Bulat Okudžava v tvorbě našich umělců

Bulat Okudžava v tvorbě našich umělců

Tisk

Okudzava perexBrněnský muzikant a filmový dokumentarista Jiří Vondrák sestavil poutavou knihu o jednom z nejznámějších ruských písničkářů a básníků: Bulat Okudžava: od Nohavici k Provázku. Poprvé tohoto lidmi velmi uznávaného navštívil v roce 1990 v ruské vesničce Peredělkino, kde v té době Okudžava žil. Díky této návštěvě se Jiřímu Vondrákovi podařilo natočit o něm dokumentární film a uspořádat po různých peripetiích koncert v České republice. A posléze se rozhodl napsat o něm knihu. Bylo jasné, že o ni bude velký zájem. Bulat Okudžava spolu s Vladimírem Vysockým byli u nás známi a uznáváni již za éry Československa, kdy o sovětskou tvorbu po okupaci naší republiky sovětským vojskem v roce 1968 velký zájem zrovna nebyl. Jejich protestní poetika, tolik blízká mnohým českým posluchačům, inspirovala řadu našich umělců.

 

 

Bulata Okudžavu pro nás objevil hudební kritik Jiří Černý, který na svých „antidiskotékách“ pouštěl jeho písně z desky „Le Chant du Monde“, která vyšla v Paříži. Některé z jeho písní přeložil a například Modlitba musí dojmout snad opravdu každého: …Dokud se země ještě točí, dokud světlo ještě sálá, tak dej, Pane, každému, co mu chybí. Moudrému dej hlavu, zbabělému koně, šťastnému dej peníze – a máš tady i mě…“ A rovněž Jarek Nohavica přispěl k jeho velké oblibě u nás. Málokterý jiný básník inspiroval jiné kolegy k tvorbě, jako právě Bulat Okudžava. Zásluhou Jiřího Vondráka si to můžeme uvědomit: Okudžavovy písně přeložili mj. Ondřej Suchý, Oskar Man, Ján Štrasser, Milan Dvořák, Jarek Nohavica, Jiří Vondrák, Petr Ulrych a nazpívala například Hana Hegerová, Bob Frídl, sourozenci Ulrychovi či již zmíněný Jarek Nohavica, který dal jeho písním nový rozměr.

Kniha je plná osobních vzpomínek a zajímavostí z Okudžavova života, který rozhodně nebyl jednoduchý. Bulat Šalvovič Okudžava jako dítě zažil stalinské pogromy, které postihly i jeho vlastní rodiče, vyrůstal u svých příbuzných, bojoval ve válce a zažíval její krutosti. Měl problémy s režimem, ve kterém žil. Ačkoliv byl přesvědčeným komunistou, ztratil iluze a víru v tuto zrůdnou ideologii. Vrátil se k základním lidským hodnotám: „Svědomí/ ušlechtilost/ a důstojnost/ to je naše vojsko svaté, věz…ta armáda má krásný vzhled/ jí zasvěť svůj krátký čas/ a věk/ že nezvítězíš, jasné je na pohled/ za to ale zas/ zemřeš jako člověk.“ Rozuměl nekonečnému smutku těch, co přežili a neuměli říct, jak mají pochroumaný a navždy zmrzačený život. Vše vyzpíval ve svých baladách, kterým rozumí lidé na celém světě, zejména tam, kde se dodnes válčí. Jeho písně se šířily v jeho vlasti způsobem lidové slovesnosti. Mnohokrát byl zakazován, ale nikdy se nepodařilo jej umlčet. Když v červnu 1997 v Paříži zemřel, kdosi napsal, že s jeho skonem odešel i pocit dvacátého století. 9. května 2014 by se dožil 90 let. Jeho výročí si mnozí připomněli koncerty včetně koncertů v trolejbusech modré barvy (podle jeho známé písně Půlnoční trolejbus byl nazván výbor z veršů a písní, který u nás vydalo nakladatelství Československý spisovatel v roce 1981).

Jsem velmi ráda, že tato kniha vyšla. Doporučuji ji všem, kteří mají rádi inteligentní, jemnou, člověčí lyriku Bulata Okudžavy a chtějí se o něm dozvědět něco více.

okudzava
Bulat Okudžava. Od Nohavici k Provázku
Autor: Jiří Vondrák
Žánr: naučná literatura – biografie a memoáry
Nakladatelství: Dobrovský, s.r.o., edice Omega
Rok vydání: 2014
Počet stran: 209
Zdroj foto: Nakladatelství Dobrovský, s.r.o.

Hodnocení: 100 %

( 8 hlasů )

www.knihydobrovsky.cz

eshop.knihydobrovsky.cz/eshop-bulat-okudzawa-od-nohavici-k-provazku-633666.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Já moc ráda vzpomínám,“ prozrazuje spisovatelka Renáta Šťastná

renata stastna 200Advent – čas rozjímání. Pojďme chvíli rozjímat, vzpomínat a připomínat časy dřívější i budoucí se spisovatelkou Renátou Šťastnou. Protože se s Renátou nějaký čas známe, v rozhovoru si tykáme – snad nám to čtenáři odpustí.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Zábavný průvodce školními rituály od pravěku do současnosti

skolakuv pruvodce skolou perexZamysleli jste se už někdy nad tím, kolik různých zvyků a rituálů přináší škola? Kde se vzaly a k čemu jsou dobré? Počínaje například zápisem do školy, vstáváním při příchodu učitele do třídy, svoláváním tříd...


Literatura

Druhá světová válka a láska. Oblíbené příběhy sestřiček z nemocnice Nightingale pokračují

sestricky pod jmelim perexPíše se rok 1941 a sestřičky z nemocnice Nightingale mají před sebou zatím tu nejtěžší zimu. Všichni trpí nedostatkem a zprávy v novinách se věnují pouze velkým ztrátám a porážkám. Britové jsou unavení a demoraliz...

Divadlo

Legendární titul BASTARD se v Brně vrací v novém hávu

BASTARD 200„Autorská dvojice Merta–Moša je u nás jediná schopná konkurovat zahraničním dílům“, psalo se v roce 1993, poté co proběhla 11. listopadu na jevišti Městského divadla Brno premiéra vizualizovaného oratoria Bastard. Inscenace zaznamenala 201 repríz, s...

Film

DONT STOP

altKontroverzní snímek DONT STOP, mající sotva čtrnáct dní po premiéře, rozdělil filmové kritiky i veřejnost na dva tábory. Jedni ho považují za kouzlem dobovosti ověnčené retro, druzí za hořkou plytkost. Neznámá jména, oblak poloamatérského díla...