Čo je pravé a čo nie?

Čo je pravé a čo nie?

Tisk

fal200História umenia úplne inak. Aj takýmto názvom by sa dala označiť kniha o falzifikátoch a falzifikátoroch, ktorí zmenili históriu umenia, alebo skôr sa o to pokúsili.

 

 

Noah Charney sa snaží novou a prístupnou formou priblížiť umelecký svet a jeho fungovanie čitateľovi, ktorý by mal mať základný prehľad o umení. Aj keď sa pri štúdiu umenia stretneme s falzifikátmi, asi len málokto z nás si položí otázku o ich umeleckej hodnote. Bežný laik ich ani nerozpozná od originálu. Problém nastáva, keď ani na slovo povolaní experti nedokážu originál s istotou označiť. Horším prípadom však je, keď ho odborník rozpozná a označí ako originál a falzifikátor sa o niekoľko mesiacov prizná k podvodu. Vtedy ide o typický príklad falzifikátora, ktorý je zaujatý voči svetu umenia, v ktorom nedokázal vyniknúť svojím vlastným umením.

V knihe Umění falzifikace sa stretávame s novým rozdelením pohnútok falzifikátorov, ktoré sa síce môžu navzájom zmiešavať, ale často existujú samostatne. Ide o pýchu, odplatu, slávu, zločin, peniaze, či moc. Kniha predstavuje komplexný pohľad na tematiku umeleckých zločinov a psychológiu zločincov. Podrobne predstavuje metódy, ktorými sa podarilo „preraziť“ najslávnejším falšovateľom a zároveň metódy forenzných vied. Na konkrétnych a veľmi častých omyloch vo svete umenia sa autor zamýšľa nad prepojením klamstva a slávy, ktoré mnohým falšovateľom ich práca priniesla.

fal

 

Osobne si myslím, že časť, ktorá knihe uškodila sa nachádza v závere, kde sa autor púšťa na mimoumelecké pole a zasahuje do oborov ako náboženstvo, archeológia, literatúra a vážne problémy dokáže zhrnúť do niekoľkých viet. Táto časť ubrala knihe na hodnotení a zdá sa byť nadbytočnou a nedotiahnutou.

Určovanie pravosti diel, slávny van Meegerenov prípad, Dalí a ten druhý Dalí, nová časť Gentského oltára – to sú iba niektoré z množstva tém, ktoré zhrnul autor pod hlavičku falzifikácií a predostrel tak čitateľom zaujímavý náčrtok fungovania nielen „zločincov“, ale aj umeleckých inštitúcií.

Název: Umění falzifikace: myšlení, motivy a metody padělatelských mistrů (The Art of Forgery)

Autor: Noah Charney

Žánr: literatura faktu, knihy o umění

Nakladatelství: Kniha Zlín

Rok vydání: 2015

Počet stran: 294

Hodnocení: 85 %

( 2 hlasů )

Zdroj foto: www.knihazlin.cz

http://www.knihazlin.cz/knihy-o-umeni/umeni-falzifikace-mysleni-motivy-a-metody-padelatelskych-mistru


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dřevo, knihy, ženy – tři múzy Martina Patřičného

patricny 200Věnuje se jim s důslednou pečlivostí – svědčí o tom jeho publikace, výstavy i televizní pořady. S nádherným nadhledem se dívá kolem sebe a nás ostatní se učí dívat, učí hledat krásu kolem sebe. V polovině května letošního roku (2014) vyšla jeho...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Potěšte své blízké vyrobenými dárky

darky 200V nakladatelství Kazda vyšla další kniha z edice Zkuste to doma sami od kolektivu Smarticular. Tentokrát se zaměřuje na Dárky a přináší více než 100 praktických návodů na vlastnoručně vyrobené dárky.

 

...

Literatura

Fleret - Umělci na šňůře

200litFleret - Umělci na šňůře, tak se jmenuje oficiální publikace ke 30. výročí legendární a svébytné kapely z Vizovic. Napsal ji inspicient Městského divadla Zlín Jakub Malovaný, který toho s “ogary” nemálo prožil. Nashromáždit se mu podařilo obdivuhodné množs...

Divadlo

Sen noci svatojánské promění jeviště v magickou džungli

sen noci svatojanskeV malírně zlínského divadla vzniká jeden z největších bubnů v republice! Pro nesmrtelnou Shakespearovu komedii o zběsilé touze po lásce a milování Sen noci svatojánské, která bude mít pre...

Film

Proměny filmového vyprávění

film perexPro vnímavější diváky narozené dříve než v 80. letech nebývají vrcholem filmového umu ani tak ohromující trikové efekty a formálně bezchybná klipovitá vypravěčství, nýbrž soustředěná výpověď o světě, v němž žijeme. Filmaři se odjakživa pokoušeli "něc...