Zasmějte se u Chameleona v lentilkách

Zasmějte se u Chameleona v lentilkách

Tisk

chameleon v lentilkach200Nakladatelství Ikar vydalo další knihu oblíbené české spisovatelky Zuzany Hubeňákové s názvem Chameleon v lentilkách a podtitulem „odpovědi na otázku, jak lehké je se ve všem dočista ztratit“.

 

 

 

V úvodu knihy Zuzana Hubeňáková doporučuje: „A pokud se zrovna trápíte snahou zorientovat se ve všech svých životních lentilkách, dejte si místo toho pár čokoládových a tuto knihu. Třeba to trochu pomůže.“ A já k tomu na začátek dodávám, že podle mě pomůže určitě, protože se jedná o příjemné oddechové čtení.

Chameleon v lentilkách je rozdělen do několika částí: Sporty a koníčky aneb Mag(net)ická přitažlivost, Řemeslo a umění aneb Zlaté české ručičky, Co na to děti aneb Na covid sekerou, Životní prvenství aneb To nevysvětlíš a Co je dobré znát aneb Lovci beze zbraní.

Zatímco někde se podle mě jednalo o obvyklá vtipná vyprávění ze života autorky, jinde bylo hodně znát, že se jednalo o fejetony pro jiná média. A to především u kapitoly zaměřené na řemesla. Nepovažuji to za nedostatek, jen to podle mě bylo znát, ale i tyto fejetony jsem si přečetla se zájmem a zasmála se u nich.

Díky některým příběhům jsem se také vzdělala, například jsem nevěděla, jak to funguje u myslivců („Po každém výstřelu musíme nejpozději do hodiny napsat zprávu naší hospodářce s informací, na co jsme stříleli, kde a jak to dopadlo.“) a překvapil mě i koníček v podobě magnet fishingu. Záviděla jsem autorce zážitky z dobrovolničení na Jizerské padesátce, zavzpomínala si díky ní na některé aspekty z covidu a obdivovala ji za některé nápady jako byl videohovor s oblíbenými hvězdami dětí.

Myslím, že každý si v knize najde něco, co ho zaujme. Zuzana Hubeňáková působí sympaticky, umí věci trefně popsat, a to je rozhodně důvod její oblíbenosti.

Přečtěte si rozhovor s autorkou: Zuzana Hubeňáková: „I když si připadáme všichni vybití jak digitálky, humor si nesmíme nechat vzít!“

Zuzana Hubeňáková (* 1980) je liberecká spisovatelka, která začínala jako blogerka. V roce 2014 zvítězila v prestižní soutěži Blogerka roku a v několika dalších ročnících na ni byla nominována. Do povědomí širší čtenářské obce se dostala díky spolupráci s Dominikem Landsmanem na Deníčku moderního páru. Úspěch a řadu pozitivních ohlasů zaznamenaly také její další knihy: Vstupte bez klepání, Postřehy teplákové bohyně, Žena na tahu a román Můj bratr Albatros a jiná rodinná zvěrstva. Novinkou je sbírka fejetonů a povídek s názvem Nejhezčí mezi krávami .Autorčin osobitý humor tíhne k nadsázce až absurditě a dokáže i z banálních témat vykouzlit zajímavou historku plnou neotřelých metafor. Mezi její oblíbená témata patří zejména domácnost, děti, manžel a mezilidské vztahy. Má talent vidět humorné situace i tam, kde by je jiný nehledal.

 chameleon v lentilkach

Chameleon v lentilkách
Autor: Zuzana Hubeňáková
Žánr: humor, česká beletrie
Nakladatelství: Ikar (Euromedia Group)
Rok vydání: 2022
Počet stran: 368
Hodnocení: 83 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/581281-chameleon-v-lentilkach.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivo T. Budil: Nejsem si jist, zda evropské hodnoty obstojí

TBudil200Profesor Ivo T. Budil patří mezi nejznámější české antropology. Založil a několik let vedl Filozofickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. V současnosti působí na Katedře mezinárodních vztahů a evropských studií Metropolitní univerzity Praha. Je ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zatímco jsi spala

zatimco jsi spala 200„Co znamená ne?“

...

Literatura

Nová knížka Marie Kšajtové o panence, co přináší radost

panenka-a-autaci 200Panenka Blaženka umí kouzlit. Ráda dělá radost malým i velkým a má neskutečné nápady. Nejprve žila v Jabloňové ulici u Barunky Jahodové. Spolu si hrály a spolu chodily do obchodu, ve kterém ovoce a zeleninu pr...

Divadlo

Kašpárkova dobrodružství v šípkovém království

kasparek a ruzena sipkova200Zlín se pyšní dvěma „oficiálními“ místy, kde se nacházejí prkna, která znamenají svět, a to Městským divadlem a Divadlem Scéna. Navíc se čas od času změní na divadelní sál část klubu Zelenáčova šopa, která pravide...

Film

Týždeň slovenského filmu 2016

tyden slovenskeho filmu 200Prehliadka Týždeň slovenského filmu 2016, ktorá sa koná od 11. do 17. apríla v bratislavskom Kine Lumiére sa predstaví domácou tvorbou uplynulého roka. Nadväzuje tak na priaznivo prijatý prvý ročník, ktorý vznikol m...