Červenákova nová knižní série Barbarič a Stein aneb Mrtvý na Pekelném vrchu

Červenákova nová knižní série Barbarič a Stein aneb Mrtvý na Pekelném vrchu

Tisk

Mrtvy na pekelnem vrchu perexDetektivka má mít spád, určitý nádech tajemna, elementy překvapení a také nečekané zvraty. To vše úvodní román nové Červenákovi série o notáři Barbariči, kapitánu Steinovi a kaprálovi Jarošovi splňuje. A přináší i něco navíc – konspirační teorie, kde jde nejen o peníze a majetky, obcování s temnými silami, ale hlavně o velezradu.


Juraj Červenák (*1974) je slovenský spisovatel, který se prosadil jako autor historické fantasy se slovanskými motivy. Červenák je držitelem mnoha žánrových ocenění včetně Ceny Fantázie a Ceny o nejlepší fantasy a třikrát obdržel Cenu Akademie sci-fi , fantasy a hororu v kategorii „Nejlepší česká a slovenská kniha roku“.

Nemohu jinak, než opět pochválit obálku knihy, za kterou stojí Pavel Růt. Je vskutku nádherná a ani nepamatuju, kdy mě něco tak zaujalo na první pohled. Dále chválím překlad Roberta Pilcha, který ho opět ovládl na jedničku. Jen mě překvapil výraz vartovka, protože jsem se s ním v češtině nesetkala. A kdybych měla být hnidopich, tak si rýpnu do názvu knihy na hřbetu obalu knihy, který nerespektuje malá a velká písmena („Mrtvý na pekelném vrchu“).

Válečný veterán a turkobijec kapitán Stein je v královském městě Schemnitz pověřen vyšetřováním. Má zde za pomoci svého pomocníka, kaprála Jaroše, a místního zhýčkaného notáře Barbariče nalézt zrádce, který má pomáhat Turkům s podrobením uherských hornických měst. Vše se nečekaně zamotává a rozuzlení je překvapením pro všechny zúčastněné.

Červenák nám naservíroval výborný úvodní příběh pro novou historickou sérii se vším všudy – vykreslením postav a jejich života, minulosti i ambicí. Hrdinové jsou vskutku nezaměnitelní – ať už Barbarič, který vyznává heslo víno-ženy-zpěv, nebo Stein, bohabojný umručený moralista, či Jaroš se zálibou v tortuře. Zalíbení jsem našla i v osobitém humoru: „A vy pocházíte z končin až za Trutnovem? Tam musí lišky dávat dobrou noc.“ „Lišky radši drží tlamy, aby jim z lesa neodpovědělo něco horšího.“ (str. 117) Děj se může na první pohled jevit až zbytečně komplikovaný, ale autor vše závěrem jasně a logicky vysvětlil – a to se cení. Čte se to samo, jako vynikající jednohubka.

Historická detektivka, zní to divně a člověk až ani pořádně neví, co si pod tím představit. Ale když se do Červenáka začte a pozná jeho specifický styl, tak si ho musí okamžitě oblíbit. Detektivka, konspirace, nezaměnitelné postavy i nezbytná špetka humoru - a to vše zahaleno v hávu dávno minulém. Co víc si přát?

mrtvy na pekelnem vrchu

Mrtvý na Pekelném vrchu
Autor: Juraj Červenák
Žánr: historická detektivka
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2014, vázané
Počet stran: 288
Hodnocení: 90 %

( 1 hlas )

www.argo.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

LukeUp: “Nabídnutou příležitost si chci prostě užít a budu rád, když v tom nebudu sám”

lukas 200Dalším, kdo si 15. srpna odbude na parníku Tyrš svou hudební premiéru, bude mladý DJ jménem LukeUp, jehož charakterizují dobrý vkus, přehnaná skromnost a absolutní oddanost poctivé trancové muzice. O tom všem se ostatně můžete přesvědčit v rozhovoru, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Temnější odstíny Švédska

temnejsi odstiny 200John-Henri Holmberg  představuje sedmnáct krátkých próz švédských spisovatelů detektivně-kriminálních žánrů, které doposud nebyly u nás vydány. On sám (nar. 1949) patří mezi spisovatele (hlavně sci-fi), ale také překládá a je vyd...


Literatura

Je to na beton?

beton perexBeton je stavební materiál skládající se z pojiva a plniva, ze kterých po zatuhnutí vznikne umělý slepenec, tolik k vysvětlení k betonové hmotě.

 

...

Divadlo

Prosincové pražské divadelní události

divadelni tipyAneb přehled toho, co byste si rozhodně neměli nechat ujít, co zaujalo redakci K21 a kam se vypravit zahnat předvánoční stres. Tipy na premiéry i zajímavé akce týkající se divadelního světa. Necháte se nalákat?

...

Film

Parazité ve společnosti dnes a kdysi

Parazit perexNa letošním canneském festivalu zvítězil jihokorejský film PARAZIT, který se již v českých kinech promítá, ačkoli oficiální premiéru má stanovenu až na počátek října. Natočil jej Joon-ho Bong (jiný přepis Džun-ho Pon), jenž vynalézavě zužitk...