Hakan Nesser: Dívka, která nikomu nechyběla

Hakan Nesser: Dívka, která nikomu nechyběla

Tisk

divka200Líbivá anotace a líbivé téma. Atraktivní. Přesto jsem si na „konec nudy“ a pořádné rozjetí příběhu musela téměř sto stran počkat. Potom, jako když autor nasadí druhou, třetí a čtvrtou rychlost a rozjel příběh, kterému nelze nic vytknout. Snad jen občas, tu a tam, nějaké to rozvláčné místo, na druhou stranu je to chvíle, kdy si odpočinete od poměrně hutného děje, který Hakan Nesser zařadil.

 


Skvěle popsané reálie
U podobných žánrů jsem doslova háklivá na reálie. Mou háklivost Hakan nepodráždil. Kdepak. Horké léto, studená cola, cvrkají tam cvrčci a pije se zteplalá minerálka. Díky těmto pravidelně a trefně popisovaným drobnostem se skoro začne čtenář potit, protože třicet sedm ve stínu není zrovna nic moc.


Komisař Van Veeteren má švih
A také nesnáším, když hlavní hrdina, policista, v tomto případě dokonce policejní komisař, nemá žádnou šťávu. No jasně, tak tenhle Veeteren není zrovna nějaký donchuán a setkání se sexuálním zločinem v něm nechutně často probouzí konftrontaci na jeho „málo používané pohlavní ústrojí“, jak je v knize uvedeno, ovšem jinak je to sice stárnoucí, ale do morku kostí inteligentní muž a policejním instinktem. Ten autor dokázal rozvíjet v knize pomalu. Zatímco zezačátku může komisař vypadat jako trochu ňouma, s postupem děje se mu dostáváte hlouběji a hlouběji pod kůži a do mozku. A jeho osobnost je vykreslená velmi dobře a je to sympatický chlapík.

divka

 


Oběť a zločin nahání strach?
Ale ano, vidět tohle zfilmované, tak se budu bát. V psané verzi a za denního světla jsem zažila průměrný strašidelný zážitek, nicméně mě podobným slabším povahám nedoporučuju knihu číst na noc. Sice se zločin točí kolem podivné sekty, která vymýtá z mladých dívek ďábla a vládne snad i díky sexuálním rituálům (všechno se hezky rozplétá v druhé části knihy), ale přesto jít v noci na záchod, po takové večerní četbě nemusí být příjemný zážitek. Výborně rozvinutá psychologie zločinu, který se tu vyšetřuje, pěkné dialogy při vyšetřování, komisař se ptá cíleně i trošku schválně zrádně a to byly části knihy, které jsem si opravdu užila.  Ač jde o zločin na malém děvčátku, autor se nevyžíval ve zrůdnostech, ale pojal vše chladně, střízlivě a šel spíše po důvodech, proč se tak stalo, než by se, nyní tak moderně, matlal v detailním popisu mrtvoly a vraždy.


Stupňující se děj
Líbí se mi, že jsem byla odměněna za trápení se prvními sto stranami opravdu dobrými dalšími dvěma třetinami knihy. Houstnoucí atmosféra nabírala na obrátkách a kolem zločinu se začala utahovat smyčka. Postupně mnou pronikal příjemný pocit mrazení, a myslím, že od tohoto trojnásobného držitele ceny Nejlepší švédský krimiromán, bych si i ráda přečetla něco jiného.
Hakan Nesser (1950, Švédsko) je autor nezaměnitelné švédské krimi prózy. Po univerzitním studiu, kdy se orientoval především  na skandinávské jazyky, angličtinu, literaturu, historii a filozofii, pracoval dlouho jako učitel. Prózu publikuje od roku 1988, jeho detektivní příběhy zaznamenaly řadu významných úspěchů a byly publikovány ve více než 25 zemích. Jeho postavy se zachycují v precizně zachyceném prostředí, inspirovanými nizozemskými, švédskými německými nebo polskými reáliemi. Žije v Londýně a je úspěšným spisovatelem na volné noze.


Název: Dívka, která nikomu nechyběla (Kommissarien och tystnaden)
Autor: Haken Nesser
Žánr: krimi
Nakladatelství: Moba
Rok vydání: 2016
Počet stran: 280
Hodnocení:     80%

( 0 hlasů )

http://shop.mobaknihy.cz/knihy/divka-ktera-nikomu-nechybela-ekniha          


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Roubínová: „Vím, že někde v davu sedí má obrovská opora…“

lakoma barka200V neděli 5. května se v Kaplici na Českokrumlovsku konal již 10. ročník soutěžní přehlídky dětských hudebních souborů Kaplické hrátky. Děti soutěžily v několika kategoriích a jejich výkony byly těžko porovnatelné. Hlavně proto, že každé u...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Bravurní pokus Marcuse Chowna porozumět světu

Jaky to nadherny svet 200Marcus Chown je držitelem několika ocenění za vědecké publikace z oblasti fyziky a oblíbeným popularizátorem vědy. Nakladatelství Kniha Zlin dosud vydalo několik jeho knih – publikaci Kvantová teorie...


Literatura

Mezi námi lháři

mezi nami lhari 200V březnu vydalo nakladatelství Jota román britské autorky Caroline Englandové Mezi námi lháři. Kdo holduje vztahovým propletencům a dává přednost pomalejšímu rozjezdu, měl by zkusit právě tento vztahový román.

...

Divadlo

Podzimní divadelní předplatné v Domě kultury v Kroměříži láká na klasiku a známá jména

predplatne perexUž před prázdninami byl v Domě kultury v Kroměříži zahájen předprodej na podzimní cyklus divadelního předplatného. V atraktivní nabídce budou od září do prosince letošního roku uvedeny čtyři inscenace a jedno bonusové divadelní představ...

Film

„I já jsem vyrostl, ale na Malého Prince jsem nikdy nezapoměl“

maly princHovorí starček z minuloročnej animovanej rozprávky Malý princ, ktorá je veľmi podarenou adaptáciou knihy s rozšíreným príbehom. O tejto knihe sa na strednej škole učilo stále jedno a to isté. Je to kniha, ktorá sa dá interpretovať detskými očami ako...