V roce 1971 předvedla Helena Vondráčková svou první samostatnou koncertní show

V roce 1971 předvedla Helena Vondráčková svou první samostatnou koncertní show

Tisk

helena perexJe to neskutečných padesát let, co Helena Vondráčková uvedla svou první samostatnou show. Koncertní program se jmenoval Helena 71 gala a premiéra proběhla 24. února 1971 v pražské Lucerně. Kritika tehdy napsala, že je naší první zpěvačkou, která povýšila statické zpívání na hodnotnou podívanou, během které zpívá, tancuje, stepuje, hraje na hudební nástroje, a přitom bezprostředně komunikuje s publikem.

 

Zpěvačka tím završila víc než roční období, kdy spolu s Václavem Neckářem přešlapovali na místě a čekali na Martu Kubišovou, kterou zpočátku roku 1970 postihl zákaz veřejného vystupování. Teprve když jim Kubišová napsala dopis, ať pokračují dál a bez ní, se začali postupně vracet k práci.  


I když jim bylo tenkrát doporučováno, že by měli vystupovat spolu, případně se dělit o kapelu, která původně doprovázela Golden Kids, oba se nakonec rozhodli pro sólovou dráhu. Václav Neckář brzo postavil kapelu Bacily, Helena Vondráčková nastudovala svou první show s big bandem řízeným Bohuslavem Ondráčkem. Ve skutečnosti šlo o Orchestr Golden Kids, leč tento název byl už v postupující normalizaci tabu.

helena


Program Helena 71 gala otevíralo několik písniček vokálního dua SoHo, které tvořili členové orchestru Miloš Svoboda a Petr Hejduk (o něco později se uplatnil ve skupině Olympic). Teprve po těchto „předskokanech“ přicházela na scénu Helena Vondráčková. Zatímco dramaturgii měl na starosti její kapelník a autor mnoha hitů Bohuslav Ondráček, kostýmy vymyslela Marie Marková.

helena 1


V programu měla Helena Vondráčková za sebou dívčí vokální kvarteto Jezinky (tehdy v něm zpívala i Dana Vlková, polovina později známého pěveckého dua Kamelie) a nabídla jednak náročné písně z prvního studiového alba Ostrov Heleny Vondráčkové (Můžeš zůstat, můžeš jít, Pochval strom za zelený listí, Jsem Bůh i Ďábel, Ostrovy pokladů), jednak novinky s hitovými ambicemi (Horoskop, První krásný den, Miláčku, Fanfán, Proč mě nikdo nemá rád, Za mléčnou dráhou, Admirál, Bim-bum, rána), ale i písně jako Aquaurius, Ráj, Sním a Mám ráda.

helena 2


A samozřejmě nechyběla ani směs těch úplně prvních hitů (Červená řeka / Pátá / Vzdálený hlas / Utíkej / Chytila jsem na pasece motýlka / Všechno už je pryč, už je ráno / Růže kvetou dál / Cink-cink / To se nikdo nedoví / Tvá malá Jane / Strejček Charlie / Bonbón).


První velká show Heleny Vondráčkové měla zasloužený úspěch – teprve čtyřiadvacetiletá zpěvačka zazářila v hitovém i náročném repertoáru, svůj program si sama moderovala, ale byly tu ještě další „premiéry“: v písni Miláčku si prvně zastepovala, na klavíru si „střihla“ Chopina, ale především překvapila svou muzikálností, vysokou hudebností a záviděníhodnou profesionalitou.

helena 3


Zkrácený záznam koncertní show Helena 71 gala ostatně přináší zpěvaččino supraphonské album Helena! Helena! Helena!, které se natáčelo v červnu 1971 za účasti diváků a které vyšlo, tehdy ještě na vinylu, v roce 1972. V roce 2000 se album objevilo i na CD jako pátý titul řady Kolekce Heleny Vondráčkové.


S big bandem řízeným Bohuslavem Ondráčkem vystupovala Helena Vondráčková přibližně rok, potom měla za zády kapelu, kterou sestavil Luděk Švábenský a se kterou podnikla koncem roku 1972 první velké sovětské a japonské turné. Švábenský byl kapelníkem i skupiny Strýci, která Helenu Vondráčkovou doprovázela v letech 1973 – 1979 v tuzemsku i leckde po světě.



Foto archiv autora


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Rád by som hral na najväčšom hudobnom festivale na Slovensku“ Legendárny saxofonista Bill Evans

jazz 200Na Gypsy Jazz festivale sa predstavil legendárny saxofonista Bill Evans. Zveril sa nám, že by rád zahral aj na Pohode. Celý článok o akcii nájdete ZDE

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Středověk jako pestrá doba v literatuře

stredovek200Křest knížky Františka Kalendy Vraždy ve znamení hvězdy se uskutečnil v nakladatelství Dobrovský na pražském Václavském náměstí. Kniha, vydaná nakladatelstvím Vyšehrad, čtenáře zavádí na dvůr Karla IV. a do ulic staré Prahy krátce po morové ráně...

Divadlo

Nová sezona zlínského divadla bude plná žen, snů, zázraků a kouzel

mestske divadlo zlin200

Pestrý výběr z klasické i soudobé, světové i české dramatické tvorby opět nabídne divákům v příští sezoně Městské divadlo Zlín. Na Velkém sále uvede po Řeku Zorbovi dal...

Film

Vzniká celovečerní film Milion chvilek. Na dokončovací práce spustila režisérka Amálie Kovářová sbírku prostřednictvím platformy Hithit

milion chvilek200Když na jaře 2019 začala režisérka Amálie Kovářová natáčet přípravu demonstrace spolku Milion chvilek na Václavském náměstí, netušila, že se jí pod rukama začal odehrávat inspirativní příběh o neutuchající snaze a boji občanské české spo...