Hudební výlet do sedmdesátek s Petrou Janů, Marthou a Tenou či Věrou Špinarovou

Hudební výlet do sedmdesátek s Petrou Janů, Marthou a Tenou či Věrou Špinarovou

Tisk

zname nezname 200Čtyřiadvacet skvostů se Tomáši Padevětovi podařilo najít v hudebních archivech. Při poslechu si člověk říká, jaké štěstí, že nezůstaly zapadané prachem, byla by to věčná škoda.

 

 

Na jednom albu Známé Neznámé sedmdesátky se tak setkalo osm zpěvaček, z nichž tři (Věra Špinarová, Jana Kociánová a Valérie Čižmárová) již nežijí. Interpretkami dalších písní jsou Miluše Voborníková (tři písničky), Martha a Tena Elefteriadu (čtyři písničky), Jana Kratochvílová (tři písničky) a Petra Janů (čtyři písničky).

Každý strom je příboj, pevná hráz

"Každý strom je příboj, pevná hráz," zpívá Petra Janů v silné písni "Stromy" s hudbou Jiřího Kameše a textem Josefa Prudila. Lze tak charakterizovat celé album, každou skladbu - Tomáš Padevět vybíral s vkusem. "U posluchačů často neboduje pouze samotný pouze samotný hlas interpretů, ale také temperament, originalita, extravagance a u žen i půvab a podmanivá krása," píše vydavatel na bookletu.

Mámení před prvním poslechem

"Zde zastoupené zpěvačky představují všechny vyjmenované aspekty, které se dokonale snoubily. Posluchače přitahovaly barvou svých jedinečných hlasů a projevem na pódiích," dodává na bookletu, kde lze najít i plno "zapomenutých" fotografií a nejpodstatnější informace z profesních životopisů zpěvaček. Fascinující na albu je i to mámení před prvním poslechem - jaképak písničky zůstaly mému uchu doposud utajeny...

Hned se mi zdá lepší svět...

Autorem několika písniček je Aleš Sigmund. Martha a Tena v jeho písničce "Bouře" zpívají "...hned se mi zdá lepší svět...". Při poslechu alba to tak opravdu je - navzdory tomu, že i vážné písně nepůsobí tísnivě. Zkrátka milé ohlédnutí za kvalitní muzikou a pěveckými výkony. Pohlazení, kterému netřeba ubírat hodnotící procenta.

 

zname nezname1

Známé Neznámé sedmdesátky
Výběr, sestava, text: Tomáš Padevět
Vydal: Tomáš Padevět 2020
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: http://www.tomaspadevet.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Svoboda: „Myslím si, že kulturně zdaleka nezaostávám“

200rozOlympijský vítěz v moderním pětiboji z Londýna David Svoboda se věnuje sportu maximálně a volného času si proto moc neužije. Když se však i přes velkou zaneprázdněnost naskytne nějaká volná chvilka, rád si zajde třeba na zajímavý koncert či divadelní př...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Nenechte si ujít Thiliezovu prvotinu

krvavy andel 200Nakladatelství XYZ potěšilo všechny fanoušky francouzského spisovatele Francka Thillieze a vydali jeho prvotinu s názvem Krvavý anděl.

 

...

Divadlo

Tři mušketýři pod brněnskou oblohou

musketyrivbrne-perexDevátým rokem se v objektu Moravského zemského muzea, na Biskupském dvoře na Zelném trhu konala premiéra inscenace, která byla (jako vždy v minulosti) připravena právě pro tento nádherný prostor pod širým neb...

Film

Ultimátní filmová ABBA párty zamíří v září i do českých kin

abba-the-movie-image-10Švédská skupina ABBA patří bez jakýchkoliv diskuzí mezi největší popové ikony dvacátého století. A jejich hudba přitahuje, částečně i díky muzikálu Mamma Mia, zástupy nových a nových fanoušků napříč generacemi. Ačkoliv už muz...