Předmět doličný

Předmět doličný

Tisk

Predmet dolicny200Soudní patoložka Kay Scarpettová řeší případ brutální vraždy mladé spisovatelky. Všechno se ale ukáže být mnohem komplikovanější. S novým detektivním příběhem z pera americké spisovatelky Patricie Cornwellové přichází Knižní klub.

 

 

Kay Scarpettová zjišťuje, že na smrti mladé spisovatelky Beryl Madisonovéněco nehraje. V celém domě byla nalezena podivná vlákna a navíc zmizel rukopis autobiografie, který by mohl mnohým lidem znepříjemnit život. Kay Scarpettová se pustí do vyšetřování, ale zanedlouho si vrah vytipuje i ji.

Druhý díl ze série se soudní patoložkou Kay Scarpettovou se může některým čtenářům zdát poněkud nereálný. Příběh v originále vyšel již v roce 1991, a tak chybí řada metod, které jsou dnes samozřejmostí a vyskytují se v každé detektivce. I tak je příběh čtivý a poměrně napínavý. Autorce se podařilo vtěsnat do děje vše, co má každý detektivní příběh obsahovat. Na druhou stranu mi některé pasáže připadaly nereálné. Například skutečnost, že se vyšetřováním v terénu zabývá primárně patolog a ne kriminalista, nebo že je Kay Scarpettová opět terčem šíleného vraha (stejně jako v prvním díle). Chápu, že je na tom založena celá série (alespoň tedy na vyšetřování v čele se soudní patoložkou), ale i tak bych uvítala jako alespoň vysvětlení.

O autorce: Patricia Cornwellová je americká spisovatelka, známá svým mnohaletým úsilím o vyřešení záhady Jacka Rozparovače, do které investovala krom spousty času i nemalé množství financí. Její první knihy Postmortem vyšla v roce 1990 a získala řadu ocenění. V této knize se poprvé objevila i oblíbená postava soudní patoložky Kay Scarpettové. Od té doby vydala téměř tři desítky knih.

Predmet dolicny

Celkové hodnocení: 65 %
Autor: Patricia Cornwellová
Název: Předmět doličný
Rok vydání: 2017 (v originále 1991)
Nakladatelství: Knižní klub ve společnosti Euromedia Group a. s.
Počet stran: 288
Překlad: Petr Hejný
Obálka: Gabriela Janovská
Odpovědná redaktorka: Martina Bekešová
Technický redaktor: David Dvořák


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Jiřím Danielom, bývalým vedúcim redaktorom Dikobrazu o legendárnom karikaturistovi Jiří Winterovi Nepraktovi (1924-2011)

Neprakta perexV tomto roku si kultúrna verejnosť v Čechách pripomína nedožité deväťdesiate narodeniny výtvarníka, ilustrátora a karikaturistu Jiřího Wintera Nepraktu. Známy karikaturista bol vedúcou výtvarn...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Z historie hysterie

Muzy 200Do Francie 19. století nás přivádí novinka z nakladatelství Portál. Asti Hustvedt je absolventkou Univerzity New York, kde získala doktorát z francouzské literatury. Ve své knize se zabývá historií pařížské psychiatrické nemocnice La Salpêtrière a před...


Literatura

Přečtěte si „strašně krásné básničky hrozně dobrého autora“

divka ktera se ptala na otazky 200V Hukvaldech v květnu 2017 až červenci 2018 vznikla kniha se zajímavým názvem Dívka, která se ptala na otázky aneb Slovo je o váze od Neklana. Vyšla v nákladu 100 kusů a najdete v ní plno hravých i pr...

Divadlo

Divadlo LETÍ uvede novou hru Davida Jařaba. Doprovodí ji originální hudba Katarzie

Autor200Nastávající divadelní sezónu Divadlo LETÍ odstartuje světovou premiérou hry Davida Jařaba Autor. Uznávaný režisér, scénárista a dramatik napsal svůj nejnovější text přímo pro Divadlo LETÍ. Hru, která si do poslední chvíle pohrává s očekáváním diváka, režír...

Film

Eva Zaoralová se na celý život zasnoubila s filmem

altJe neuvěřitelné, že stále činorodá Eva Zaoralová (případně též Hepnerová), překladatelka, filmová publicistka a dlouhou dobu také umělecká ředitelka karlovarského filmového festivalu, se letos dožívá osmdesáti let. Na její poč...