Tma: O hvězdách, strachu a pěti nocích na hoře

Tma: O hvězdách, strachu a pěti nocích na hoře

Tisk

TmaNakladatelství Portál vydalo tajuplnou knížečku akorát tak do kapsy. Jmenuje se Tma a je nejen o hvězdách, strachu a pěti nocích na hoře norské novinářky Sigri Sandberg, která se vypravila na svou dobrodružnou cestu za poznáním světa i svého vlastního nitra. 

Knížka je vlastně deníkem Sigri, která zprostředkovává čtenářům své niterné myšlenky, sny, zážitky ze svého života a prokládá je básněmi jiných autorů i úryvky z deníků a dopisů Christiane Ritterové, rodačky z Karlových Varů (1897–2000), která před druhou světovou válkou strávila s manželem, lovcem arktické zvěře, rok na Špicberkách. Text Sigri je autobiografická próza, ale její deníkové záznamy prokládané i poezií, a další zápisky se blíží literatuře faktu. Ženy - Sigri i Christiane, mají hodně společného. Obě pobývají v nehostinné krajině, drsných podmínkách - a ve tmě.

Sigri se rozhodla strávit pět dní v chatě uprostřed národního parku zcela mimo civilizaci. Zůstala sama ve tmě, pouze se svými vlastními myšlenkami. Malířka, a matka čtyřleté holčičky, Christiane se v 30. letech 20. století vydala následovat svého manžela a jeho kolegu až na polární kruh, kde strávila nějaký čas v primitivních podmínkách.

Toto originální dílko vás hned zaujme. Knížečka má poutavou obálku i obsah, ke kterému se lze neustále vracet. Navíc její praktický formát umožňuje si knížku jednoduše sbalit na cesty, ať už do přírody, nebo na delší výpravy do dalekých a neznámých končin. Kniha je rozdělena na několik částí pojmenovaných podle dnů v týdnu. Nadnáší téma pobytu o samotě ve tmě - téma dnes populární terapie, kterou se mnozí rozhodnou absolvovat, aby si odpočinuli od ruchu každodenního života a utřídili si myšlenky. Teprve možnost strávit čas v drsnějších podmínkách o samotě ve tmě otevírá člověku nekonečné možnosti na cestě k poznání vlastní duše a pochopení smyslu svého života. Přijetí jakýchkoli životních podmínek a vyrovnání se s vlastním strachem je nejhlubší a nejdokonalejší cesta osobního růstu a sebepoznání.

O autorce:

Sigri Sandberg (narozena 23. srpna 1975) je norská novinářka a spisovatelka literatury faktu, která píše zejména o polárních oblastech, venkovním životě a klimatu. Vystudovala žurnalistiku na univerzitě v Oslo. Žije na Špicberkách a píše pro outdoorové a cestovatelské časopisy. Je také autorkou několika knih o horolezkyni Cecilii Skog a mimo jiné i knihy Polarheltinner – Polární hrdinky - o drsných ženách, které žily v polárních oblastech posledních 100 let.

Ukázka z knihy:

Bojím se, že se mi fantazie nekontrolovatelně rozběhne, roztočí mozek na vysoké obrátky a rozcupuje ho. Nezůstal ani zbyteček denního světla. Přišla jsem včera, ale možná budu muset zítra odjet.
Italský vědec Benedetti se věnuje světelné terapii a říká: “Člověk se nebojí tmy, ale ve tmě. Tvorové jako krysy se naopak bojí ve světle, protože když se v něm ukážou, někdo je chytne a zabije.”
Teď potřebuju útěchu. Víc než to. Je možné myslet na tmu jako na něco měkkého?

Do měkké tmy

do měkké tmy
vstoupíme
otevřeme oči
necháme kámen
i barvu
ať se promění
a zmízíme v tom
čím jsou nyní

a barvy jsou lila
v čem jsou nyní
a mizí
barvy možná lila

neboť vím že tma je měkká
a vše je stále jiné
stále stejní jsme
jen ty a já
když jdeme tam dovnitř a ven

a barvy jsou lila
v čem jsou nyní
a mizí
barvy možná lila

neboť vím že tma je měkká

(Jon Fosse)

Název: Tma: O hvězdách, strachu a pěti nocích na hoře
Autor: Sigri Sandberg
Překlad: Jarka Vrbová
Žánr: autobiografická próza
Vydáno: 2020
Stran: 160
Vydalo nakladatelství: Portál
Hodnocení: 100 %

https://nakladatelstvi.portal.cz/nakladatelstvi

Tma

 

 

 

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vše co jste chtěli vědět o baletu a báli jste se zeptat

bero 200Položili jsme několik otázek ředitelce Baletního studia Regina paní Regině Blažkové Holubové a díky tomu vám přinášíme jedinečný rozhovor nejen o tomto baletním studiu. Dozvíte se, na co je balet dobrý, proč by jej měly ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jižní louka Astrid Lindgrenové vyšla poprvé česky

Když se řekne Astrid Lindgrenová, určitě každého napadne: veselé příběhy pro děti. Tak vyznívá většina autorčiných knížek – od Dětí z Bullerbynu po Lottu z Rošťácké uličky. Málo se ví, že tato švédská autorka psala i příběhy smutné, až ponur...


Literatura

Danielle Steel: Hra čísel aneb když vás po skoro dvaceti letech opustí manžel

Hra čísel

Romány Danielle Steel znají čtenářky celého světa a tyto knihy vždy dovedou potěšit. Nejinak je tomu i s novým románem Hra čísel, který vydalo nakladatelství Ikar. Velmi snadno se začtete do poutavého příběhu o jednom nepovedeném manželstv...

Divadlo

Voskovec s Werichem ve skvělém představení V+W na Dramoxu

KorespondenceVW 1200x1200Nahlédněte do života géniů Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Dramox a Divadlo Na Zábradlí uvádějí představení Korespondence V+W, které se v červnu po 13 letech a 200 reprízách rozloučilo s div...

Film

Cyrano – nadčasový příběh o srdceryvném milostném trojúhelníku

cyrano 200Fanoušci dobrých filmů se mají na co těšit! Nové zpracování nesmrtelné love story s názvem Cyrano, ve které exceluje jedinečný Peter Dinklage vstoupí na konci měsíce do kin. Nešťastně zamilovaný hrdina, skvělý šermíř a básník Cyrano z Bergeracu v jeh...