Seznamte se, hudební ceny Apollo

Seznamte se, hudební ceny Apollo

Tisk
ImageTuzemská hudební scéna je bohatší o jednu cenu za album roku. Autoři se inspirovali britskou Mercury Prize, která se vyhlašuje rovněž v jediné kategorii jako Apollo. Vítězem se stalo album Náměstí Míru, pod nímž je podepsán Martin Hůla (přezdívka Bonus).



První předávání cen Apollo proběhlo večer 19. ledna 2012 na Nové scéně Národního divadla v Praze. Pro cenu Apollo se dnešek stal premiérovým večerem. Cena vznikla v zimě 2011 na návrh trojice hudebních publicistů – Tomáše Tenkráta, Pavla Kučery a Marka Gregora a je prezentována jako cena české hudební kritiky.

Autoři oslovili více než 80 hudebních publicistů, kritiků a hudebních dramaturgů z rozhlasu i televize, aby byli nápomocní při výběru toho nejlepšího a nejzáslužnějšího z české hudební scény. Odezvou byla potvrzená účast jedenaosmdesáti z nich. Jednotlivci tedy utvořili tzv. širokou porotu. Z poroty bylo zvoleno deset publicistů, kteří rozhodli o vítězi ceny.

Kdo byl nominován?

•    Bonus - Náměstí Míru
•    Dikolson - Bear Is Sleeping Now
•    Floex - Zorya
•    David Koller - Teď a tady
•    Midi Lidi - Operace „Kindigo!“
•    Prince Of Tennis - Urbi And Orbi
•    Tata Bojs - Ležatá osmička

Image

Velkou zvláštností udělování ceny se stal vstup, který byl umožněn pouze porotě, nominovaným kapelám, lidem z labelů a ostatním lidem pouze s pozvánkou. Lístky sice byly vypuštěny do oběhu, ale volně si je zakoupit možné nebylo. Právě tímto se liší od komerčně podkreslených cen jako je Anděl nebo Slavík, na jejichž popud vznikla právě tato cena. Hudební publicisti projevili nesouhlas s cenami, které dle některých byly často hodnoceny zainteresovanými lidmi k dané hudební skupině.

Ostatně jak řekli sami autoři:


Pavel Kučera: Jde o první ročník, který se snažíme dělat neokázale, nebombasticky. Nechceme to nějak výrazně obrandovat. Peníze jsou v tomhle ročníku issue. Nemáme za sebou zatím nic, čím bychom se mohli prezentovat. A nechtěli jsme jít do některých nabídek, které mohly být pro nás svazující.

Tomáš Tenkrát: Kdybychom chtěli, aby někde běžel živě přenos, byli bychom omezeni mantinely, které jsme nechtěli stanovit hned při prvním ročníku. Letos se chceme hlavně vyprofilovat, udělat si to po svém. Příští rok bychom byli rádi, kdyby měl někdo o přenos zájem, ale o tom teď nemá cenu mluvit.

Pavel Kučera: Koneckonců i Ceny filmové kritiky, které byly loni poprvé, se odehrávaly jen v Arše a až letošní druhý ročník přenášela televize. My letos budeme rádi, když všechno proběhne v pořádku, komorně a klidně i bez streamu. Přiznám se, že jde o docela velké sousto, možná větší, než jaké jsme čekali. Chceme, aby se na Nové scéně sešli lidi, kteří se fakt zajímají o hudbu, aby se něco zahrálo, někdo byl vyznamenán a zase si všichni půjdeme po svých.

Proč jste byli s hudebními cenami nespokojení? Co konkrétně vám vadí?

Pavel Kučera: Vadí nám, že jejich odbornost je jenom proklamovaná a ve skutečnosti stojí trochu na vodě. APH (Akademie populární hudby) prošla poměrně dlouhým vývojem. Myslím, že na začátku byla dobrá myšlenka, která se ale vytratila. Spíš než o oceňování šlo čím dál víc o televizní estrádu.

Na závěr bych uvedla jeden komentář interpretován debatérem na internetu: ,,Ať se Český slavík dýchavičně vznáší u stropu státní opery, s Apollem doufám konečně poletíme na Měsíc!"

Zdroj foto: www.rave.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Karel Mařík: „Dan McCafferty byl úžasně pokorný člověk a přítel“

marik 200Rocková muzika přišla o jednu ze svých největších legend. V poledních hodinách 8. listopadu se po vleklých zdravotních potížích vydal zaklepat na bránu rockového nebe někdejší frontman skotských Nazareth Dan McCafferty. Zpěvák s nezaměnitelným “chrap...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Zasvěcený průvodce plný hudby

ZUB-CASU 200Dobře zapamatovatelný název Zub času zastřešuje pozoruhodný knižní rozhovor, který spolu vedli dva hudební publicisté: mladší Honza Dědek (*1972) zpovídal staršího Josefa Vlčka (*1951). Jeden se...

Divadlo

DIVADLO JE V CENTRU aneb POZVÁNKA NA PŘÍŠTÍ DIVADELNÍ SEZÓNU DO OSTRAVY

ostrav200Národní divadlo moravskoslezské představilo seznam premiér příští divadelní sezóny – těšit se diváci mohou na Havelku, Jařaba, Kyliána a 4x Lloyda Webbera! Divadlo se svým sloganem také připojuje k debatám o centru Ostravy – DIVADLO JE V CENTRU!!! V ...

Film

Jupiter vychází do problémů

jupiter 200Film Jupiter vychází (2015) je velmi povedený mix ze světa sci-fi. Kromě toho, že se zde pořád něco děje a divák se nenudí ani na chvíli, je v hlavní roli navíc ženská hrdinka (Mila Kunis), která tenhle svět chápe po svém.