Co na to říct, Johne Irvingu

Co na to říct, Johne Irvingu

Tisk

ulice zahadnych tajemstvi 200Svět podle Garpa – první Irvingův román, který mě naprosto ohromil, už když jsem byla náctiletá. Rok vdovou nebo zřejmě nejslavnější Pravidla moštárny na sebe dlouho nenechaly čekat. John Irving, americký spisovatel, který zářil v mé top pětce nejoblíbenějších spisovatelů před invazí ze Skandinávie, se představuje se zbrusu novým románem, který v originále vyšel minulý rok.

 

John Irving si ve svých románech nehraje na schovávanou. Mluví otevřeně a bez servítků o věcech, kteří by jiní autoři zabalili do úhledného eufemismu, pokud by se k danému tématu vůbec vyjadřovali. Napsal i velice unikátní autobiografii, kterou nazval Imaginární přítelkyně. A nyní nás seznamuje s osudem Juana Diega.
S Juanem Diegem se setkáváme, když je mu čtrnáct let. Se svou mladší sestrou Lupe žije na skládce, kde se o ně stará Rivera –el jefe –který může být otcem chlapce, ale určitě není otcem dívky. Lupe má zvláštní vadu a jejím slovům rozumí pouze Juan Diego. Navíc dívka umí číst myšlenky, zná minulost a docela dobře umí číst i v budoucnosti. Juan Diego není jen překladatel sestřiny řeči, ale sám se naučil na skládce číst v několika jazycích. Oba jsou tak svým způsobem zázračné děti.
Kolem dětí se objevují také katolický mnich Pepe a student teologie Edward, Flor, která chce být ženou, i když se narodila jako muž a jako protiváha katolické církve doplňuje posádku příběhu doktor Vargas. A panny, modly, které soutěží o to, která je pro mexické děti největší hrdinkou ,která umí vytvořit opravdový zázrak.
Vzpomínky na dětství se míchají a různě vynořují, když se potkáváme s Juanem Diegem jako starým mužem, již uznávaným spisovatelem, který se vydává na Filipíny, kde chce uctít památku otce jeho starého přítele. Během cesty ale potkává dvě záhadné dámy, které se zdají přímo neskutečné. Nebo jsou jen jeho přebujelými představami?
Celým románem se táhne nejasná hranice mezi realitou a představami a autor nechává na čtenáři, aby se s tím vypořádal po svém. Některé pasáže jako by vypadly z filmů Pedra Almodóvara. To, co je na románu zarážející a otravné, je neustálé opakování některých informací (zda jde o záměr, který by měl přiblížit mysl starého člověka, netuším). Ale i přes tento pro mě negativní prostředek autor dávkuje informace takovým způsobem, že vás nutí číst dále, abyste se dozvěděli, jak odešli blízcí ze života Juana Diega.
Přesto, že se vám do ruky dostává román, který byste tak úplně přesně od Johna Irvinga nečekali, stojí za přečtení. I když vám to může trvat déle, než jste u tohoto autora zvyklí.

ulice zahadnych tajemstvi

Imaginární přítelkyně: http://kultura21.cz/spolecnost/14219-odeon-john-irving-imaginarni-pritelkyne
Ulice Záhadných tajemství / Avenue of Mysteries
Autor: John Irving
Žánr: román
Nakladatelství: Odeon
Rok vydání: 2016
Počet stran: 528
Hodnocení: 70 %
Zdroj foto: www.bux.cz
https://www.bux.cz/knihy/200593-ulice-zahadnych-tajemstvi.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Petrová: Nepříjemnosti života mne obohatily a ozdravily

raw200Kdysi začala s raw food, jako téměř každý, převážně ji k tomu vedly zdravotní důvody. A založila postupně dva weby věnující se především receptům a stravování, které sama považuje za zdraví podporující. A nyní se objevila jako součást knihy, která nejen prop...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Česká urban fantasy žije! Martin Bečan: Kaziměsti

kazimesti200Na moderní a jednoznačně neotřelou českou fantastiku nás láká debutový román Martina Bečana Kaziměsti, který v říjnu vydalo nakladatelství Fragment. Jak se autorovi vydařila prvotina, která opěvuje krásy a záhady nejen Olomouce?


Literatura

Jaká tajemství ukrývá zámecká zahrada?

Zahrada taju perexPíše se rok 1916. Aby dvanáctiletou Kláru rodiče ochránili před válkou, pošlou ji na anglický venkov k příbuzným. Teta a strýc, kteří vždy byli přátelští, se ale najednou ke Kláře staví zády. Nechtějí se s ní bavit, nechtějí, ab...

Divadlo

O zakázané lásce kocoura Moura a slečinky Vlaštovičky


kocour vlastovicka 200To není pravda,“ zvolal polotichým hláskem asi sedmiletý chlapec, když v divadelním ztvárnění brazilské bajky Jorge Amada Kocour Mour a slečinka Vlaštovička důrazně zaznělo, že vlaštovka si nesmí vzít kocoura,...

Film

Česká škola střihové skladby

Ceska skola strihu perexMálokdy se filmový recenzent (neřkuli běžný divák) zajímá o toho člověka, který - ve spolupráci s režisérem - celý film poskládal do výsledného tvaru. Přitom právě na něm záleží, zda sledované dílo nebude škobrtat, z...