Wangovi vs. svět

Wangovi vs. svět

Tisk

perexovy obrazek Wangovi vs. svetNakladatelství HOST nedávno uvedlo na trh knihu Jade Changové s názvem Wangovi vs. svět. Tato autorčina prvotina byla zařazena do výběrů New York Times Editor's Choice a Amazon's Best Books of 2016. Podle The New York Times Book Review (jak je uvedeno na přebalu) jsou Wangovi vs. svět „příběhem o asijsko-americké identitě, stejně jako velkým rodinným dobrodružstvím, které autorka dokázala vtěsnat do jednoho road tripu. Výsledkem je bláznivá a vtipná kniha, v níž se střídají pohledy členů posádky ojetého kombíku podle toho, kde Wangovi zrovna cestou zastaví.“ Je tomu ale opravdu tak?

 

Budu-li upřímná, tak s tímto tvrzením nemohu úplně souhlasit. Připouštím (s přimhouřením oka), že se jedná o příběh asijsko-americké identity a ano, v knize se střídají pohledy členů rodiny Wangových. O „road tripu“ bych už ale asi nehovořila, alespoň ne jako o klíčové součásti dějové linie. Druhým (a zároveň důležitějším) sporným bodem by pak bylo konstatování, že jde o „bláznivou a vtipnou knihu“. Ne, že by se v románu nevyskytlo pár lehce úsměvných momentů, ale označit kvůli nim příběh za „humorný“ (v originále „hilarous“) pokládám za zbytečně zavádějící. Podobná adjektiva totiž ve čtenáři vytvářejí určitá očekávání a riziko zklamání je pak, bohužel, o to větší.

Pomalu se tedy dostávám k tomu, o čem tento příběh skutečně je. Předně bych poznamenala, že kniha Wangovi vs. svět stojí na postavách, nikoli na zápletce - od chvíle, kdy otec rodiny (Charles Wang) zkrachuje, se už vlastně nic moc nestane. A právě proto bude čtenářovo nadšení záviset především na tom, jaký vztah zaujme k hlavním hrdinům. Pravdou je, že já osobně jsem si žádného z Wangových zamilovat nedokázala – jakoby jen procházeli kolem, nic víc. Domnívám se, že tento můj nezúčastněný postoj neplyne přímo z podstaty povah jednotlivých hrdinů, ale nejsem si jistá, zda dokážu jeho skutečnou příčinu pojmenovat. Ať už je to jakkoli, drobný nástin charakterů Wangových bychom vynechat neměli. Čili - rodina čítá pět členů, jimiž jsou Charles (zkrachovalý podnikatel), jeho žena Barbra (zlatokopka) a děti Grace (bloggerka / puberťačka), Saina (umělkyně) a Andrew (student / komik). Každý z nich si prochází určitým životním obdobím - postavy řeší vztahy, kariéru, minulost a v neposlední řadě samozřejmě důsledky krachu, s nímž jsou konfrontovány.

Co musím nicméně pochválit, je jazyk. Zaprvé jde o velmi kultivovaný překlad a zadruhé musím ocenit, jakým způsobem Jade Changová do textu zakomponovala čínštinu. Ta totiž příběhu propůjčuje asijský kolorit a podle mého názoru je to jednoduše půvabné: „Gracie. Pu jao caj šuo le, ano? Řekneme si to pak.“ (str. 75)

Závěrem bych řekla, že kniha Wangovi vs. svět je literárním dílem na úrovni, jehož téma je samo o sobě přidanou hodnotou. Finální zpracování sice není ani zdaleka tak „bláznivé a vtipné“, jak píšou v New York Times, ale nemyslím si, že by nemělo něco do sebe. A když o tom tak přemýšlím, pravdivější obraz o obsahu knihy vlastně nabízí obálka - decentní, s čínskými motivy a lesklými zlatými prvky. Chcete tedy vědět, zda vás příběh této asijské rodiny pohltí, či nikoli…? To bohužel zjistíte jedině tak, že se pustíte do čtení. V tomto směru je zkrátka tenhle kousek tak trochu Schrödingerovou kočkou mezi knihami.

Wangovi vs svet obalka

Wangovi vs. svět / The Wangs vs. the World
Autor: Jade Changová
Z originálu přeložila: Gisela Kubrichtová
Obálka a grafická úprava Pergamen
Žánr: Beletrie
Nakladatelství: HOST
Rok vydání: 2017
Počet stran: 408
ISBN: 978-80-7577-168-1


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jirka Hadaš: „Mám vždy velkou radost, když s námi děti blbnou a řádí a jsou spokojené.“

hadas perexZanedlouho se bude v Amfíku Bukovina u Uherského Hradiště konat velká akce pro děti – Pigyáda. Na ní se objeví dětmi oblíbený kouzelník Jirka Hadaš, který je velmi dobrým kamarádem s prasátkem Pigym. Neváhali jsme proto a položili mu několik ot...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Transformační klíč vám odemkne svět za bublinou

thovt perexRozdělte si tuto knihu na vícero dílů a čtěte jako pamlsek. Dost často jsem se totiž zastavovala, něco chtěla číst znovu, něco ve mne zarezonovalo víc, něco vůbec, něco jsem potřebovala vstřebat a někde stačilo pár vět a musela jsem knihu zavřít ...


Literatura

Armáda, její minulost, současnost i budoucnost. Kniha Pavla Juříka nabízí ucelený pohled na tuto tématiku

Armada perexVojenství je součástí historie lidstva už od starověku. První myšlenky na mírové soužití státu pocházejí ze staré Číny, ale množství ozbrojených konfliktů po roce 1945 ukazuje, že válečné hrůzy nevymizely ani ve 21. století.

Divadlo

Městské divadlo v Mladé Boleslavi uvádí legendární hru bratří Mrštíků Rok na vsi

rok na vsi200V režii Zdeňka Bartoše a v dramatizaci Miroslava Krobota uvádí už od letošního prosince Městské divadlo v Mladé Boleslavi hru bratří Mrštíků Rok na vsi. V inscenační úpravě režiséra a Kristýny Čepkové se představení prakticky celý soubor. Kr...

Film

Nejočekávanější animovaný film posledních let Chlapec a volavka právě vlétl do kin

chlapec-a-volavka0Můj soused Totoro, Princezna Mononoke nebo Cesta do fantazie se řadí mezi nejpopulárnější animované snímky na celém světě a jejich režisér Hajao Mijazaki se může pyšnit miliony fanoušků. Po deseti letech se mistr animace vrací s nejnovějším snímkem, úc...