S šéfkuchařem luxusních restaurací Radkem Šubrtem se v těchto dnech můžete potkávat na televizních obrazovkách, kde vystupuje jako jeden z porotců kulinářské show Masterchef. Co si o ní myslí? Jaké je jeho oblíbené jídlo? To se dozvíte v tomto rozhovoru.
Nejprve vás dle očekávání potrápím otázkami týkajícími se show Masterchef. Kývl jste na nabídku dělat porotce hned, nebo jste váhal?
Určitě jsem váhal, ale to jen kvůli mé vytíženosti.
Připravoval jste se nějak na roli porotce?
Ne, vlastně celý život.
Jste v konkurenci ostatních porotců (Jiří Štift a Martin Korbelič) spíše ten hodný nebo přísný?
My se střídáme v této roli.
Sledoval jste nebo sledujete původní americkou mutaci Masterchef? Je to pro vás inspirací?
Já to prohlížel při natáčení. Hlavně Austrálii. Ano jsou tam skvělé nápady.
Uznáváte zdejší porotce – Gordona Ramseyho, Grahama Elliota a Joa Bastianiche?
Jsou to odborníci, proč bych pochyboval?
Kdybyste byl amatérský kuchař přihlásil byste se do obdobné kuchařské show?
Ano pokud bych byl zapálený americký amatérský kuchař tak bych to zkusil.
Máte za sebou praxi v několika restauracích a kuchyních. Na kterou vzpomínáte nejraději?
To je velmi těžká odpověď. Každé místo, kde jsem pracoval mi něco dalo. Je to jedno jestli to bylo místo, kde jsem se učil, nebo to byl catering který jsem někam dělal. Náš obor je nejhezčí právě v jeho obsahu jak se vyvíjí. Stále čerpáte nové recepty, technologické postupy a hlavně potkáte spousty lidí. Důležité je, že jíst se bude vždycky, tedy nekonečné téma!
Vedete také různé kulinářské kurzy. Naplňuje vás tato práce? Stává se vám při ní něco zajímavého nebo třeba vtipného?
Ano kurzy dělám rád. Velmi mě to baví, je to relax od stresu v hospodě. Zajímavostí je spousta, vždy záleží pro koho kurz děláte.
Jak se díváte na ostatní „mediálně známé“ kuchaře typu Zdeněk Pohlreich, Emanuel Ridi či Jiří Babica? Sledujete nějaké jejich pořady?
Ano, pokud jsem doma tak si pustím tyto pořady, ale taky se rád dívám na ostatní světové kuchařské pořady.
Jaké je vaše oblíbené jídlo? Myslím, co se týče chuti?
Dnes žena dělala fantastické rybí lasagne. Jinak mám rád asi vše, nejsem vybíravý. Ale těším se na husu, tu budu dělat od 8. 11. – 18. 11. 2012 na mých restauracích.
A co nejraději připravujete?
Podle nálady a času. Nejraději vařím s našimi dětmi. Mám dva kluky a je to pro nás skvělá zábava.
Máte i vy nějaké trauma ze školních jídelen?
Ne. Já jsem sám vedl školní jídelnu a několik jídelen jsem prošel. Musím se zastat, hodně jídelen vaří skvěle. Určitě bych doporučil jídelnu na ZŠ Kunratice, kde pan ředitel Beran (jeden z nejlepších ředitelů našich škol, nerad bych opomenul Dagmar Dluhošovou z Ostravy) postavil novou jídelnu a sestavil velmi kreativní a skvělý tým pod vedením Marušky Polívkové. Tam je radost chodit a jíst!!!!
Kdo u vás doma vaří? Vy nebo manželka? A co synové? Mají se k plotně?
Tak vařím já, když jsem doma. Jinak vaří moje žena, nebo babička (moje mamka), kluci ji mají moc rádi nebo tchán a ten vaří fakt dobře. O klukách jsem už psal. Moji kluci vaří, když jsou s dědou (můj taťka elektrikář)- ten neumí vařit. Pokud hlídá taťka, vaří raději kluci - mají přeci jenom větší talent. Starší syn se jmenuje Jakub (6 let) a mladší je Jan (28. 12. mu budou 4 roky).
Kolik máte doma kuchařek a kterou považujete za nejvzácnější?
Kuchařek mám asi 200 ks. Ale vzácných mám minimálně polovinu. Záleží, co hledám.
Co děláte, když si chcete odpočinout?
Tak si lehnu.
Děkuji vám za rozhovor a prosím vás ještě o vzkaz pro naše čtenáře.
Děkuji všem, co rádi vaří a podporují tento krásný a velmi kreativní obor. Pokud bych se narodil znova, byl bych zase kuchař.
Zdroj foto: archiv Radka Šubrta
< Předchozí | Další > |
---|