ní takové detaily, o kterých jsem netušila nebo je v návalu dalších informací zapomněla.

Jazz byl od svých počátků spojován se sexem a alkoholem, později drogami. V dobrých rodinách nebylo záhodno se do jazzu zaposlouchat. Trvalo desítky let, než ho lidi začali brát vážně a bez předsudků. V jeho historii zaznamenáváme i období, kdy byl považován za plně intelektuální hudbu (jaký odklon od jeho začátků), které se může věnovat jenom hrstka vybraných.

Kniha je chronologicky seřazená podle let a událostí v nich. Můžete číst krátké zprávy z jazzového světa (například o zákazu hraní amerických hudebníků v Británii), které jsou dost podrobné, ale vše  můžete srovnat se světovými událostmi. Zařazeny jsou i některé milníky z české historie - nevím, zda už byly v originále, nebo jsou doplněny díky překladatelce.

jazz

 

Větší prostor pak dostávají jazzové osobnosti nebo styly, vše doplněno kvalitním a atraktivním obrazovým materiálem. Můžete se také těšit na citáty významných muzikantů, obvykle směrem k jejich kolegům. Pokud se v hudbě úplně neorientujete, nemusíte se bát, poslouží vám přidaný slovníček.

Co bych ještě ráda vyzdvihla je to, že v publikaci jsem nenašla žádné gramatické chyby, natož překlepy, což je v poslední době v české produkci docela zázrak (nebo prostě nemám štěstí?). V Česku je jazz na vzestupu. Otevírají se jazzové programy na akademiích umění, jazzové kluby rostou jako houby po dešti a kvalita je vysoká, vůbec se nemáme za co stydět. Můžeme jen čekat, kdo se podívá na naši současnou jazzovou scénu a bude se věnovat její historii.

Kronika jazzu/The Chronicle of Jazz
Autor: Mervyn Cooke
Žánr: encyklopedie
Nakladatelství: Universum
Rok vydání: 2016
Počet stran: 272
Hodnocení: 90 %                 Zdroj foto: www.bux.cz
https://www.bux.cz/knihy/175393-kronika-jazzu.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Vždycky si říkám, že se budu válet…“ tvrdí výtvarník a muzikant Jaromír F. Palme

jaromir f palmeJaromír F. Palme má letos velmi napilno. Po Začarované třídě (duben 2012) ilustroval další dvě knihy Dina a tajemství starých tenisek (srpen 2012) a Žižkovské strašidelno<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Chůva: Jizvy zanechané na duši...

chuva perexMilujete-li romány, které jsou v jednotlivých kapitolách vyprávěny jinou osobou, je tento psychologický thriller tím pravým ořechovým. Krásný kontrast tu tvoří už jen rozdíl mezi ženským a mužským vnímáním. Časové rozpětí tvořící desítky let v...

Divadlo

Klec bláznů – nová stálice v repertoáru Švandova divadla?

klec blaznu200Švandovo divadlo je moje oblíbená pražská scéna, a když mi přišla pozvánka, ve které stálo, že chystají hru s prvky drag show, říkala jsem si, že tohle tedy vážně musím vidět. Už sám název – Klec bláznů – zní dostatečně zajímavě, aby podnítil...

Film

Velká jízda za tornády

torn 200Film V oku tornáda (2014) je o městě Silverton, kde se během pár dní objeví spousta tornád. Akční snímek je o jízdě v autech, lítání v autech a odfukování lidí i s budovami.

...