Kde bloudí vaše duše, sestry Foxovy?

Kde bloudí vaše duše, sestry Foxovy?

Tisk

Sestry Foxovy, perexRozmlouvání s dušemi zemřelých, nadpřirozené schopnosti, spiritismus. Téma ovinuté tajemnem a záhadami. Odpoví nám skutečný příběh sester Foxových, zakladatelek spiritismu, na otázku, která se nám jednou za čas mihne hlavou? Je tohle vůbec reálné? Nebo je spiritismus jen parketa lidí s příliš bujnou fantazií?

Nemohu tvrdit, že by mě téma spiritismu, jako takové, nějak obzvlášť zajímalo. Ale v momentě, kdy jsem spatřila knihu Sestry Foxovy, něco mi říkalo, že moje duše nenajde klidu, dokud si ji nepřečte. Nejspíš za to může skvěle zpracovaná obálka, která si pohrává s mojí vrozenou zvědavostí, dozvídat se stále nové a nové informace. Kombinace autobiografického příběhu, tajemna a historie je pro mne neodolatelná. A to vše navíc psané perem české autorky Lucie Hlavinkové!

Už samotná anotace dá čtenáři jasně najevo, jaký příběh může očekávat.

Kam odejdou duše zemřelých? Kam se poděje podstata člověka, kterého jsme milovali? Mohou se mrtví vracet a komunikovat s námi?

Na tyto odvěké otázky přinesly odpověď milionům zoufalých pozůstalých sestry Foxovy v Americe druhé poloviny 19. století. Fascinující životní příběh těchto mladých žen, zakladatelek spiritistického hnutí, se začíná odvíjet spolu se vznikem moderní doby, která přinesla úžasné vynálezy jako elektrické osvětlení, dynamit, spalovací motor nebo žvýkačky, ale také drastickou dětskou úmrtnost spojenou s překotným rozvojem měst bez dostatečného hygienického zázemí.

Lidem této doby přestávají stačit staré náboženské odpovědi na otázky, které po staletí trápí lidskou zvědavost. Nepomůže věda? Když všude kolem nás proudí neviditelné paprsky a fyzikální síly, o kterých ještě před pár lety neměl nikdo ani tušení, a pomocí telegrafu lze v mžiku překonat i ty nejdelší vzdálenosti, proč by si duchové z říše mrtvých nemohli najít cestu, jak se spojit s námi živými a odhalit tak tajemství posmrtného života?

Poptávka po komunikaci s mrtvými je obrovská, lidé všech společenských vrstev jsou ochotni platit jakékoliv peníze, jen aby nalezli útěchu. U mladých, okouzlujících a nevinně vypadajících dívek, vyhledávaných médií, se dveře netrhnou. Jenomže cena za slávu, peníze a zbožnou úctu je vysoká…

S chutí se pouštím do čtení. Výtečně zpracovaná grafika knihy, s ornamenty zdobícími kapitoly i čísla jednotlivých stránek a dobové fotografie, mne ladí do správné atmosféry. Už po pár stránkách je mi jasné, že Lucie Hlavinková psát umí. Text je čtivý, plyne příjemným tempem, láká mě číst dál a co je hlavní, vtahuje mě do děje.

Dostávám se do viktoriánské doby a sleduji příběh Foxových, otce alkoholika, životem znavené matky a jejich tří dcer Leah, Kate a Maggie. Co začne aprílovým duchařským žertíkem, připraveným na otce, změní se v životní náplň všech tří sester. Rozjíždí se jejich kariéra plná peněz, slávy, ale i dramatických zvratů a podezření.

Autorka celý příběh pojala ve dvou rovinách. V jedné sleduje životní peripetie sester a v té druhé nás vede po spiritualistické cestě. Dějová linka s duchařinou je tenčí a to mi vyhovuje. Nahlížím sice do pro mě neznámého světa, ale víc si užívám to drama skutečného života v Americe 19. století, působící velmi autenticky.

Můj celkový dojem z knihy je skvělý. Pokud hledáte reálný historický příběh opepřený duchařinou, mohu Sestry Foxovy vřele doporučit. Celý příběh mne tak strhl, že jsem knihu nechtěla ani na chvíli odložit. A věřím, že pokud se o téma spiritismu zajímáte, to podobné se stane i vám.

big sestry-foxovy-0IK-346074

 


Název: Sestry Foxovy
Autor: Lucie Hlavinková
Rok vydání: 2017
Počet stran: 272
Nakladatelství: Jota
ISBN: 978-80-7565-181-5
Odpovědný redaktor: Gabriela Kostašová
Technický redaktor: Petr Kovář
Vytiskl: Tisk Centrum, s.r.o.
Jazyková korektura: Zdeňka Ondrášková
Obálka: Veronika Cágová
Zdroj foto: Jota

Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nevidím ani tmu: Rozhovory o naději se ženami, které si vytáhly Černého Petra

Nevidim ani tmuNakladatelství Prostor vydalo novou knihu Aleše Palána Nevidím ani tmu. Je plná jedinečných fotografií přední české fotografky Alžběty Jungrové a silných emotivních příběhů šesti žen, se kterými autor vedl rozhovory o naději, která někdy v ži...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Haiku, kresba, kaligrafie – velmi stručná poezie

oci vazky 200Chcete zažít něco výjimečného? Zaslechnout zašustění křídel vážky či zahlédnout třpytící se krůpěj rosy? Postřehnout takové vjemy, k jejichž zachycení potřebuje člověk klid a čas? Přečtěte si haiku!

 

...

Literatura

Hellboy číslo 6 uzavírá s Podivnými místy jednu kapitolu

hellboy6 200Nakladatelství Comics centrum vydalo v únoru druhé upravené vydání Hellboye s pořadovým číslem šest a lákavým názvem Podivná místa. Poslední Mignolou kreslený díl přináší dva temné příběhy a ukazuje, jak komplexní je svět kolem Hellboye.

...

Divadlo

Divotvorný hrnec – muzikál v barvách duhy

200hrnecMěstské divadlo Zlín zahájilo sezónu muzikálem od Voskovce a Wericha Divotvorný hrnec. Jak se s tímto kouzelným příběhem o hledání štěstí na konci duhy vypořádali, se dozvíte v tomto článku.

...

Film

Úkryt v ZOO – snaha chránit, i přes vlastní nebezpečí

ukryt v zoo 2 (2)„Až za mřížemi byli konečně v bezpečí.“ Příběh válečného Polska a nebezpečí, v jakém se nacházeli nejenom Židé, ale všichni obyvatelé tehdejší Varšavy, umocněné prostředím malebné ZOO, vybombardované v první den obsazení...