Naučte se díky Zoë žít s ADHD

Naučte se díky Zoë žít s ADHD

Tisk

kralovna chaosu 200Královna chaosu s podtitulem ADHD podle Zoë je název nové knihy, která vyšla v nakladatelství Portál. Její autorkou je Zoë Kessler, která se o ADHD dozvěděla až v pokročilém věku a nyní předává své zkušenosti dále.

 

 

Doktorka Patricia Q. Quinnová v prvních řádcích své předmluvy píše, že ADHD není ani prokletí, ani požehnání. Ale zjistit, že máte ADHD může podle ní být užitečné především díky vysvětlení minulého chování, což může přinést úlevu a zbavit především ženy sebeobviňování. Kniha od Zoë Kessler je tak tady, aby pomohla dívkám a ženám potýkajícím se s diagnózou ADHD, ale také jejich rodinám, přátelům i psychologům.

Autorka si diagnózu ADHD vyslechla ve svých 47 letech. Nejprve si doma na internetu udělala Jasper/Goldbergův ADD dotazník a pak ji vše potvrdil doktor. Postoupila tehdy terapie, ale především se rozhodla využít ADHD pro svůj prospěch.

„Podle dotazníku počet bodů vyšší než 70 znamenal ADD/ADHD v dospělosti.
Moje skóre? 102.
Sdělila jsem Kenovi výsledek.
„Gratuluju,“ řekl se smíchem. „Uděláme z tebe předsedkyni klubu.“ (str. 20)

Kniha obsahuje 17 kapitol, které se věnují aspektům spojených s ADHD jako je hyperaktivita, závislost, nepozornost, hypersoustředění, impulzivita, dezorganizovanost, vysoká citlivost, kreativita a podobně. V úvodu je vždy nějaká osobní zkušenost autorky – na tomto místě je potřeba ocenit její upřímnost a otevřenost. Následuje shrnutí obsahující odbornější informace o daném problému a pak velmi užitečná část nazvaná Zkuste tohle. Zde jsou praktické a vyzkoušené tipy pro ty, kteří se s ADHD potýkají. Například u kapitoly věnované hyperaktivitě doporučuje Zoë dát šanci lékům, sportovat, nebo se spřátelit s dalšími lidmi s ADHD.

Toto členění a zmíněné rady mě v knize velmi mile překvapily. Na titulu mě při výběru zaujalo, že se jedná o beletrii a anotace mě namlsala také oním zjištěním ADHD v dospělosti. Tudíž jsem se těšila na zajímavé čtení, ale příliš jsem od titulu neočekávala. Pozitivně hodnotím jak členění knihy, tak také čtivost a především její užitečnost. Já sice nemám osobní zkušenost s lidmi trpícími ADHD, ale zde poskytnuté návody jsou opravdu skvělé a určitě pomohou spoustě lidí.

Zoë Kessler je úspěšná autorka, získala řadu ocenění a přednáší o tom, jaké to je mít ADHD.

kralovna chaosu

Královna chaosu
ADHD podle Zoë
Autor: Zoë Kessler
Překlad: Petra Diestlerová
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2019
Počet stran: 221
Hodnocení: 85 %

https://obchod.portal.cz/beletrie/kralovna-chaosu


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nic Maeder (Gotthard): „Divné bylo vzbudit se a být ve všech novinách.“

gotthard nic maederŠvýcarská hard rocková kapela Gotthard téměř před dvěma lety přišla tragicky o zpěváka Stevea Lee. Dne 5.října 2010 zemřel ve Spojených státech. Steve zůstává nadále v srdcích a myšlenkách fano...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Je libo argentinskou literaturu? Přečtěte si knihu Tohle je moře

Tohle je more 200Tohle je moře je třetím román argentinské prozaičky a novinářky Mariany Enriquezové a pokud vás láká přečíst si něco jiného, určitě byste po něm měli sáhnout.

 

...

Literatura

Den šílenství ve stylu sci-fi i konspiračních teorií

Den šílenství 200Neotřelý český tvůrce Petr Junek přichází se svou čtvrtou knihou s názvem Den šílenství, která se oproti těm předchozím v mnohém odlišuje. Především se žánrově posouvá do vod, kde by mohlo plavat daleko více potenciálních čtenářů....

Divadlo

Zdenek Merta a Leona Machálková se potkají u klavíru v MdB

merta 200Zdenek Merta není jen známý a úspěšný skladatel a klavírista, ale také zpěvák, showman, vtipný společník a zábavný vypravěč. Diváci Městského divadla Brno jej velmi dobře znají i jako zdatného moderátora neobvyklé divadelně-hudební talk show Zdenek M...

Film

Ekonomika Hollywoodu

epstein Ekonomika hollywoodu200Americkým filmovým průmyslem protékají neuvěřitelné sumy, mnohonásobně převyšující český rozpočet - a mezi přední badatele, kteří se mnohasměrnými toky peněz zabývají, patří také Edward Jay Epstein<...