Ochutnávačka. Práce plná laskomin?

Ochutnávačka. Práce plná laskomin?

Tisk

Ochutnávačka, perexMilujete jídlo? Pak vám možná povolání ochutnávače připadá jako ideální zaměstnání. Jenže to rozhodně není. Ne v případě Magdy, hlavní hrdinky románu z druhé světové války. Ano, ochutnala spoustu laskomin, ale každé sousto ji mohlo zabít. Testovala totiž pokrmy přímo pro Hitlera.

Nový válečný román Ochutnávačka mne zaujal už svojí obálkou, která jasně hlásá, že hlavní hrdinkou tu bude žena. A po přečtení oficiální anotace nakladatelství Alpress mi bylo jasné, že toto dílo amerického autora V. S. Alexandra chci číst:

„Rodiče pošlou Magdu k příbuzným do Bavorska, aby ji uchránili před bombardováním Berlína. Od dívek jejího věku se očekává poslušnost a loajalita vůči třetí říši, Magda se dokonce stane ochutnávačkou jídla určeného pro samotného vůdce. Ve víru nebezpečných událostí se snaží nalézt svobodu i důstojnost a v neposlední řadě naplnit svou touhu po lásce, bezpečí a pomstě.“

Příběhy z období druhé světové války jsou čtení přesně podle mého gusta. V tomto případě mne velmi zaujalo téma jako takové, s podobným námětem jsem ještě žádnou knihu nečetla a velmi mne zajímalo, jak ochutnávačky (ano, byly to vždy výhradně ženy) vlastně fungovaly. Škoda jen, že jsem se v dovětku autora dozvěděla, že kniha je částečně smyšlená a že ne všechna fakta jsou historicky podložená. Možná mi tuto informaci mohl předložit spíše úvodem, než závěrem.

Vrhám se na čtení, a i když začátek není úplně snadný a potřebuji pár stránek, abych se začetla, stránky mi už pak utíkají jedna za druhou a nemohu se odtrhnout. Pokud jste od autora četli jeho předchozí hit Dívky od svaté Magdaleny, tak víte, že to chce trošičku času, ale jakmile si na jeho styl psaní zvyknete, jde to samo.

S mladičkou Magdou se potkáváme dva roky před koncem války a prožíváme s ní celé tohle období. Dívka sama o sobě je mi sympatickou osůbkou, která se dostala do prostředí, jež jí rozhodně není vlastní. Příchod do kuchyně samotného vůdce a pozici ochutnávačky ustojí bravurně. Strach z každého sousta přemění v hnací sílu svého nového života. Osud Magdě zavede do cesty důstojníka SS Karla a mezi oběma mladými lidmi rozkvétá láska.

V celém příběhu sledujeme nejen hlavní hrdinku, ale i Hitlera a důležité události, které se okolo něho dějí, až po jeho a Evinu smrt v berlínském bunkru. Je velmi zajímavé sledovat na stránkách knihy tyto okamžiky z „německého“ pohledu.

Pokud vás téma druhé světové války zajímá, mohu s klidným svědomím tento román doporučit. Rozhodně vás na chvíli donutí přemýšlet o událostech, které svého času změnily svět.

Ochutnávačka

Název: Ochutnávačka (The Taster)
Autor:
V. S. Alexander
Žánr: válečný román
Nakladatelství: Alpress
Rok vydání: 2018
Počet stran: 336
Hodnocení: 90 %                           
Zdroj foto: Alpress
Odkaz na web: Alpress


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Milan Hrabal: Autory bych si nejradši rovnou adoptoval

hrabal martin 200Dana Podracká je známá slovenská autorka poezie, které nedávno vyšla sbírka i u nás v Čechách s názvem Persona. Sbírka je to nejen pěkná, co se týče obsahu, ale zároveň ji doplňují velmi zdařilé ilust...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Mladého kluka deportovali do Osvětimi. Dokáže si udržet naději a neztratit sílu žít?

Chlapec z osvetimskych staji perexHeinz Adolf Oster se narodil v Kolíně nad Rýnem. Když mu bylo pět let, dostali se nacisté k moci. Psal se rok 1933 a židovští obyvatelé města a jejich práva se ocitli v ohrožení…


Literatura

Komiksové ztvárnění moderních československých dějin


obrazky dejin 200V poslední době máme řadu možností seznámit se s novodobými českými dějinami komiksovou formou. Patří k nim například série Češi autorů Pavla Kosatíka a Karla Jerieho. Nyní se k nim přidávají svojí troškou do mlýna Jiří Černý a L...

Divadlo

Vinohradská inscenace Já třeba zabít Sekala se podobá šílené realitě dnešního světa

sekal 200Velké téma, které vymyslel špičkový scenárista a které se dočkalo adekvátní divadelní adaptace na velkém jevišti, se odehrává ve skvělé režii Pavla Kheka. Tak hodnotím jednu z posledních inscenací Je třeba zabít Sekala v Divadle na Vinohradech. Syrové ...

Film

Film Indián zverejňuje oficiálny trailer! Hviezda komédie Karel Roden tvrdí, že hlavnými kritikmi filmu sú diváci!

Indian 200„Jediní, ktorí majú právo súdiť film, sú diváci!“ vyhlásil herec Karel Roden, ktorý je hviezdou filmu Indián. Tvorcovia pripravovaného projektu producenti Patrizio Gente, Vladimír Kriško a režisér Tomáš Svoboda dnes zverejnili oficiálny trailer! Na...