Ve světě zločinu Nic není svaté

Ve světě zločinu Nic není svaté

Tisk

lehane200Po dlouhém napínání nám nakladatelství Epocha udělilo předčasně vánoční dárek v podobě třetí detektivní knihy o dvojici Kenzie a Gennarová. Chcete-li si oddechnout od severských krimi, ale zároveň se odmítáte zříci strhujícího příběhu, sympatických hrdinů a všudypřítomného zla, pak jsou knihy Američana Lehanea to pravé pro vás.

 

 

Dennis Lehane (*1965) je americký autor s irskými předky, který u nás prorazil díky románům, jež se dočkaly zfilmování – Sbohem, baby či Prokletý ostrov. Neopomenutelné jsou jeho knihy s detektivní dvojicí Patrickem Kenziem a Angelou Gennarovou. Tato sága čítá prozatím 6 knih: Černá nenávist, Dotek temnoty, Nic není svaté, Sbohem, baby, Prayers for Rain, Moonlight Mile.

Po roce a půl vyšel třetí díl série Kenzie a Gennarová detektivka, kde postupně s ústřední dvojicí přicházíte na kloub vyšetřování zmizelé bohaté dcery obchodního magnáta a jak to vlastně všechno je. Jak říká Angie: „Všechno je vzhůru nohama. Černá je bílá, sever je jih.“ Navíc, všudypřítomné polemiky o smyslu bytí dodávají příběhu hloubku a nabádají k zamyšlení i čtenáře.

Everett Hamlyn měl možná pravdu. Možná skutečně nadešel soumrak cti. Možná k tomu svět směřoval od začátku. Možná, co hůř, byla čest vždycky jen klamná iluze. Každej je podezřelej. Každej je podezřelej. Začala se z toho stávat moje mantra. (str. 210)

lehane3

 

Lehane si zaslouží větší uznání, než se mu dostává – alespoň jak je tomu u nás. Jeho tvorba je tak čtivá a pohlcující, protože si jednak nebere servítky se světem, v němž žijeme, a ukazuje nejen to pozitivní, ale nastavuje světu zrcadlo a nebojí se jít do extrémů a hrůz, jež dokáže tvor jménem člověk spáchat; jeho hrdinové neztrácejí svébytný humor a cynismem je prosycen tento příběh.

Detektivek je v obchodech přehršel. Mnohé zaujmou třeba už obalem, většinou však je to díky dobře cílené marketingové kampani. O Nic není svaté se tolik nemluví, a to je škoda. Jedná se o příběh, ke kterému se můžete vracet a vždycky si tam něco pro sebe najdete, vždycky vás něco osloví.

Název: Nic není svaté
Autor: Dennis Lehane
Žánr: detektivní román
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2015
Počet stran: 360
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Miroslav Macek: „Smích je nejlepší obranou bezmocných proti moci.“

miroslav macek 200Přinášíme vám rozhovor s bývalým politikem a v současné době oblíbeným spisovatelem Miroslavem Mackem. Nedávno mu vyšla kniha Tři muži v automobilu, prorazil s pokračováním Saturnina a brzy mu vyjdou další zajímavá díla. Nechte se ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pro nás těžce představitelná čínská realita

dokonaly policejni stat200V nakladatelství Universum (Euromedia Group) vyšla kniha Dokonalý policejní stát s podtitulem Čínská digitální totalita a Výprava do děsivé budoucnosti, kde jsou lidé pod neustálým dohledem.


Literatura

Busny jsou ZPĚT!

Busny Zpet 200Čas od vydání Busny TAM rychle utekl a už je tady její pokračování s názvem Busny ZPĚT s podtitulem Vracíme se z Afriky.

 

...

Divadlo

Divadelní start ve Zlíně se blíží. Připomene Tomáše Baťu, rozdá ceny Aplaus a pobaví premiérou Příběhů obyčejného šílenství

Divadlo ZlinNová 67. sezona Městského divadla Zlín se rozjede s humorem. V sobotu 8. září večer se uskuteční ve Velkém sále premiéra Příběhů obyčejného šílenství, kterou si nenechá aujít ani autor Petr Zelenka

Film

Hořké komedii Teorie tygra nechybí švih, vtip a černý humor


teorie tygra perexHořká komedie Teorie tygra je hodně i o spiklencích, kteří se nakonec postaví proti tichému ženskému teroru, byť je zahalen závojem přívětivosti a plků o tom, jak to vlastně ony myslí dobře. Povedený snímek Radka Bajgara to...