Od pondělí do pátku – Rychlé večeře do 30 minut

Od pondělí do pátku – Rychlé večeře do 30 minut

Tisk

Od po do pa perexPochopit, o co tady vlastně jde, mi netrvalo moc dlouho. Od pondělí do pátku – Rychlé večeře do 30 minut – celkem jasný název. Nejdřív mě zaujaly plnokrevné stránky s lákavými jídly. Nad nimi je vpravo v rohu napsaný den – pondělí, úterý, středa… Na levé stránce jsou zase barevné obdélníčky a v nich čísla – 1, 2, 3… A jdou až do 13. To znamená třináct týdnů po sedmi dnech, pane, to je receptů! A jestli jsou to tak rychlé večeře, které se dají zvládnout do třiceti minut, pak má hospodyňka na dlouho postaráno o motivaci.

 

 

U každého obrázku jsem pak zaznamenala dobu přípravy. Někde 15 minut, někde 20 a těch 30 je opravdu nejvíc. Úplně vzadu je Rejstřík, kde jsou jídla přehledně rozdělená podle toho, za jakým účelem mají být připravena: Polévky, Ryby, Masité, Bez masa, Saláty, Sladké, Pomazánky & sendviče. A uvnitř se skrývá ještě jedno rozdělení, podle finanční náročnosti, případně co s sebou které roční období přináší. To je vysvětlení letem světem, co všechno v této knize můžete najít. 176 stran, na kterých je kromě přehledných receptů také mnoho barevných fotografií. První dojem velmi dobrý, nalákal mě, abych se začetla.

Hned v Úvodu prozradí autorka Jana Vašáková, co je cílem této knihy. Jak je dobré plánovat si, co a kdy uvařit, aby vám vymýšlení co dnes udělat k večeři nezabralo víc času než příprava pokrmu samotná. Na další stránce je Poděkování. To patří především jejím dcerkám – Mie a Thee, které jsou velkými a zapálenými pomocnicemi při přípravě večeří. Pak tady autorka děkuje i dalším lidem, ale to si jistě přečtete sami. A potom už začíná 1. týden, který, pokud bychom to vzali od ledna, by měl být úsporný více než ostatní, protože, jak autorka píše: „Leden obvykle patří k měsícům, kdy se vzpamatováváme z vánočních útrat…“ A potom už jsou řazené recepty na každý den v týdnu. Levá strana patří receptu, délce přípravy, ingrediencím, popřípadě nějakému chytrému tipu, jak to vylepšit, a pravá strana je barevná fotka toho, jak to má vypadat a za jak dlouho to vznikne. Takže třeba kapustové karbanátky s bramborami nejsou nic složitého a jedna večeře je na světě.

1. týden je hodně ve znamení zeleniny, rýže, je tu i sladký rýžový nákyp se švestkami, jedná se vesměs o lehká jídla. Nebudu vám říkat týden po týdnu, to by bylo na dlouho. Ale v průběhu následujících týdnů tu objevíte například pohankové rizoto s houbami, vepřový kolík s fazolemi, škvarkové placky, drožďovou pomazánku, jemný mrkvový koláč, rychlou asijskou polévku, salát s kozím sýrem, ale třeba také tresku s lososem, kuskus s kuřetem a zeleninou, hovězí steak se salátem nebo třeba boršč s uzeným masem a smetanou. Každý si tu najde inspiraci. Neříkám, že zrovna všechny recepty jsou za „pár kaček“, ale to posoudíte sami podle vašich možností.

Shrnuto a podtrženo – mně se to líbí. Občas taky tápu a vymýšlím, co rychle podat návštěvě, která se nečekaně objeví, zamýšlím se nad tím, jak je vhodné zařadit do jídelníčku třeba pohanku nebo chřest. A tady je 65 receptů, které mi v mém váhání jistě pomohou. A kdyby se tato publikace z dílny Mladé fronty nehodila vám, jistě to bude pěkný dárek třeba pro vaši kamarádku – hostitelku.

Tak tedy příjemné čtení a dobrou chuť!

Od po do pa

Od pondělí do pátku – Rychlé večeře do 30 minut
Autor: Jana Vašáková
Žánr: Poučná / kuchařka / naučná
Photo: © Ondřej Košík, archiv F.O.O.D a Shutterstock.com
Jazyková redakce: Marcela Vencourová
Odpovědná redaktorka: Ivana Mergerová
Technická redakce: Jana Bromová
Obálka a grafická úprava: Radomila Gaierová
Vydala: Mladá fronta a.s., Praha 4
Rok vydání: 2014, 8378. publikace, vydání první, vázaná, edice F.O.O.D Speciál
Počet stran: 176
ISBN: 978-80-204-3291-9

Hodnocení: 100%

( 1 hlas )

www.knihy.cz/od-pondeli-do-patku/d-135629/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Alžběta Bublanová: „Hodně vnímám pocity, ať už ty své, tak i ty cizí.“

alzbeta bublanova 200Alžběta Bublanová se narodila 8. dubna 1984 v Brně, vystudovala gymnázium v Tišnově a poté odešla do Prahy, kde úspěšně absolvovala magisterské studium na Literární akademii Josefa Škvoreckého. Za svou prvotinu, povídkovou sbírku...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Neobvykle nudný typ

neobvykly - CopyKdyž k nám do Česka doputovala senzační zpráva, že oblíbený herec Tom Hanks ke svému hereckému umu přidá i ten literární, byla jsem napjatá, co v jeho povídkové knize najdeme. Po přečtení mám však pocit, že marketing byl dost přebuj...


Literatura

Přemýšlejte o tom!

Gaarder To  je otazka200Tak málo slov a přitom tolik tajemství. Útlá knížka s názvem To je otázka, kterou napsal norský autor Jostein Gaarder (*1952), poskytuje nekonečný prostor pro přemýšlení. Téma lidské e...

Divadlo

Společenstvo vlastníků ukazuje přehlídku typických Čechů

spolecenstvo vlastniku 200V rámci festivalu Setkání Stretnutie do Zlína přijelo také pražské Divadlo Vosto5 se svou hrou Společenstvo vlastníků. Letošní ročník se nesl v duchu biografií, ale také tématu „co dnes znamená být jiný“, což se v n...

Film

Exkluzivní retrospektiva na dafilms.cz: FILMOVÉ SNY JANA ŠVANKMAJERA

Svankmajer200Streamovací portál DAFilms uvede v dubnu exkluzivní retrospektivu Jana Švankmajera. Diváci se mohou těšit na jeho slavné celovečerní filmy i méně známé krátké filmy. Kurátoři DAFilms získali unikátní soubor filmů, díky nimž mohou diváci poznat ...