Švadlena z Dachau – příběh, který vás chytí za srdce

Švadlena z Dachau – příběh, který vás chytí za srdce

Tisk

svadlena perexUž jen ten název. Hned si myslíte, že víte, kdy a kde se bude příběh odehrávat. Už jste mohli číst mnoho knih, které v sobě nesly příběhy lidí z koncentračních táborů. Stránky plné vězňů, bestiálních trýznitelů, doktorů, kteří se snažili v těžkých a téměř neřešitelných situacích pomoci, lidí, kteří bojovali a neztráceli naději.

 


A dnes se seznamte s Adou, švadlenou, mladou Angličankou, která věřila ve světlé zítřky. Adu žene kupředu touha stát se „někým“ a neprožít život v chudobě jako její rodiče. Jejím cílem je otevřít si módní salón Vaughan, po vzoru slavného Chanel. Zatím však pouze vypomáhá a žije si svůj dívčí sen. Potkává šarmantního muže, který ji slibuje téměř nemožné a před vypuknutím druhé světové války spolu cestují do Paříže – města zasvěceného módní eleganci.
Vypuká tu válečná vřava a je těžké se vrátit zpět. Mladý pár putuje do Belgie. Adu zde zanechává Stanislaus jejímu osudu a sám uteče, nikdo neví kam. Osamělé mladé ženy se v městě zasažené válkou ujímají sestry z kláštera, které se starají o staré nemocné lidi. Na rozkaz je Ada převelena do domu velitele koncentračního tábora v Dachau. Přesto, že není internována v táboře, její životní podmínky se příliš neliší. Svou prací si ale získává věhlas u partnerek nacistických pohlavárů.
Na konci války ji osamělou nacházejí američtí vojáci. Dlouze je Ada musí přesvědčovat, že nemá s nacisty nic společného. Jde to těžko, téměř zapomněla svůj rodný jazyk. Cesta zpět domů je náročná, ale nedá se srovnat s přijetím její vlastní rodiny. Ada tak stojí znovu na startovní čáře.

svadlena


Autorka do svého příběhu zakomponovala postavy reálné, ale i zcela smyšlené. Některá zjištění jsou dost překvapivá a možná až příliš vykonstruovaná (odhalení toho, kdo byla tajemná spokojená „zákaznice“ z Dachau, která Adu chválila a chovala se k ní s úctou). Zajímavé a neobvyklé bylo pojetí pohledu na válku – sice se velká část odehrávala v Dachau, které bychom prvoplánově znali jako místo koncentračního tábora, ale o něm jsme se v tomto příběhu nedozvěděli v podstatě nic, jen byl pro čtenáře jakousi děsivou kulisou. Jedinečné bylo zapojení krátkých pasáží o látkách, které byly popisovány pomocí lidských charakterových vlastností.
Ada, zkoušená životem, která si prošla peklem a dlouhodobě žila velmi blízko hranice smrti, se ze svých útrap nepoučila. Přesto, že sama sobě tvrdila, že už neučiní stejné chyby, tohoto předsevzetí se jí nepodařilo dostát. A přesto vás konec příběhu překvapí…


Švadlena z Dachau/The Dressmaker of Dachau
Autor: Mary Chamberlainová
Žánr: historický román
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2015
Počet stran: 328
Hodnocení: 88 %                Zdroj foto: www.kosmas.cz
http://www.argo.cz/knihy/202801/svadlena-z-dachau/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Naším závazkem je uspokojit potřeby všech čtenářů

Roman Svitak 200Nakladatelský dům Grada vstoupil na trh s třemi novými značkami pro své knihy. Co za tímto krokem stojí a jaké se očekávají výsledky? Vyplatí se tímto způsobem investovat dovnitř firmy nebo vše převálcují elektronické knihy? A proč GR...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Další poutavý thriller od Davida Younga - Dítě Stasi

dítě stasi perexVýchodní Berlín, rok 1975. Otázky jsou nebezpečné, odpovědi mohou zabíjet.

 

 

...

Literatura

Silný válečný příběh inspirovaný skutky Nicholase Wintona

 Dítě na nástupišti 100Dítě na nástupišti britské autorky Gill Thompson nabízí fiktivní zápletku odehrávající se zejména během druhé světové války, v níž najdete řadu skutečných míst, osob i událostí. Podíváte se do koncentračních táborů, ...

Divadlo

Nový český muzikál Bar Silencio bude mít premiéru

silencio200Bar Silencio je třetím muzikálem Milana Matyáše Deutsche (Červený Kukiš - divadlo Mana, Voda živá - Semafor). Premiéru bude mít 22.2.2023 v klubu La Macumba. V tuto chvíli jsou v plánu následující představení 22.2., 23.3, 20....

Film

Před měsícem vypukly Hvězdné války

Star Wars200Po téměř čtyřech desetiletích, kdy se zrodila první část Star Wars neboli Hvězdných válek, rozdělených do tří trilogií, přišla do kin v pořadí již sedmá část opatřená podtitulem Síla se probouzí. Nejprve vznikla prostřední trilogie, poté násle...