J. K. Rowlingová a její Předobrý život

J. K. Rowlingová a její Předobrý život

Tisk

predobry zivot perexJoanne Rowlingová je snad nejznámější autorkou současné literární scény. A nutno poznamenat, že zaslouženě. Ať už tvoří ságu o Harrym Potterovi jako J. K. Rowling nebo detektivní romány pod pseudonymem Robert Galbraith – vždy se u ní setkáváme s mistrným psaním. Kniha Předobrý život je ale v rámci její tvorby čímsi specifickým – jedná se totiž o publikovaný proslov.

Tato útlá knížečka s podnázvem „O prospěšnosti nezdarů a významu představivosti“ byla u nás vydána v loňském roce prostřednictvím nakladatelství Albatros. Po grafické stránce je velmi vyvedená. Najdeme v ní řadu hravých minimalistických ilustrací (v kombinaci červené, černé a bílé), které jsou bez debaty příjemným doplňkem k textu.

Po obsahové stránce už ale musím přiznat určité rozpaky. Jak již bylo řečeno, jde o zápis proslovu autorky, konkrétně tedy k absolventům Harvardovy univerzity. Nutno říci, že se jedná o proslov zdařilý a svým způsobem i inspirativní. Ovšem jako kniha je to zkrátka trochu slabý čaj. A ačkoli se J. K. Rowlingová svého úkolu promluvit před studenty zhostila s grácií, nepřipadá mi její sdělení natolik převratné, že by si zasloužilo samostatnou knižní podobu.

Dokážu si představit, že by mi Předobrý život nesměl chybět, kdybych byla kupříkladu vášnivou sběratelkou autorčiných knih. Nebo lépe – pokud bych v jakési alternativní realitě promovala na Harvardu a J. K. Rowlingová by při této příležitosti promluvila – pak bych si tento roztomilý svazeček s chutí pořídila jakožto vzpomínku na svůj den. A kdyby se mi do něj ještě podepsala - to by byl teprve luxusní artefakt do knihovny!

Tady se nám ale vyrojilo příliš mnoho „kdyby“ najednou. Za stávajících okolností knihu bohužel musím zařadit do kategorie „neurazí, nenadchne“.

predobry zivot obalka


Předobrý život

Autorka: J. K. Rowlingová
Překlad: Petr Eliáš
Lettering podle ilustrací Joela Hollanda zhotovila Petra Mejstříková
Žánr: proslov
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2018
Počet stran: 80
ISBN: 978-80-00-05049-2

Hodnocení: 67 %

www.albatrosmedia.cz/tituly/45911111/predobry-zivot/ 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ROZHOVOR: Radmila Zrůstková

Rozhovor 200Radmila Zrůstková patří mezi první české autorky, které napsaly knihu o raw food, živé stravě.  Vitariánství bylo do nedávné doby neznámým pojmem a tato žena pojala tento styl stravování velmi tvůrčím způsobem. Její kuchařka je jedním slovem úža...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tajemná procházka rudolfínskou Prahou aneb Juraj Červenák a jeho Krev prvorozených

cervenak perexDo rukou se mi dostala nejnovější kniha slovenského autora Juraje Červenáka, která v nakladatelství Argo vyšla v listopadu. Krev prvorozených se řadí mezi historické detektivky a jako taková nese všechny její atributy – spád, logiku, tajemno...


Literatura

Snový svět - nebo ne?

knihkupkyne200Taky míváte tak živé sny, že po probuzení cítíte, že jste události v nich doopravdy prožili? Snové výlety mívá i hrdinka knihy Kitty a její alter ego Katharyn. Který svět je ale reálný, ten ve kterém žije Kitty sama a vede knihkupectví se s...

Divadlo

Zamilovaný Shakespeare je působivý a plný nápadů

zamilovany shakespeare 200Už v minulé sezóně se zlínské divadlo pustilo do jevištní adaptace známého a oceňovaného filmu Zamilovaný Shakespeare. Jedná se o romanci, kde září Joseph Fiennes a Gwyneth Paltrow, kterou mají na starosti scenáristé...

Film

Čtvrtstoletí televizní stálicí

prima perexV neděli 20. června 1993 zahájila své vysílání první česká komerční televize TV Premiéra, která si drží silnou diváckou základnu i slušnou sledovanost již 25 let. Že vám název stanice nic neříká? To proto, že se v roce 1997 přejmenovala na TV Pri...