Vezměte si k vodě Nestydaté plavky

Vezměte si k vodě Nestydaté plavky

Tisk

Nestydate plavky 200Ani to dlouho netrvalo a je tady další knížka amerického humoristického klasika C. D. Payna, který se proslavil především edicí Mládí v hajzlu. Hrdinové jeho knih jsou povětšinou nešťastníci a to je možná důvod, proč jej lidé tak rádi čtou. Ano, patřím mezi ně taky.

Děj přenáší čtenáře na západní pobřeží Kalifornie, kde sídlí firma Decentní dáma, s.r.o vyrábějící plavky pro plnoštíhlé dámy. Právě tuto firmu musí řídit mladý Colm Moran, aby přesvědčil otce k investování do něj. Vrhá se do toho po hlavě, snaží se dobře vycházet se všemi zaměstnanci a zjistit, co vše jejich práce obnáší. Navíc po čase přichází s revoluční novinkou – bikinami. Jak se mu podaří je obhájit a prosadit? A jaké plavky zaujmou děti?

Kniha však není jen o práci, ale dalším nosným tématem je láska a ženy. V tomto se autor knihy obzvlášť vyžívá a není tu nouze o sexuální napětí i romantické chvilky. Ženské tu jsou krásné, vypočítavé, nepředvídatelné a vždy dokážou mužům pořádně zatočit hlavu. Právě toto jsou aspekty, bez kterých by se snad ani žádná kniha C. D. Payna neobešla. Jeho styl je stále stejný – nepříliš složitá dějová linka, peripetie nejen s opačným pohlavím a humor plný ironie a sarkasmu.

„Z její úžasné postavy jsem viděl tak akorát, aby mi to rozezvučelo každičkou nervovou buňku v těle jako gong. To, co zůstávalo skryto – a nebylo toho moc-, leželo mučivě blízko mimo dosah pohledů. Přistoupil jsem blíž, abych si ji mohl prohlédnout.
„Klidně koukejte, vážený,“ varovala mě, „ale ať vás ani nenapadne se mě dotknout.“
„Co jestli to někde potřebuje poupravit?“
„Nebojte. Všechno sedí přímo skvěle. Tak co myslíte?“
„Jste tak nádherná, že se mi nedostává slov.“
„Já měla na mysli plavky, vážený. Jsou děsně skandální?“
„Ne, je to hezké. Ani církevní představitelé a zapšklé staré panny by nenašli jediný důvod k námitkám.“ (s. 193-194)


Nestydate plavky


Nestydaté plavky mohou být skvělým doplňkem někde k vodě – právě tam se budou totiž číst nejlépe. Zasazení děje do padesátých let přináší odlišný pohled a obavy z toho, jak budou nové plavky přijaty širokou veřejností, jsou v dnešní době opravdu úsměvné a působí až roztomile. S hlavním hrdinou Colmem se každý rychle ztotožní a rád mu bude fandit a sledovat, co se mu právě děje a která žena se kolem něj točí. Stránky slupnete jako malinu a budete se těšit na další klasickou „paynovinu“, věřte mi.

C. D. Payne se narodil 5. července 1949 v Ohiu. Je spisovatelem, ale živil se i jako reklamní textař, projektant nebo výrobce nábytku a hraček. Má své vlastní vydavatelství Alvia Press a proslavil se sérií Mládí v hajzlu. Mezi jeho další díla patří například Americké krásky, Nevidtelný, Holubí mambo, Dědictví nebo Branda veliká. Výhradní práva na knihy C. D. Payna má v České republice právě nakladatelství Jota.

Název: Nestydaté plavky
Autor: C. D. Payne
Překlad: Naďa Funioková
Žánr: beletrie, humor
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2015
Počet stran: 312
Hodnocení: 85 %

www.jota.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pouliční slavnost už nebude mezi auty. Malostranské náměstí ožije!

parko200Z dolní části Malostranského náměstí by už letos mělo zmizet parkoviště. Mluvčí a iniciátorka petice za odstranění parkoviště z Malostranského náměstí Kateřina Bursíková Jacques je za to ráda. Nyní je třeba řešit podobu náměstí. Těší se, že zářijová akce...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Je tu nová série nejen o technologiích

zlomeny genius 200Zlomený génius je prvním dílem z cyklu knih s Willem Parkerem od Drewa Murraye. Pokud vás zajímají technologie a láká netradiční prostředí, určitě se do knihy pusťte.

 

...

Literatura

Kambioni jsou tu naposled

large200Poslední díl série s názvem Kronika kambionů nedávno vyšel a nese podtitul Polibek z temnot. I tentokrát nabízí Jaime Reed kombinaci nadpřirozena, romantiky i akce.

...

Divadlo

Kulturní centrum Vzlet uvádí celovečerní divadelní inscenaci Příchozí, která tematizuje život lidí s tělesným postižením

Příchozí perexCelovečerní divadelní inscenace Příchozí, kterou v dnešní premiéře uvedlo kulturní centrum Vzlet, propojuje na jevišti lidi s tělesným postižením s herci. Podává téma života s handicapem jako silnou metaforu pro setkávání s čímkoliv novým,...

Film

Zastav se a nepřežiješ: honička plná adrenalinu

zastav a neprezijesFilm Zastav se a nepřežiješ (2006) je originální honička plná adrenalinu. Jde v ní totiž o to, aby měl hlavní hrdina neustále zaděláno na problém, jinak mu selže tělo a zemře.

...