Fantasy ze světa knihomolů

Fantasy ze světa knihomolů

Tisk
neviditelnaknihovna 1Nakladatelství Omega přichází s novinkou přímo určenou všem knihomolům. Od toho se také odvíjí její název Neviditelná knihovna. Jedná se o první díl z velice zajímavé fantasy trilogie od britské autorky Genevieve Cogman.
 
 
 

Tajuplná knihovna se nachází v meziprostoru světů a nemůže do ní vstoupit jen tak někdo. Jejími obyvateli jsou knihovníci – špioni, kteří vyrážejí do různých zemí a časů, aby shromažďovali důležitá beletristická díla. Jejich úkol většinou spočívá v tom, že přijdou na dané místo, knihu vezmou či dokonce zakoupí a v klidu ji odnesou do knihovny.

Jedna z mladších knihovnic Irene dostane za úkol přinést z Londýna dílo od bratrů Grimmů a dostane k tomu na zaučení i nováčka Kaie. Ovšem tentokrát se nebude jednat o zrovna jednoduchou misi. V daném městě totiž vládne chaos, pohybují se velice nebezpečné spolky podsvětí a je plný nadpřirozených a robotických bytostí. Kniha je navíc ještě před jejich příchodem ukradena. A to ještě ani nevědí, že na ně v zákoutí čeká jeden zrádce knihovny, který získal obrovskou moc.

Neviditelná knihovna se pohybuje v rozmezí stylů fantasy a detektivky. Přestože na první pohled se řadí zejména k prvnímu jmenovanému, po přečtení bych z ní klidně udělal detektivku s příchutí fantasy. Většinu času totiž hlavní hrdinové pátrají po vzácné knize, získávájí o ní informace z různých stran a jedním z jejich pomocníků je i místní detektiv.

Ústředními postavami jsou zejména Irene a Kai. Zatímco o první jmenované se dozvídáme velice brzy celou řadu informaci, její učeň je o poznání tajemnější. Vlastně po přečtení ani nemůžu říct, jestli mi byl alespoň jeden z nich více či méně sympatický. Nejedná se o vyloženě kladné postavy, mají své velké mouchy a někdy vám i polezou na nervy. Podle mého názoru mohly být samotné postavy více propracované a měly si získat příjemnější tvář.
Mnohem důležitější a zároveň i přitažlivější je samotné prostředí. Většina děje se odehrává v jednom alternativu Londýna, kde vedle magických bytostí jako jsou upíři či sličný lid, potkáte i celou řadu robotů a vynálezů od stonožky až po vzducholoď. V podstatě je zde smícháno několik světů dohromady, což se může zdát někomu přehnané, ale zároveň to působí velice barvitě.

Děj tohoto románu není úplně jednoduchý. Jak jsem již psal, hlavní linie se věnuje pátrání po knize od bratří Grimmů. Ovšem vedle toho se ocitnete tváří v tvář různým intrikám mezi lidmi knihovny, potkáte i nejednoho padoucha, včetně odpadlíka z knihovny Albericha a celkově jsou jednotlivé vztahy dosti rozvrstvené. V průběhu čtení se vám dostane hodně informací, takže budete muset přemýšlet nad všemi okolnostmi, jinak se brzy ztratíte.
Poměr akce a popisných částí se dělí tak půl na půl. Protože se jedná o první část z trilogie dalo se očekávat, že se nás autorka bude snažit trochu více zasvětit do podrobností o jejím fantasy světě. I přesto se v průběhu času dostane i na několik akčních scén, kdy naši hrdinové budou bojovat s mnoha nadpřirozenými bytostmi či roboty.

Celkové dojmy z Neviditelné knihovny jsou trochu rozporuplné. Možná jsem od ní čekal malinko víc, přestože se rozhodně nejedná o špatné čtení. Bohužel stále platí pravidlo že méně je někdy více. Jestliže chcete nějakou oddychovou literaturu, raději sáhněte někam jinam. Na druhou stranu jsem velice zvědavý na pokračování, které by mělo v našich končinách vyjít ještě letos. Po úvodním dílu by mohlo být o něco zajímavější. Odpadnou totiž popisné části a mělo by se tedy jednat o něco akčnější román. I proto si tedy budete muset přečíst Neviditelnou knihovnu. Kdo ví, třeba se nakonec z celé série vyvine něco hodně zajímavého.

 neviditelnaknihovna 1

Hodnocení: 65 %
Autor: Genevieve Cogman
Název: Neviditelná knihovna
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 288
 

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Matěj Homola: „S fanynkami jsme měli vždy krásné a kolikrát nadstandardní vztahy. Nerad bych zabíhal do detailů, toto tajemství si střeží každá kapela.“

wohnout homola200Kdo by neznal kapelu Wohnout. Energičtí kluci s výraznými texty a rychlou rytmickou muzikou. Když je slyšíte hrát live, tak vaše nohy zkrátka nezůstanou v klidu a než se nadějete, skáčete jak střelení. Vy si teď můžet...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Doreen Virtue: V zajetí jídla

v zajeti jidla doreen virtueNezvladatelná chuť k jídlu je obrovským problémem. Americká psycholožka na chvíli opouští andělskou říši a vydává se po stopách tak reálných a bolavých, že i její odpůrci musí uznat nedozírný význam její nové knihy. Ráze...


Literatura

Šaty z igelitu: variace na samotu, které vám padnou

altSoubor třinácti povídek Šaty z igelitu, jejichž společným leitmotivem je lidská osamělost a stesk v nejrůznějších variacích, je debutem studenta a žurnalisty Vratislava Maňáka. Píše o událostech zdánl...

Divadlo

Pomozte svému divadlu: Kampaň slaví dílčí úspěch, ale divadelníci jsou stále bdělí.

pomozte svemu divadluNa tiskové konferenci Asociace profesionálních divadel ČR, která stojí za informační kampaní Pomozte svému divadlu, slíbil ředitel úřadu Ministerstva kultury Milan Kupka, za...

Film

Na dovolenou kolektivně, se zpěvem a hrami

Dovolena perexUž jsme asi pozapomněli, že ještě před čtvrtstoletím byly běžné kolektivně organizované závodní dovolené, přidělované odbory (jednotné, komunistické nadvládě podřízené Revoluční odborové hnutí - neboli ROH) pr...