Barevný a proměnlivý hudební univerzitní organismus z let 1360-1460 ožívá na CD Septem dies

Barevný a proměnlivý hudební univerzitní organismus z let 1360-1460 ožívá na CD Septem dies

Tisk

septem dies perexUniverzitní studenti těchto dní si jen těžko umí představit svůj komunitní život bez sociálních sítí ve svém mobilu. V 15. století to byl společný zpěv, který plnil roli "sociální sítě", propojoval studenty a provázel je každý den při nejrůznějších příležitostech. Nahrávka s názvem Septem dies (Supraphon) zprostředkovává pestrý obraz liturgické hudby, duchovní tvorby mladých kleriků i hudby zábavné a její roli v životě studentů.

Tato unikátní nahrávka souboru Schola Gregoriana Pragensis a clavicimbalistky Coriny Marti (soubor La Morra) jako vzácného hosta vyšla společně s rozsáhlou studií, jež nabízí plastický obraz univerzitního hudebního života 15. století. Výsledkem spolupráce hudebníků a muzikologů napříč Evropou je kniha s CD, artefakt, který má své místo v knihovně každého muzikologa i milovníka středověké hudby. „Tentokrát jsme se rozhodli pojmout nové album trochu jinak. Není to jen „obyčejné“ CD, ale je to tak trochu i knížka. Jsou to dva svébytné produkty – rozsáhlá textová příloha, která shrnuje celé téma alba, a vedle toho samozřejmě hudební CD. Jedná se tedy o kolektivní dílo, za nímž stojí vedle našeho souboru i celé společenství kolegů muzikologů,“ upřesnil David Eben. (zdroj: Supraphon)

Projekt je ideálním propojením sféry badatelské a interpretační. Na počátku byla práce Jana Ciglbauera věnovaná duchovním písním. Právě jemu se podařilo shromáždit velké množství duchovního repertoáru vytvořeného studenty a intelektuály. Navíc objevil ve statutech Reczkovy koleje, založené v polovině 15. století v Praze, dokument popisující průběh liturgického roku ve studentské koleji. Tento „rozvrh“ se stal základem pro vznik nosiče Septem dies.

Nahrávání se uskutečnilo v Milevském klášteře, který splňoval všechny potřebné atributy pro nahrávání této hudby. Disponuje inspirující architekturou, odpovídající akustikou a dostatkem klidu, což se po zvukové stránce skutečně vyplatilo. Na CD najdete písně především v latině, ale také v češtině a němčině, sóla, vícehlasy i chorály. Díky tomuto projektu si tedy můžete představit jakýsi "playlist" studenta pražské univerzity před 600 lety… Jedná se o velice přijemný poslech  s interpretací v té nejvyšší kvalitě. Je to hudba, která nespěchá, navozuje klid a rozechvívá duši do vyšších vibrací.

Septem dies je skvělým výsledkem řešení evropského projektu HERA Sound Memories: The Musical Past in Late-Medieval and Early-Modern Europe (www.soundme.eu). Uskutečnil se za podpory Univerzity Karlovy (Progres Q07, Centrum pro studium středověku, https://css.ff.cuni.cz) a ve spolupráci s agenturou ArteVisio (http://www.artevisio.cz).

septem dies

Septem dies / Hudba na pražské univerzitě 1360-1460
Interpret: Schola Gregoriana Pragensis: Hasan El-Dunia, Ondřej Holub, Jan Kukal, Tomáš Lajtkep, Ondřej Maňour, Michal Medek, Stanislav Předota. Umělecký vedoucí David Eben. Corina Marti - clavisimbalum
Vydavatelství: Supraphon
Rok vydání: 2021
Žánr: liturgická hudba a text
Celková stopáž: 1:03:34

Hodnocení: 100 %

www.supraphonline.cz/album/627977-septem-dies-hudba-na-prazske-univerzite-1360-1460
www.youtube.com/watch?v=krO50uUY_tc

( 0 hlasů ) 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Robertem Vanem

200rozNarodil se na Slovensku, emigroval do Spojených států a po sametové revoluci se vrátil do Prahy. V komerční sféře patří k vyhledávaným módním a portrétním fotografům. Krom toho, jako jeden z mála, využívá ve své vlastní tvorbě techniku rozšířenou v 19. ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Příručka pro bohy - vzpomeňte si, proč jste na Zemi

prirucka pro bohyTak nějak se tu necítíte jako doma? A pořád vám svět přijde divný? Pak jste možná přesně ten typ čtenáře, který se rád zabývá konspiračními teoriemi a knihy Jana van Helsinga již znáte. Knihu Příručka pro bohy bych zařadila jako počte...

Divadlo

Kočkožrout kašle na zažitá pravidla... a to se neodpouští

Kockozrout 2Lidé v malém bavorském městečku žijí svůj obyčejný život. Ze všeho nejradši se setkávají v místní hospodě, kde probírají nejnovější drby a popíjí pivo. Jejich dalšími zálibami jsou sex a věčné snění o novém začátku a lepším životě. Jejich životní...

Film

„...A také déšť“
ImageKaždý si pod pojmem indián vybaví barevnou čelenku, dýmku míru a pokrevní bratrství. Kdo dával pozor ve škole, tak si nejslavnějšího objevitele světa Kryštofa Kolumba spojí se zámořním objevem a z hodin zeměpisu možná...