Pes: Fakta, historie a vztah k člověku

Pes: Fakta, historie a vztah k člověku

Tisk

pes 200V srpnu vydalo nakladatelství Esence přímo geniální knihu o nejlepším příteli člověka. Ádám Mikósi a kolektiv sepsali knihu s jednoduchým názvem Pes a podtitulem Fakta, historie a vztah k člověku – a to všechno v jedné knize!


Ádám Miklósi je profesor a vedoucí katedry etologie na Univerzitě Eötvöse v Budapešti. Je spoluzakladatelem a vedoucím pracovníkem projektu Family Dog Project, centra zaměřeného na studium interakcí mezi člověkem a psem z pohledu etologie. Napsal knihu Dog Behaviour, Evolution and Cognition, takže je opravdu odborníkem na slovo vzatým.

Čekala jsem od knihy mnohé, ale má očekávání byla překonána ve všech bodech a to jen pozitivně! Nedostává se nám jen suchého výkladu o původu psa, ale vše je doplněno schématy, barevnými fotkami a taky zde najdeme informace z nových studií a srovnání. To vše píší odborníci, ale jejich jazyk je přístupný a tudíž příjemný na čtení.

Kniha je kromě úvodu s názvem Kdo je pes přehledně a logicky rozdělena do šesti hlavních kapitol: 1. Evoluce a přirozené prostředí, 2. Anatomie a biologie, 3. Chování a smečka, 4. Pocity, myšlení a osobnost, 5. Psi a lidé, 6. Plemena psů. V závěru nechybí Přílohy s obligátními informacemi, tedy Literatura, Autoři publikace, Rejstřík a Poděkování.

Užila jsem si čtení celé knihy, ať už šlo o pohled na původ psa a jeho srovnávání s příbuznými nebo to, jak vlastně došlo k domestifikaci. Co se týká anatomie a biologie psa, bylo zajímavé si zopakovat to, jak psi vnímají a dozvědět se nové poznatky o dědičnosti. Kapitola Chování a smečka i díky výborným fotkám vysvětlila sociální chování těchto zvířat a dala ho do kontextu smečky. K zahození nebyly ani sekce o vývoji a prvních měsících života štěňat a jejich socializaci.

Čtvrtá kapitola nám nastínila, jak asi psi vnímají a chápou svět a společnost, třeba i to, jak se učí a co je baví. Psi a lidé rozebírají pouto člověka a jeho čtyřnohého společníka a dívají se na přínos psů pro lidi. Na závěr se dočkáme i přehledu jednotlivých plemen, kde ale nechybí informace o moderních plemenech a chovu, ale i o křížencích a voříšcích.

Publikace Pes přináší vyčerpávající a nejnovější poznatky o našich čtyřnohých miláčcích a za mě jako za pyšnou majitelku francouzského buldočka jsem nadšená, že tato kniha vyšla v češtině. Vřele ji doporučuji všem pejskařům, rozhodně budete nadšeni!

pes

Název: Pes
Autor: Ádám Miklósi a kolektiv
Žánr: naučná literatura
Nakladatelství: Esence
Rok vydání: 2019, pevná
Počet stran: 224
Hodnocení: 100 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/352010-pes.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Samo Alexander, Pressburger Klezmer Band: Som najradšej, keď je na pódium zábava

sam perexPostupne sa dostávame ku Klezmeru zo Slovenska. Začalo to predchádzajúcim CD, kde sme mali jednu pieseň z Vyšných Rastlavíc. Kedysi sme nevedeli, že sa hral na Slovensku, v súčasnosti sme v rôznych knihách naš...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Můj otec byl Muž v černém: Syn MIB promluvil... 700 stran záhad

muj-otec-byl-mibPředstavte si, že jste autor kontroverzních knih na téma záhad, mimozemšťanů, neplech světovlád a nic skrytého a tajemného vám není cizí. Jste Jan van Helsing. A jednoho dne za vámi přijde muž, který tvrdí, že jeho otec byl Muž v černém. A ...


Literatura

Jupiterův mýtus – po stopách organizovaného zločinu ve starověkém Londiniu

Jupiteruv mytus200Na pulty knihkupectví se tentokrát v brožované podobě vrací další (konkrétně čtrnáctý) díl volné historické detektivní série populární britské spisovatelky Lindsey Davisové Jupiterův mýtus (The Jupiter Myth 2002, česk...

Divadlo

Prázdninové divadelní tipy z Letní scény Musea Kampa: Víkend s Werichem, loučení s Medou a divácký hit Marta

Marta Hana Holišová a Marta Kubišová foto jakub Macháček 5967 nahledLetní scéna Musea Kampa nabízí intenzivní divadelní zážitky v idylickém prostředí na ...

Film

Romantický, strašidelný i vtipný kanadský film FALCON LAKE vstoupí do kin 27. 4.

falcone lake 200Stydlivý třináctiletý Bastien přijíždí s rodiči na letní dovolenou k jezeru Falcon Lake, které je opředené strašidelnými historkami. V krajině, která je občas idylická a občas přízračná, potkává o tři roky starší dívku Chloé a navazuje s ...