Odhalte díky Planetariu krásy vesmíru

Odhalte díky Planetariu krásy vesmíru

Tisk

planetarium 200V březnu v nakladatelství Albatros Media vyšla další nádherná kniha z edice Račte vstoupit do muzea tentokrát zaměřená na vesmír. Nese název Planetarium a opravdu stojí za to.

 

 

 

Knihy z této edice lákají už na přebalu „Račte vstoupit do muzea“ a pyšní se tím, že toto muzeum má otevřeno 24/7, tedy kdykoli se vám zachce. Za jeho branami na stránkách knihy čeká vždy nějaké vzrušující dobrodružství a hlavně plno zajímavých informací. V tomto případě láká už předmluva autora, profesora Romana Prinja z University College London, který říká: „Leží před námi cesta plná velkých objevů – a tato cesta začíná tady v muzeu. Vstupte do jeho stránek, vykročte za hranice naší planety a vydejte se na mezihvězdnou cestu, která se nepodobá ničemu, co jste doposud poznali.“

 

V úvodu knihy se nachází přivítání v muzeu a popis našeho místa ve vesmíru, následuje první galerie zaměřená na Pohled na vesmír. Ta se věnuje záření a světlu, teleskopům a observatořím. Člověk si ani nedokáže představit, jaké soustavy se nachází například v Atacamě v Chile – zrcadlo o šířce přes 8 metrů je minimálně úctyhodné.

Další galerie popisuje Sluneční sestavu se všemi jejími planetami, včetně těch trpasličích, exoplanet, planetek a komet. Třetí galerie obšírně popisuje Slunce, čtvrtá Noční oblohu, pátá zase Hvězdy. Další se věnuje Galaxiím, zaměřuje se na jejich druhy, Mléčnou dráhu i jejich shluky. V závěrečné kapitole naleznete informace o Vesmíru samotném, o velkém třesku i jeho možném konci. V úplném závěru se nachází rejstřík a informace o autorech – kurátorech.

Planetarium je nádhernou knihou, která možná ještě víc než děti potěší jejich rodiče. Je plná čtivého textu a ty vekoformátové ilustrace se strukturami povrchu planet nebo souhvězdím zkrátka stojí za to.

Raman Prinja je profesorem astrofyziky na University College London se specializcí na velké hvězdy, vznik hvězd a evoluci galaxií. Na toto téma napsal několik úspěšných knih a rád zprostředkovává astronomii širšímu publiku. Jeho dílo Night Sky Watcher se v roce 2015 dostala do užšího výběru knih nominovaných na cenu Royal Society Young People Book Prize.

Chris Wormell je umělec-samouk a proslulý grafik, který své ilustrace vytváří pomocí dřevorytu a linorytu. Napsal a ilustroval spoustu knih pro děti.

planetarium

Planetarium
Autor: Raman Prinja, ilustrace: Chris Wormell
Žánr: populárně naučná pro děti
Edice: Račte vstoupit do muzea
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2019
Počet stran: 112
Hodnocení: 93 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/48280130/planetarium/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Štěpán Pácl: „Boj proti přesile má smysl.“

paclSvět plný krátkých cest za rychlým uspokojením je silnou inspirací pro odvážné tvůrce. Divadelní režisér Štěpán Pácl si troufl na dramatickou látku, která byla v českých podmínkách dlouhá léta nezpracována. Ostatně – jd...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Konzervatismus: Znovuobjevení

konzervatismus-perexYoram Hazony (*1964) je filosof a politolog, představitel národně konzervativního hnutí, které vidí jako nezbytnou podmínku k přežití západní demokracie. Zejména požaduje oživení staletých právních, náboženských a kulturních tradic...


Literatura

Batman má problémy s ptactvem

batman sovi tribunal 200Scott Snyder (Americký upír) s Gregem Capullem (Spawn), který mimo jiné dělal i obaly k deskám kapel jako Korn nebo Disturbed, dali hlavy dohromady a ...

Divadlo

Připravuje se nový, původní, český muzikál Doktor Faust

doktor faust200KVArt Production s.r.o. a Divadlo Na Maninách uvedou nový původní český muzikál Doktor Faust. Premiéra díla se uskuteční 16. září 2022 v pražském Divadle Na Maninách.

...

Film

Andělé všedního dne mají přehled

andele perexNový český film Andělé všedního dne byl natočený režisérkou Alicí Nellis podle úspěšné stejnojmené knihy spisovatele Michala Viewegha. Na motivy jeho knih vzniklo již několik českých filmů.