Než vás spláchne... Zeměžluč!

Než vás spláchne... Zeměžluč!

Tisk
ImageVeteráni domácí punkrockové scény nahráli pozoruhodné album, které je jaksepatří hořké, ale při jeho poslechu možná zahlédnete světlo. Zdá se, že v tomto případě až tak neplatí staré heslo všech čirokézů “No future!”.  Nějaká budoucnost existovat musí, jen není jasné, na jakém břehu. CD Hledání od kapely Zeměžluč zkrátka nutí k soukromému ponoru a přemýšlení.


Trvalo to osm let, než tohle zkušené trio nachystalo další řadovou desku. Nahrávání probíhalo loni na jaře a v létě v brněnském studiu Sonidos. Materiálu prý bylo dost, takže bylo nutné pečlivě vybírat. Zůstalo 24 skladeb, které můžete v kuse poslouchat déle než hodinu.

Posluchači, kteří své uši proplachují punkovými nářezy dlouho a pravidelně, si možná ve spojitosti s touto dávkou songů připomenou dvě legendární kapely – teplické FPB a jihlavské Hrdiny nové fronty. Hudební syrovost byla jejich charakteristickým znakem a Zeměžluč si toto poznávací znamení udržuje do současnosti.

Některé kytarové “vlny” jsou tak silné, že připomínají tsunami. A když se pod nimi rozjedou bicí do zběsilého tempa, vzniká síla, které se sotva něco postaví do cesty. Ve zpěvových linkách není nutné hledat takzvaně odlehčené melodie, tady jde o něco podstatnějšího: vykřičet především vztek a zoufalství. Žluč tryská a hledá skuliny v hlučné zvukové stěně. Je to autentické, přesvědčivé, emocionálně nasycené.

Image

Zatímco hudba je většinou předvídatelná, řekněme “klasická”, texty jednotlivých skladeb skýtají mnohá překvapení.  Zeměžluč se zabývá pokaženým světem, duševními stavy člověka a hledáním naděje. Tento mix svádí k představě, že punkeři pokročilejšího věku byli zasažení duchovními vlivy.
 
“Naděje nikdy neumírá/ naděje je naše víra, naděje je hledání,” zpívá se v titulní písni Hledání. “Spoj živou a mrtvou vodu/ příchod je součást odchodu/ první den i poslední/ umírání, zrození/ poprvé i naposled,” zaznívá ve skladbě Poprvé i naposled. Co se týká textů z trochu jiného soudku, nechybí tu kupříkladu téma pacifismu (Zas znova a znova), práv zvířat (Živočišná výroba) nebo odcizení v důsledku technologického pokroku (XXI. století). Zajímavým úkazem tohoto alba je skladba Á la Marion v podání hostující zpěvačky Magali z francouzských La Fraction. Nechť každý citlivý posluchač posoudí, zda i punkeři jsou schopni vykouzlit docela příjemnou eroticky působící píseň.

Nutno také ocenit, že Zeměžluč nezapomněla na ty, kteří rádi zapomínají. Ať si tedy poslechnou Vídeňská ohlédnutí: “...fňukáte, klejete/ rychle jste zapomněli/ co bylo za plotem/ jak jste ven z klece chtěli/ zajedu do Vídně/ zajedu tam a zpět/ i to je svoboda/ mít možnost jen tak jet...”

Výhoda je, že si všechny písňové texty můžete přečíst v bookletu (mimochodem za něj si vydavatel zaslouží velkou pochvalu).  Možná někdo z vás zjistí, že tyto skládačky slov působí jako samostatně fungující sbírka punkrockové poezie. A že ani nepotřebuje slyšet hudbu... Před takovým pocitem důrazně varuji! To byste se velmi ošidili. Zeměžluč berte celou. Takovou, jaká je. Třeba ve vás cosi nového probudí. 

(P.S. Na autora těchto řádků měl opakovaný poslech očistný účinek. Chvíli poté mu zůstala v mysli pouze dvě slova: Bůh a svoboda.)    

Název: Hledání
Skladby: 1/ Hledání, 2/ Hannover- Nottingham, 3/ Zas znova a znova, 4/ Žluč, 5/ Povzdech, 6/ Locked-in-syndrom, 7/ Sbohem Bo, 8/ Cesta, 9/ Živočišná výroba, 10/ XXI. století, 11/ Poprvé i naposled, 12/ Á la Marion, 13/ Já jsem řekl, 14/ Stav mysli, 15/ Zapomeneš, 16/ Tak to není, 17/ Dostaneš do držky, 18/ Jsem, 19/ Každý den je dar, 20/ Vídeňská ohlédnutí, 21/ V ten den, 22/ Tichá noc, 23/ Má duše, 24/ Na co myslet dřív.  
Celkový čas: 64:19
Vydavatel: Papagájův hlasatel records, 2011 
Informace: www.phr.cz, www.zemezluc.net
Hodnocení:  80  % 

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Václav Neckář - rozhovor pro festival Benátská! s Impulsem

neckar 2Na jedinečném festivalu Benátská! s Impulsem, který se bude konat 25. – 28. července 2019 v areálu ve Vesci u Liberce, vystoupí také Václav Neckář i s jeho kapelou Bacily a v doprovodu smyčcového kvarteta! Na co se těší a jaká vystoupení si rozhodně...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Diagnóza: úplná slepota. Za deset let…

ted200Edice Inteligentních románů pro inteligentní ženy, kterou od roku 2012 vydává nakladatelství Domino, se rozrostla o další titul. Tentokrát majitelka nakladatelství, paní Karin Lednická, vsadila na Nicole C. Kear a její autobiografický román Teď už tě vid...

Divadlo

Dlouhý potlesk pro Annu Kareninu v Divadle Kampa

AK-27-X2 perexKlasické pojetí, minimalistická forma, skvělé herecké výkony, jednoduché kostýmy, které vás přenesou do 19. století. Takové je představení Anna Karenina v pražském Divadle Kampa (Nosticova 2a), nacházejícím se – poměrně symbolicky – poblíž c...

Film

Poslední návrat legendy – Logan: Wolverine

logan perexProzatím poslední zpracování X-men ságy a její snad nejproslulejší postavy Wolverina, které však funguje i jako samostatný film, se dostalo do českých kin 2.3.2016 a sklidilo obrovský úspěch.  Je tak také poslední rolí Hugha Jackmana