Adam Plachetka & Ondřej Havelka a jeho Melody Makers: NEBE NA ZEMI

Adam Plachetka & Ondřej Havelka a jeho Melody Makers: NEBE NA ZEMI

Tisk

Nebe na Zemi200Adam Plachetka & Ondřej Havelka a jeho Melody Makers pějí písně Jaroslava Ježka, Jiřího Voskovce a Jana Wericha.



Je známo, že Adam Plachetka v poslední době s oblibou překračuje hranice světa klasické hudby a vydává se do hudebních oblastí dosud jím neprobádaných. Jistě mnozí zaznamenali jeho projekty muzikálové či operetní. Dlužno říci, že tyto výlety do mimooperních žánrů uskutečňuje jako výsostný profesionál, dokonale poučen, s plným nasazením a tvůrčí invencí. A tak jej jeho neposedný duch znovu žene za novým dobrodružstvím a znovu do království lehkonohých múz. Tentokrát, okouzlen melodiemi Jaroslava Ježka a vtipnými, duchaplnými texty Voskovce a Wericha, obrací svůj zájem k repertoiru Osvobozeného divadla. A nás pochopitelně tuze těší, že si ke spolupráci přizval nás, tedy mě a můj band Melody Makers. Nepřejícní šťouralové jistě v ten ráz vykřiknou: Bláhovost! Nerozum! Nikdo nikdy už to přece nezazpívá líp než V+W na původních nahrávkách z třicátých let!

Naopak vstřícný futurista by však mohl oponovat slovy: A proč ne?! Je to výzva z rodu mimořádných, ale vrchol Mount Everestu se také zdál býti nedosažitelný, a dnes už na něj vyšplhali mnozí, a někteří dokonce bez šerpů. (Zde musím poznamenat, že my máme za sebou spolehlivou bandu synkopických šerpů, na jejichž záda jsem už mnohokrát naložil náklad přetěžký, a přesto jej zdárně dopravili k našim posluchačům.) A navíc! – písně J+V+W patří nepochybně do zlatého fondu českého kulturního dědictví a byl by hřích nechat je v archivech toliko zapadat prachem.

A to bohužel hrozí, vždyť příslušníci mé generace, pokud se alespoň trochu zajímali o naši kulturu meziválečného období, uměli mnohé kusy Osvobozeného zpaměti, na rozdíl od dnešních mladých lidí, jejichž povědomí o těchto písňových skvostech je venkoncem pramalé. I proto je důležité uvádět je znovu v život a přinášet, byť zprostředkovaně, k uším posluchačů.

Nebe na Zemi1

Dramaturgii alba jsme postavili na žánrové pestrosti, pro skladatele Jaroslava Ježka tak typické – od osobitých ohlasů jazzových a swingových přes originálně pojatá blues a lyrické písně milostné až po brilantní vtipné parodie. Také interpretační pojetí je záměrně různorodé. Některé kusy jsme pojali pietně v duchu Ježkova orchestru Osvobozeného divadla, u jiných jsme byli inspirováni Werichovými remaky z padesátých let s Orchestrem Karla Vlacha. Ve dvou případech jsem dokonce oslovil skladatele Petra Wajsara, aby uchopil skladby zcela po svém, a musím říci, že jeho moderní aranžmá přinášejí vskutku nový esprit a mě velmi baví.

A konečně: jaká byla spolupráce s Adamem Plachetkou? Příjemná, otevřená, tvůrčí, jedním slovem skvělá. Adam mne přijal i respektoval jako poněkud staršího mentora, který má s interpretací populární hudby meziválečného období již dlouholeté zkušenosti. Já se naopak z pozice jakéhosi režiséra snažil ctít jeho mimořádné schopnosti špičkového pěvce. A pokud nastala nad nějakým aspektem diskuse, vždy spěla ke konstruktivnímu řešení. Ostatně o tom svědčí i útržky fotodokumentace, pořízené během naší spolupráce.

Ondřej Havelka

Nebe na Zemi

Adam Plachetka & Ondřej Havelka a jeho Melody Makers: NEBE NA ZEMI

Obsah:

LP strana A:
David a Goliáš (J. Ježek / J. Voskovec, J. Werich) 2:47
Ezop a brabenec (J. Ježek / J. Voskovec, J. Werich) 2:25
Tmavomodrý svět (J. Ježek / J. Voskovec, J. Werich) 4:40
V domě straší duch (J. Ježek / J. Voskovec, J. Werich) 3:01
Láska zhrzená / Na Poříčí dítě křičí (J. Ježek / J. Voskovec, J. Werich) 2:56

LP strana B:
Svítá (J. Ježek / J. Voskovec, J. Werich) 3:43
Tři strážníci (J. Ježek / J. Voskovec, J. Werich) 3:06
Proč nemohu spát (J. Ježek / J. Voskovec, J. Werich) 4:02
Vyznání lásky (J. Ježek / J. Voskovec, J. Werich) 4:33


LP strana C:
Nebe na Zemi (J. Ježek / J. Voskovec, J. Werich) 2:42
Klobouk ve křoví (J. Ježek / J. Voskovec, J. Werich) 6:32
Šaty dělaj’ člověka (J. Ježek / J. Voskovec, J. Werich) 1:43
Bugatti Step (J. Ježek) 2:34
Když se usmívala (J. Ježek / V. Vančura) 2:23

LP strana D:
Pochod stoprocentních mužů (J. Ježek / J. Voskovec, J. Werich) 2:21
Barcarola (J. Ježek / A. Hoffmeister) 5:06
Holduj tanci, pohybu (J. Ježek / J. Voskovec, J. Werich) 3:09
Rub a líc (J. Ježek / J. Voskovec, J. Werich) 3:32

Celkový čas 62:05

Více informací: www.radioteka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dětem může pomoci i čtení o smutku

ivana janisovaRozhovor se spisovatelkou a dětskou psycholožkou Ivanou Janišovou.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Antistresové omalovánky pro dospělé - Praha

praha200To jsem si zase jednou vzala úkol… Zachtělo se mi seznámit se s antistresovými omalovánkami, když je to teď takový hit. Jejich úkolem je uvolnění těla, duše i mysli. Současná doba je rychlá, život běží závratnou rychlostí, stále někam spěcháme, žijeme v...

Divadlo

Olomoucká muzikálová Dolly má kouzlo, osobitost a řadu překvapivých momentů

dolly200Hello, Dolly! je jeden z nejpopulárnějších broadwayských muzikálů, jehož děj se točí kolem šarmantní a podnikavé vdovy Leviové. Jak známo, živí se jako dohazovačka a dokáže téměř cokoliv - i podmanit si srdce nedostupného muže. A ačkoliv má muzikál plejá...

Film

HBO GO přináší třetí řadu Temného případu!

TP TP perexHBO GO aktuálně napíná diváky Temného případu. První dva díly třetí série rozhodně dobře nalákaly a čekáme na další. Znovu je úspěch dán výběrem bezvýhradně charismatických herců v roli detektivů, kteří se v každé sérii dostávají divákovi pod k...