Nemáte kamaráda? Vymyslete si ho!

Nemáte kamaráda? Vymyslete si ho!

Tisk

Pameti kamarada 200Jak na to vám ukáže kniha Paměti imaginárního kamaráda. Osmiletý Max sice s nikým moc nemluví, dokonce ani s rodiči, žije si ve vlastním světě, zdá se však, že kamaráda má. Jmenuje se Budo a kromě Maxe ho nikdo jiný nevidí. Stvořil ho sám, dokonce o něco staršího, než je on – asi aby věděl víc a mohl mu být dlouho nápomocný. K tomu všemu má imaginární kluk vlastnosti, které smrtelníci nemívají, třeba se může pohybovat nezávisle na svém stvořiteli, čehož Budo tu a tam využívá. Jinak jsou jeho možnosti existence bez Maxe značně omezené.

 

Budo má svého stvořitele rád. Taky by byl rád, kdyby byl samostatnější. Proto mu pomáhá objevovat svět a radí mu v nesnázích. Takový je to kamarád! Přestože ví, že Maxova samostatnost by mohla znamenat jeho zánik. Jakmile totiž Max na Buda přestane věřit, bude to jeho konec, rozplyne se. Však o tom často Budo přemýšlí. Chtěl by vědět, kam mizí imaginární kamarádi, když už nejsou potřeba, respektive když už se na ně nevěří. Však jich celou řadu potkal, ve škole, v nemocnici a různě – a většina jich je dávno pryč.


Max se tolik odlišuje od ostatních dětí. Trpí specifickou poruchou, jejíž charakter připomíná autismus. Ve škole to nemá lehké, je jiný, a tak je cílem posměchu a ataků nejednoho škarohlída. Naštěstí Budo je vždy s ním a dokáže mu poradit, jak se bránit. Max si díky Budovým radám opravdu ví rady téměř se vším. Jen s paní učitelkou Pattersonovou ne. Tato dáma přišla o vlastní dítě a je přesvědčena, že u ní by bylo Maxovi lépe. Jednoho dne svůj záměr dovede do samého konce – chlapce unese. Všichni marně pátrají po ztraceném dítěti. Budovi je jasné, že si Max musí najít cestu na svobodu sám. Jedině díky němu uzavřený chlapec uteče a najde cestu domů.


Nádherný, silný příběh, jehož jedinečným vypravěčem je imaginární postava, upoutá v plném rozsahu. Zároveň poodhalí život lidí s psychickou poruchou, může být i rádcem, jak k nim přistupovat, jak s nimi mluvit a jak je přijímat. Není to snadné, ale jde to. Budo tak radí nejen svému stvořiteli v knize, ale i nám ostatním. Však lidí s nějakou poruchou kolem nás několik je, každý z nás se s někým takovým může potkat – je tedy dobré vědět, jak s nimi jednat.

Pameti kamarada


Plně souhlasím se sloganem, který je uveden na zadní straně přebalu: Nemusíte být skuteční, a přesto můžete být pro někoho ten nejlepší kamarád na světě. Budo takový je – a tahle knížka je vlastně celá dobrým přítelem, s kterým je dobré chvíli pobýt a tu a tam se k němu vrátit. Příběh osmiletého chlapce napsal Matthew Dicks a vydalo jej Argo v skvělém překladu Dominiky Křesťanové. Vyšlo též jako e-kniha.

Autor: Matthew Dicks
Název: Paměti imaginárního kamaráda
Nakladatelství: ARGO
Rok vydání: 2014
Počet stran: 316
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: ARGO
www.argo.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Občas to hraničí s akousi schizofréniou, říká o své práci operní pěvec Šimon Svitok

simon svitok perexBylo to začátkem loňského roku,  co barytonista Šimon Svitok, sólista a zároveň umělecký šéf Státní opery Banská Bystrica, oslavil dvacet let působení na divadelní scéně. Bylo to pěkné výročí a tak jsem tomu věnoval několik člán...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Méně je někdy více

Mene je vice 200„Pro všechny rodiče, kteří zažívají v domácnosti chaos a jsou zahlceni svými starostmi (a takoví jsme téměř všichni) je tato kniha nedocenitelným rádcem pro klidný a šťastný život.“ Tak praví Gretchen Rubinová, autorka bestselleru Proje...


Literatura

Nejděsivější místa české historie vážně děsí ...
ImageNakladatelství XYZ přináší velmi zajímavou knížku pro milovníky děsivých historických událostí a tragédií.  Ale také tajemna. Nedoporučuji číst v depresi! Lidstvo má i svou odvrácenou stranu a tady vy...

Divadlo

Muzikál Edith a Marlene se v Národním divadle moravskoslezském dočká čtyřiačtyřicáté reprízy

edith a marlene perex1Jubilejní 44. reprízy se dočká v pondělí 28. prosince na jedné ze scén Národního divadla moravskoslezského Ostrava, konkrétně na jevišti Divadla Jiřího Myrona, komorní muzikál Edith a Marlene, jehož autorkou je maďar...

Film

Jak spolu prchali princezna a budoucí písař

princ 200Z trojice nových pohádek, které přichystala Česká televize, spatříme jako první Princeznu a písaře, a to ve stědrovečerním čase. O den později následuje Kdyby byly ryby a na druhý svátek vánoční se můžeme těšit na slovenský příspěvek Láska na vlásk...