Kieslowski: Budeme spolu, i když to bolí

Kieslowski: Budeme spolu, i když to bolí

Tisk

Kieslowski-Na-noze 200Album Na nože z tvůrčí dílny domácího dua Kieslowski je dobrým příkladem, jak do písní nacpat partnerské napětí a přitom neznít hloupě. Věčné téma v alternativně folkovém balení ukazuje možnosti muzikantů, kteří jsou schopni oslovit příznivce několika hudebních stylů, například rocku, folku, šansonu či country.

 

Když se duo povede, je to radost. Marie Kieslowski (zpěv, piano) a David K. Pomahač - DKP (zpěv, kytara, basa) by vám to jistě potvrdili. Projekt dvou spřízněných duší o sobě dal vědět debutovým albem Tiché lásky (2011), které bylo postavené na zvuku kytary, piana a kontrastu dvou hlasů. Pozitivní ohlas publika i kritiků povzbudil dvojici natolik, že loni potěšila své příznivce hned dvojitě - nejprve EP Tanečnice a poté zmíněným albem Na nože.

Zvuk nejčerstvější nahrávky byl posílen přítomností přizvaných hostů. Muzika nabyla na pestrosti, ale rozhodně neztratila původní syrovost. Tahounem celého projektu je DKP, který má za sebou působení v kapelách Bez peří, Houpací koně a zkušenost z angažmá v doprovodné skupině Xaviera Baumaxy. Ve spojenectví s křehkou ženskostí Marie K. jeho výraz získal snesitelnou suverenitu a důvěryhodnost.

Na nože sice čítá deset skladeb, ale dvě z nich jsou spíše jen instrumentálním orámováním (intro – outro). Kieslowski se ve svých písních zabývají tajemstvím dospívání, brutalitou vztahů i pocitem smíření. Právě „dynamičnost“ partnerství dostává v jejich textech největší prostor. „Jednou tě milej hochu/ udusím ve spánku/ nebudeš křičet ani trochu/ jen vzdychneš do vánku/ jednou tě můj zlatej muži/ uškrtím v kuchyni/ k večeři udělám ti sushi/ a tělo spálím jeskyni…,“ zpívá se v Krátké písni o lásce. Zajímavě to jiskří i ve skladbě Bloky, smeče: „Na nože od rána do rána/ prohrává můj orel tvoje panna.“ Pesimismus? Ale ne, tak špatně to dopadnou nemusí. Vždyť i smíření je cesta. „Tajemství ti podám jazykem/ na rtech ti zbyde jen trocha vody/ budeme spolu / i když to bolí.“ (Spolu). Kdybychom hledali hit, volba by zřejmě padla na Andělskou: „Jakmile zapomenu/ na děti na svou ženu/ vždycky mě najdou.“ Kdo? No přece – andělé! Příznivci nočních písní si zaručeně přijdou na své i při poslechu Klidné noci. Doporučuji zatáhnout závěsy, zapálit svíčku a zapomenout na události posledních „bílých“ dnů.

Hudební pokrm z kuchyně dua Kieslowski a jejich přátel má zvláštní chutě. Zdánlivě klidná muzika pod docela chytrými texty kouzelně „plave“ a ve většině písní vás upoutá cosi jako „country“ atmosféra. Ale pozor, žádný tupý kýč z posázavské putyky, tohle je něco jiného. Šikovná past na alternativní rockery! Zvláště pro ty, kteří mají po svém boku posmutnělou intelektuálku a snaží se s ní pořádně rozjet život. Jenže… „Všechny ty roky, špinavý dny/ věty a hlasy a propadlý sny/ můj chladnej svět prohoří/ můj chladnej svět...“ (Špinavý dny).

Na nože
Interpret: Kieslowski
Žánr: Alternativní folk
Skladby: 1/ Lesy, stráně, 2/ Za horama, 3/ Andělská, 4/ Krátká píseň o lásce, 5/ Bloky, smeče, 6/ Krátká píseň o zabíjení, 7/ Klidná noc, 8/ Spolu, 9/ Špinavý dny, 10/ Na nože
Stopáž: 27:54
Vydavatelství: Indies Scope, 2012
Hodnocení: 85 %

Kieslowski-Na-noze

Zdroj foto /obálka: indies.eu


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Miluju symfonickou hudbu, klavírní a houslové koncerty, opery, ale ticho je taky dobré, říká Libuše Márová

libuse  marova200Čtyřicet let byla operní hvězdou Národního divadla Praha, ale i tak Libuše Márová často hostovala v zahraničí. Byly to hlavní role v operách, koncertovala, měla své recitály a točila v nahrávacích studiích. Carmen byla pro ni hodně ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Leïla Slimani: Něžná píseň
neznaRůžové pusinky na obálce Něžné písně? Och ne, nečekejte žádnou sladkost ke kafi. Naopak, přistrčte si k této knize něco pořádně ostřejšího, protože hned od první věty vás autorka doslova ŠOKUJE! Bez nadsázky lze říci, že co berete do ruky jako příslib roman...

Divadlo

Pan Polštář sice nezahřeje, ale rozhodně nenudí

polstar200Na policejní vyšetřovnu je dovlečen spisovatel, který si myslí, že důvodem je obsah jeho povídek, ve kterých se pravděpodobně provinil proti hlubokému totalitnímu režimu, a je připraven přiznat cokoliv, jen aby jeho povídky zůstaly nedotčené. Pravda...

Film

3Kino nám zpřístupní středoevropské filmy, které bychom jinak sotva spatřili

3Kino perexKaždoročně se v listopadu pořádává rozsáhlá přehlídka 3KINO a ani letošek není výjimkou. Zájemci, kteří si musí vyčlenit volný čas na období mezi 3. až 12. listopadem, se mohou těšit na filmy vzniklé na teritoriu střední Evropy, kromě Česka ta...