Ostrov Heleny Vondráčkové je přístavem lásky, radosti, snů a příjemné nostalgie

Ostrov Heleny Vondráčkové je přístavem lásky, radosti, snů a příjemné nostalgie

Tisk

Ostrov Heleny Vondrackove perexNadčasovost alba „Ostrov Heleny Vondráčkové“ z roku 1970 se špičkovými skladbami, které Supraphon vydal v reedici, je předvánoční dárek, jak se patří. A určitě udělá radost i pod stromečkem – vedle deseti skladeb z původní desky je na něm také osm bonusů (mimo jiné i Ostrovy pokladů v japonštině – Takarajima). Každý si tam určitě najde tu svou, byť nejlepší je poslouchat jej v celku.

 

Vkusný tyrkysový obal s ostrůvkem, v jehož středu jsou zpěvaččiny oči, dává na první pohled tušit kvalitní obsah. A pocit nezklame! Znamenitá původní i zahraniční hudba, vynikající texty Zdeňků Borovce a Rytíře, zvučné nástroje několika orchestrů. A duši všemu dává zpěvaččin hlas i procítěná interpretace. Helena Vondráčková zkrátka písničky nejen zpívá, ale také žije.

Budeš jíst jablka červená

A texty jsou opravdu nadčasové, jako by těch padesát let byl mžik. "... Pochval strom za zelený listí, pochval jej a budeš jíst jablka červená. A hlaď kytku zvadlou předloni, a spolu s ní se rozvoní i růže tvá...,“ zní kupříkladu v textu Zdeňka Borovce Pochval strom za zelený listí.

Není zanesený na mapách

Silná jsou například i slova Zdeňka Rytíře Ostrovy pokladů, přičemž na motiv této skladby bylo pojmenováno celé album, které bylo v reedici vydáno jako CD i vinyl. „…Ostrov pokladů sám v sobě máš, ten není tam, kde ty ho hledáváš, kde ptáci krouží. Není zanesený na mapách a stačí, kdybys jednou ruku vztáh, kolem nás krouží. Na křídlech bílých labutí, když náhle mávnou perutí. Krouží.“ Tento text je na bookletu publikován – kdyby tam byly všechny, bylo by to dokonalé.

Písně v mnoha jazycích

Album obsahuje deset skladeb, vyjma dvou uvedených také „Můžeš zůstat, můžeš jít“, „Laléňa“, „Provazochodci“, „A kapky kapou“, „Klášterní zvon“, „Jsem Bůh i ďábel“, „Pojď jen blíž“, „Raděj snad pláč mi dej“ a „Ostrovy pokladů“. Osm bonusů spojuje, že nejsou (až na část česko-francouzské verze skladby „Malovaný džbánek“) zpívané v češtině, ale angličtině, francouzštině, polštině, japonštině a němčině.

Zpěvaččiny poklady

Jedná se o zpěvaččiny známé poklady, vedle zmíněného Malovaného džbánku také „Proč mě nikdo nemá rád“, „To se zvládne“, „Já a táta“, „Jen dva ta loďka může vést“ a směs písní „Čas je proti nám“, „Nač vlastně v půli vzdávat mač“, „A ty se ptáš, co já“, „Tentokrát se budu smát já“. Raritou alba doplněného o bonusy je, že dvě skladby („Můžeš zůstat, můžeš jít“, „Ostrovy pokladů“) jsou tam dvakrát – poprvé v češtině, podruhé jedna v angličtině a druhá v japonštině.

Každý procítěně na svém ostrově

Ostrov Heleny Vondráčkové je přístavem lásky v různých podobách, radosti, netrýznivého smutku, zvučné hudby a příjemné nostalgie. Jedná se vesměs o skladby, které nepatří k největším zpěvaččiným hitům, zato však mají obrovskou hloubku a bezpochyby by jim to slušelo v prostředí komorního recitálu, kde se zpěv a hudba linou tichem, protože nikdo z posluchačů ani nehlesne. Poslech každého strhne na svůj vlastní ostrov plný snů.

Ostrov Heleny Vondrackove

Ostrov Heleny Vondráčkové
Cover: Leo Novotný, 1970
Layout s využitím původního obalu: Gabriela Novotná, 2021
Photos: Otto Dlabola 1970, 2021
Remastering: Oldřich Slezák, 2021
Editor: Jana Helgová
Vydal SUPRAPHON a. s., 2021

Hodnocení: 95 %

www.supraphon.cz/novinky/1910-ostrov-heleny-vondrackove


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Miluju jaro a podzim,“ prozradila nám spisovatelka Alena Jakoubková

alena jakoubkova 200Léto je v plném proudu, slunce pálí o sto šest, na mnohé se přilepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“). Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod slunečními paprsky? Nebo jen dobí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Kurt Cobain: Ilustrovaný životopis

kurt cobain ilustrovany zivotopis 200Tak na tohle jsem byla po čertech zvědavá! Nakladatelství CPress přineslo v listopadu novinku pro všechny fandy kapely Nirvana – Ilustrovaný životopis Kurta Cobaina od španělských autorů Davi...

Divadlo

Nezapomenutelná Adina Mandlová ožije na scéně Městského divadla v Mladé Boleslavi

Adina2001000 tváří Adiny je další z autorských projektů Městského divadla v Mladé Boleslavi, který sleduje životní osudy kdysi herečky Adiny Mandlové. Slavnostní premiéra hry Daniely Sodomové proběhne 30. září. Režisérka a choreografka Adéla Stodolová patří k nejvý...

Film

Filmy, panelové diskuze i taneční performance nabídne letošní festival Film a architektura

film architektura 200Pět dnů, dvacet mezinárodních a tuzemských snímků, diskuze s režiséry a odborníky nebo taneční performance. Festival Film a architektura zavítá ve dnech 30. září–4. října do sedmnácti měst. Desátý ročník svým programem zcela n...