Mistrovská díla SF: Zuřivec Henryho Kuttnera

Mistrovská díla SF: Zuřivec Henryho Kuttnera

Tisk

zurivec 200V únoru vyšlo v edici Mistrovská díla SF v nakladatelství Laser kniha americké legendy Henryho Kuttnera Zuřivec. Příběh z roku 1947(!), popisující fantaskní apokalyptický svět a boj jedince proti nepřízni osudu, je aktuální i v dnešní době.

 


Henry Kuttner (1915 – 1958) byl americký autor fantastiky, v období tzv. Zlatého věku byl právem považovaný za jednoho z nejlepších autorů žánru. Napsal řadu povídek a několik románů – česky vyšlo například Elak z Atlantidy, Roboti nemají ocas, Více než lidé. Zemřel náhle na infarkt a je to smutné, ale za života marně čekal na uznání za svou výjimečnou a originální tvorbu.

Přijde mi, že Kuttner není v našich končinách příliš známý autor, což je dozajista škoda, neboť v jeho tvorbě se dá najít spoustu zajímavých věcí – ať už jde o čistokrevné scifi, kriminální romány nebo pozoruhodné povídky. A jistě zaujme i futureskními tématy jako je třeba cestování v čase. S potěšením jsem kvitovala fakt, že nakladatelství Laser vydalo dílo, které patří k jeho vrcholné tvorbě. Zuřivec je ve formátu malého paperbacku, disponuje oku lahodící obálkou a na závěr knihy najdeme informace o autorovi a jeho díle – tak co víc si přát?

Planeta Země byla zničena a lidé se usadili na Venuši, kde žijí v obřích citadelách pod povrchem moře v bizarní třídní společnosti, které vládnou Nesmrtelní, geneticky zmutovaní lidé, kteří mohou žít klidně i tisíc let. Do tohoto přichází na scénu Sam Reed, vzteklý plebejec, který se narodil jako nesmrtelný, ale řízením osudu nevedl život, který mu byl předurčen. Nesmrtelné si zvolil za své úhlavní nepřátele a rozhodl se jako plebejec vzít si to, co mu náleží. Pomsta bude jeho.

Příběh zaujme samotnou myšlenkou na to, že lidstvo žije v nehostinných podmínkách citadel, ale snad víc zaujme dělení společnosti na třídy. Jak se Nesmrtelní neustále učí a vyčkávají na svůj okamžik s vědomím, že jsou lepší, než všichni ostatní, a jak zdatní dokáží manipulovat davy. Taky postavy jsou pilířem příběhu, jak hlavní hrdina, tak určitě zaujme i logik, tedy orákulum. Jelikož jde o příběh z budoucnosti, autor nám nabízí celou řadu vychytávek, například korium, vizory, vodolety a další gadgety.

Jste-li příznivci scifi, tak tento příběh by měl patřit k vaší povinné výbavě a nejen proto, že svou neotřelostí a naléhavostí zaujme i v dnešní ne zrovna pokojné době.

zurivec

Název: Zuřivec
Autor: Henry Kuttner
Originální název: Fury (1947)
Žánr: thriller
Nakladatelství: Laser
Rok vydání: 2020, paperback
Počet stran: 280
Hodnocení: 85 %

Odkaz na web: https://www.euromedia.cz/zurivec/kniha/10930/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bydlím na vesnici v domku se zahradou. A to musí být moje hobby ať chci nebo ne, říká herečka Eva Daňková

eva dankova200Během let jsem viděl herečku Evu Daňkovou na scéně Městského divadla ve Zlíně minimálně v patnácti velkých rolích. I když hrála v české klasice a titulech světového repertoáru, obdivoval jsem její civilní projev a schopnost výstižné char...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Je libo argentinskou literaturu? Přečtěte si knihu Tohle je moře

Tohle je more 200Tohle je moře je třetím román argentinské prozaičky a novinářky Mariany Enriquezové a pokud vás láká přečíst si něco jiného, určitě byste po něm měli sáhnout.

 

...

Literatura

Ledový strach – tajemství, které vás může stát život

ledovyV malém grónském městě se stala několikanásobná vražda mladých lidí. Na večírku se z ničeho nic začali hádat a během chvíle na sebe namířili zbraně. Jediný přeživší tvrdí, že během večírku si vzali nějaké bílé prášky, a poté se začali chovat agresivně. Jak tahle severská detektivka asi do...

Divadlo

Úklady a láska - klasická hra v moderní podobě

perex uklady laskyLuisa je dcera obyčejného hudebníka, Ferdinand syn kancléře. Pro oba z nich mají otcové své plány - ale nikdo nepočítá s tím, že se dva mladí lidi do sebe zamilují. Jejich láska však ničí plány všech kolem ni...

Film

John Cazale – mistr vedlejších rolí
ImageAl Pacino, Robert De Niro, Gene Hackman, Francis Ford Coppola a Meryl Streep. Všechny tyto výrazné osobnosti se proslavily v průběhu americké nové vlny, jmenované však spojuje také herec John Cazale. Tento zdánlivě nepříliš v...