Na Arakain bylo radost pohledět o poslouchání ani nemluvě!

Na Arakain bylo radost pohledět o poslouchání ani nemluvě!

Tisk

arakain200Neděle velikonoční v kulturním domě v Březolupech opět patřila skupině Arakain, která se zde zastavila v rámci DVD Tour 2013. Riskantní cesty plné závějí sněhu rozhodně nemohla litovat, i když se zpočátku zdálo, že si tato třicetiletá banda bude pamatovat obličej každého návštěvníka.

 


Arakain toto turné pojali jako pokračování oslav 30 let skupiny, na které mohou návštěvníci koncertu vzpomínat u DVD "ARAKAIN XXX PRAHA PVA EXPO", jež dostal u vstupu každý, kdo si zakoupil lístek v předprodeji. Turné už je bez speciálních hostů a jeho cílem je uspokojit ty, kteří si stěžovali, že loni nezdobil playlist jejich oblíbený hit. Je tak kompromisem mezi novými a staršími písněmi.

První předkapelou večera byli Modesty & Pride, kteří předvedli řízný progresivní metal. Kluci mají kolem dvaceti let a pochází od Žatce. Hrají od roku 2008 a za sebou mají například roli předskokana Sepultury loni v Lovosicích. Tento večer jim škodil malý počet lidí před pódiem i v celém sále, ale nenechávali se odradit a valili všem do uší plno poctivého řvaní. Zpěvákův hlas chvílemi připomínal Daniho z Cradle of Filth, což zaručuje, že se nemá za co stydět.

Role druhých rozehřívačů připadla na osvědčenou skupinu Absolut Deafers, která se nejen v Březolupech ukázala i loni. Zde je nutné říct, že se letos pyšnila mnohem lepším nazvučením, ale zase na ni pařilo méně lidí. Zpěvák Jan „Joker“ Jašek si mohl nohy uskákat, ale dav se nepřidal. Elán ani radost však neztrácel – pořád se usmíval, skákal a točil hlavou. Co se jeho zpěvu týče, zněl mnohem lépe a přirozeněji v českých písních (Posel smrti, Antichrist), ale řežbou byly i ty anglické (Come with me). Letos nás jejich hard rock opravdu potěšil a jejich další koncert v okolí si nenecháme ujít.

arakain absolut defears

Netrvalo dlouho a na pódium se vyřítily hlavní hvězdy večera a sypaly jednu pecku za druhou. V úvodu nechyběl Páteční flám, Forrest Gump, či Loutky. Kapela byla opravdu skvěle naladěna, Honza Toužimský byl jako sluníčko – pořád se usmíval a roztodivně vyváděl. Dělal opičky na Mirka Macha nebo zrovna tancoval a skotačil s Jirkou Urbanem. Toho zase fascinoval Honzův stojan. A když už kluci zrovna nevyváděli pohybem, doháněli to slovně. Například když v refrénu písně DNA z alba Warning! zaznělo: „Já jsem nevinnej, sám nic nedělám, důvod jedinej, prokletý DPH, Já jsem nevinnej, sám nic nedělám, nejsem povinnej krotit svý DPH“. Pomyslnou třešničkou na dortu všech vtípků byl pak název písně „Strážnej kyborg“, který překvapil všechny včetně samotného aktéra přeřeku Honzy Toužimského.

Dvouhodinový koncert měl pro mě dva vrcholy, které posunuly už tak dobrý zážitek do nebeských výšin. Tou první byla balada Chtěl bych ti říct, krásně něžná píseň, kterou na albu Warning! nazpíval ještě Petr Kolář. Honza ji podal velmi procítěně s nádechem romantiky i beznaděje. Věřím, že u zpovědi o zalykání se slzami a unikání před nástrahami se zastavil dech nejedné přítomné dámě. Druhý ohromující zážitek přišel z z úplně opačného šálku, a týkal se Metallicy. Když zazněly první tóny Master of Puppets, nesmrtelného hitu americké legendy, publikum se chvíli divilo, ale chytlo se velmi rychle. „Master Master Master!“ přidávali se u téměř devítiminutové skladby. Arakain ji zahráli s malou pauzou, ale vše šlapalo jak mělo. Bylo to také lákadlem na podzimní tour, která má být zaměřena na věci podobného typu.

Po Metallice přišel lidmi žádaný Paganini, hit alba Restart, které vyšlo v roce 2009. Zde si opravdu přišly na své hlasivky a Arakain tak mohli být za odezvu více než rádi. „Hrál jak Paganini, jak Paganini, on na to měl, já sotva z poloviny“ v tomto případě o Arakain rozhodně neplatilo, oni na to měli! Závěrečnou tečkou byla pak hymna Apage Satanas, kterou si do posledního dechu a do poslední zdvižené ruky užil každý v sále.

Jedinou výtkou k výtečnému koncertu zůstává, že nebyl přídavek, když celou dobu provokovali, že oni budou hrát klidně do rána, ale my určitě nemáme sílu. Ovšem čím jiným měl večer končit než Apage Satanas, tudíž nezbývá než celý Arakain opět pochválit za jejich formu i elán a těšit se na další turné.

arakain

DVD Tour Arakain 2013
Předkapely: Modesty & Pride, Absolut Deafers
Kdy: 31. Března 2013
Kde: Březolupy
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: Facebook


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Honza Jareš: „Je pro mě důležité, aby mě lidé vnímali jako umělce, nikoliv jako člověka, který nevidí a má to těžké.“

honza jares 200Honza Jareš se narodil v roce 1981 v Hradci Králové, své dětství prožil v Brně. Zde absolvoval základní školu pro nevidomé a souběžně Základní uměleckou školu Vítězslavy Kaprálové, obor zpěv a klavír. Poté se přestěhoval do Prahy a po něk...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Letem Kotletovým světem: Poslední tango v Havaně

posledni tango v havane 200V srpnu vydalo nakladatelství Epocha další kousek bruntálského řezníka a jednoho z nejopěvovanějších moderních autorů fantasy – Františka Kotlety. Servíruje nám příběhy Tomášek Koska ze svérázné detektivní kanceláře...

Divadlo

Zlínské divadlo nabízí v inscenaci Kytice sugestivní adaptaci nejčtenější české klasiky

kytice200

I když je režisér Dodo Gombár originálně svůj, jeho divadelní dramatizace Erbenovy ikonické Kytice mě zaujala. Viděl jsem ji minulý týden z osmé řady, a jsem tomu rád. Samozřejmě, před časem jsem viděl i televizn...

Film

Amores Perros – velkolepá, i když poněkud drsná podívaná

amoresperros 200Láska je v literatuře, filmu, písních opěvována jako něco nádherného, kouzelného, něco, o co stojí usilovat a bojovat. Proto považuji docela za odvahu dát jako podtitulek filmu Amores Perros „láska je kurva“. Režisér Alejandro Gonzáles I...