Nevěřila bych, že je hmyz tak fascinující

Nevěřila bych, že je hmyz tak fascinující

Tisk

Planeta hmyzu 200Nakladatelství Kazda vydává spoustu knih o přírodě a musím na úvod říct, že mají můj obdiv při jejich výběru. Ještě jsem totiž nesáhla vedle a Planeta hmyzu od Anne Sverdrup-Thygesonové je toho dalším důkazem.

 

 

 

Po předmluvě a úvodu následuje devět kapitol zaměřených na design hmyzu, šestinohé rozmnožování, hmyz v potravním řetězci, soužití rostlin a hmyzu, hmyz jako naše jídlo, nebo například na výrobky hmyzu a objevy, za které mu vděčíme. V závěru knihy najdete doslov, poděkování, tipy na další čtení, odbornou literaturu a rejstřík.

Na hmyz jsem se nikdy nijak zvlášť nezaměřovala a pokud s ním zrovna neválčím v domácnosti nebo na zahradě, tak mi ani nevadí. Od knihy jsem tak příliš neočekávala a rozhodně jsem nečekala, že se u ní tak pobavím a budu tolik zajímavostí předčítat manželovi. Velmi nás zaujala například rojapokalypsa:

„Představte si armádu rudookého hmyzu, který se pomalu a tiše krade ze země. Každý jedinec je velký jako váš palec a všichni se nakonec zjeví v tak obrovském množství, že připomínají béčkový horor o konci světa. Mluvíme o hustotě asi tří milionů jedinců na ploše velikosti fotbalového hřiště! Ale to není sci-fi ani proroctví soudného dne, to je prostě rojapokalypsa, jak někteří rozumbradové nazvali cyklické rojení cikád v Severní Americe, ke kterému dochází jednou za 17 let.“ (str. 58)

A také dalšími fakty můžeme machrovat například v rodinném kruhu nebo na hospodských kvízech. Věděli jste, že mravenčí kolonie může v létě ze mšic snadno získat 10 až 15 kilogramů cukru a že některé odhady šplhají až ke 100 kilogramům cukru na mraveniště za rok? Nebo že jeden kakaovník vyprodukuje za 25 let svého života kakaové boby na 5 kilo čokolády? Výrazně mu v tom pomáhá takzvaná čokoládová muška. Také octomilkám bychom měli děkovat, protože stojí za mnoha objevy (autorka mluví minimálně o šesti Nobelových cenách) a jejich geny jsou těm našim velmi podobné, díky čemuž vědci mohou získávat nové znalosti o nejrůznějších nemocech.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Objevte tajuplnou Planetu hmyzu

Anne Sverdrup-Thygeson je rozhodně velká odbornice, její zápal je nepřehlédnutelný, ale navíc je také velmi dobrá spisovatelka. Píše totiž odlehčeně a moderně, až zapomenete na to, že čtete populárně-naučný titul a při mnoha popisech se musíte usmívat. Posuďte sami: „lýkožrouti smrkoví nepotřebují k tomu, aby si sdělili, že se někde koná večírek, Snapchat ani Messenger“, „jak chcete své milé zahrát serenádu, když jste velký jako nahrubo namleté zrnko pepře?“ nebo „nečinně sedí, bliká jako zkratující vánoční stromeček a tím k sobě láká svoji potravu“.

Planeta hmyzu pro mě byla milým překvapením, jednalo se o velmi zajímavou četbu, u které jsem se vzdělala i pobavila. Pokud autorce vyjde další kniha, rozhodně si ji pořídím!

Anne Sverdrup-Thygeson je profesorkou Norské zemědělské univerzity v Ås poblíž Osla a vědeckou poradkyní Norského institutu pro výzkum přírody. Má doktorát z biologie ochrany, přednáší o managementu přírody a biologické rozmanitosti lesů. Anne je také ultramaratonskou běžkyní.

Planeta hmyzu obalka

Planeta hmyzu
Autor: Anne Sverdrup-Thygesonová
Překlad: Eva Vyhnálková
Žánr: příroda, zvířata
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2021
Počet stran: 192
Hodnocení: 94 %

https://www.knihykazda.cz/planeta-hmyzu/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nebojte se snít s otevřenýma očima. Nikdy není pozdě

Eva MaškováSpisovatelka Eva Mašková má na kontě již pár knih, nejčastěji detektivek. Je to taková česká Agatha Christie, ráda píše klasické detektivky, kdy co nejvíce napíná čtenáře a dobře psychologicky prokresluje postavy. Kromě to...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

O důležitosti přátelství v koncentračním táboře

me pritelkyne z Rav

Polská autorka Magda Knedler přichází s další knihou z prostředí koncentračních táborů, která vyšla pod názvem Mé přítelkyně z Ravensbrücku. Prolíná se zde minulost a  přítomnost, vzdálené časové roviny propojuje...


Literatura

Přijde Bůh a řekne, že si musíte promluvit!

a buh pravil perexNení to ale tak jednoduché. Hans Rath v třetím pokračování příběhů o Jakobu Jakobim pořádně zavařil všem přítomným. Jakobovi nejvíc už jen tím, že se s ním opět potkáme před Vánoci ve chvíli, kdy ho čert, Mikuláš a anděl okrado...

Divadlo

Filozof k smíchu, filozof k zamyšlení

200divV pražském Divadle Palace uvedli v říjnu komedii hru E. E. Schmitta Heslo morálka. Komedie současného francouzského dramatika a spisovatele, narozeného ve Francii a žijícího v Belgii, je popisem událostí jednoho dne v životě známého francouzského encyklope...

Film

Dokumenty Michelangela Antonioniho se uhnízdily v Karlových Varech

altLetos někteří filmaři buď v plné síle oslavili sté narozeniny (jako japonský režisér Kaneto Šindo) nebo se před sto lety narodili (Tadaši Imai,  Alexander Mackendrick, Gene Kelly, Georges Franju,  Michelangelo Antonioni). P...