Ensemble Hilaris zve na trojici duchovních velikonočních koncertů

Ensemble Hilaris zve na trojici duchovních velikonočních koncertů

Tisk

altOktet Ensemble Hilaris, složený z dvojic ženských sopránů a altů a  mužských basů a tenorů, jehož repertoár tvoří především mariánská hudba italských a anglických skladatelů 16. a 17.století, zve všechny milovníky duchovní hudby na trojici koncertů, které se uskuteční začátkem dubna na různých místech České republiky: 1.dubna v Praze na Smíchově v kostele sv. Gabriela, 2.dubna v kostele sv. Markéty v Podlažicích a 4.dubna v kostele Českobratrské církve evangelické v Horní Čermné.

 

 Ensemble Hilaris, který účinkuje od svého založení v únoru 2011 ve složení Miloslava Vítková, Martina Spiritová, Tereza Moravcová, Martina Kneiflová, Stanislav Kneifl, Jan Němeček, Marek Leitl, Kryštof Spirit a Jiřina Dvořáková-Marešová (varhanní pozitiv),  tentokrát nastudoval Responsoria pro Svatý týden ZWV 55 (Responsoria pro hebdomada sancta, psané v letech 1722 až 1723) českého barokního skladatele Jana Dismase Zelenky (1679 - 1745). Jedná se o sbírku 27 responsorií, zhudebňující starozákonní i novozákonní texty, které se vztahují k ukřižování Ježíše Krista. Každému ze svátků svatého týdne náleží 9 responsorií (Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota). Hosty jednotlivých koncertů budou loutnista Miloslav Študent a flétnista Lukáš Vytlačil.

alt

 Program bude doplněn ilustracemi  malíře, grafika a sochaře Františka Kalenského (1945), člena Unie výtvarných umělců a člena Arteterapeutické asociace ČR. František Kalenský se kromě své tvorby věnuje arteterapii v léčebně výchovném ústavu Husův domov na oddělení drogové závislosti mládeže.

alt

 

Responsoria pro Svatý týden  ZWV Jana Dismase Zelenky
Interpret: Ensemble Hilaris, loutnista Miloslav Študent, flétnista Lukáš Vytlačil
Místo a čas:  Kostel sv. Gabriela na Smíchově – dne 1.dubna od 20 hodin
                       Kostel sv. Markéty v Podlažicích – dne 2.dubna od 20 hodin
                       Kostel Českobratrské církve evangelické v Horní Čermné – dne 4.dubna od  19 hodin

Vstupné zdarma.

Zdroj foto: ensemblehilaris.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Richard Müller: „Jednoznačným hitom je skladba Po schodoch.“

richard mullerJak vznikla právě píseň Po schodoch? Jak to vypadá na olympiádě? To a mnohem více si můžete přečíst v tomto rozhovoru s osobitým zpěvákem Richardem Müllerem.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Nesbo nechává svého hrdinu trpět

nuz200Když vyjde kniha oblíbeného severského spisovatele v Česku, jsou to pro čtenáře takové menší Vánoce. Dvanáctá “holeovka” přináší vybroušený děj a jak sám autor podotknul, nechá tentokrát svého hrdinu Harryho Holea trpět. Vůbec nepřeháněl.

Divadlo

Autentická vzpomínka na devadesátá léta aneb punk’s not dead v brněnském HaDivadle

roky 90 200Jaká byla devadesátá léta pro generaci dnešních třicátníků? Jak jsme prožívali a vnímali dobu, kdy se naši rodiče opět stali dětmi v prchavém ráji divokého kapitalismu? Ondřej Novotný nám ve své nové divadelní inscenaci představuj...

Film

Opět se pořádá přehlídka 3Kino


3Kino logoPřehlídka 3Kino, v Praze zpřístupňující (vedle českých příspěvků) u nás téměř neznámou současnou tvorbu polskou a maďarskou, každým rokem nabobtnává. Ve dnech 10. až 15. října 2019 obsadí vedle tradičního projekčního sálu v Atlasu také dvě ve...