Foukneš do pěny – i cesta může být cíl

Foukneš do pěny – i cesta může být cíl

Tisk

 

fouknesJednoho dne Vladěna prostě nasedne do auta a jede. Je jí jedno kam, nemá cíl cesty, jen prostě ví, že musí jet. Stále dál, snad až na konec světa. Během cesty se z jejich myšlenek dozvídáme více, z jejího života a o lidech v něm – matce, manželovi a dceři. A až na konec teprve o ní samotné.

Její matka jí ovlivnila tím, že se nebyla schopná přenést se přes to, že je její otec opustil. Moc tomu ani nepomohl fakt, že se odstěhoval jen o pár pater výše v jejich společném domě. A možná ani to, že měl s novou partnerkou další dítě. To, a matčino pití, poznamenalo celé její dětství. Manžel je další důležitou osobou v jejím životě. Ale ne v tom dobrém slova smyslu. Celou dobu o něj totiž – a to doslova – bojuje se svou matkou. A také s jeho četnými milenkami. Ačkoliv se uklidňuje a povzbuzuje tvrzením, že ona je tou, kterou si vzal, není jí to moc platné. Se svou téměř dospělou dcerou nemá dobrý vztah, přes to, že se snažila být dobrou matkou. A tak není divu, že jednoho dne, prostě bouchne a odjede. Během cesty zažívá poměrně bizarní příhody, ale hlavně čím dále je od svých nejbližších, tím více si uvědomuje, jaký vztah k nim má. A taky jaký vztah má sama k sobě.

Po dlouhé době, kdy přemýšlela za ostatní, začne přemýšlet sama za sebe. Začne dělat rozhodnutí sama za sebe a uvědomí si jak dlouho tomu je, kdy něco takového dělala naposledy. Že nemusí myslet na to, co jí zase řekne matka a nebo na to, jestli bude mít manžel čistou košili. Že zase konečně může myslet na sebe. Protože někdy musíte být daleko od ostatních, abyste se přiblížili zpátky k sobě.

O autorovi:

Radka Třeštíková se narodila v roce 1981 ve Zlíně, vyrůstala ve Veselí nad Moravou, ale od svých devatenácti let žije v Praze. Vystudovala práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy a sedm let působila ve funkci firemního právníka. Žije s manželem, fotografem Tomášem Třeštíkem a mají spolu dvě děti – Elu a Jonatána. S jejími texty se čtenáři mohli seznámit mimo jiné v Elle, Instinktu, Ženě a život či Marie Claire, kde začínala jako bloggerka. Její prvotina Dobře mi tak vyšla roku 2014, druhá kniha byla To prší moře, a její třetí román Bábovky se stal bestsellerem roku 2016. I další její romány Osm (s detektivní zápletkou) a Veselí (ve kterém se hlavní hrdinka vrací z Prahy, do Veselí nad Moravou), byly velmi úspěšné a letos vyšla novinka - Foukneš do pěny.

Ukázka z knihy:

Zhluboka dýchám a bez většího zájmu sleduju nápisy na velkých cedulích. Kolik kilometrů zbývá někam. Nejdřív je mi to jedno, ale pak mě napadne, že bych mohla jet do Budapešti, tam bylo ještě hezký, čistě prostřeno, než Josef celý stůl zapatlal gulášem. Pocítím nevolnost, ale jestli jsem v Německu, tak jedu opačným směrem. Určitě jsem v Německu. Anebo v Polsku, doufám, že v Polsku nejsem, v Polsku na tom s dobíjením nebudou líp než u nás a do Budapešti už nikdy v životě nepojedu. Měla bych se víc soustředit na cestu, nejsem zvyklá v autě dávat pozor, obvykle řídil Josef, auto bylo jediné místo, kde jsem dokázala okamžitě usnout, jako malé dítě, jako Robin, chudinka kvůli refluxu musela pořád sedět. Anebo řvala.

fouknes

Název: Foukneš do pěny
Autor: Radka Třeštíková
Žánr: beletrie
Vydáno: 2020
Stran: 249
Vydalo nakladatelství: Albatros media a.s.
Hodnocení: 80 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Každá žena na hlavě nosí neviditelnou korunku, říká Miss Czech Republic Karolína Kopíncová

karolina kopincova6 (2)Když zahlédnete Miss Czech Republic 2020, Karolínu Kopíncovou, máte pocit, že vidíte spanilou princeznu. Tato nádherná tmavooká hnědovláska svým půvabem bere každému dech, a to bez nadsázky. J...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Švédsko, sérioví vrazi a 100 procent

100 procent 200V říjnu vydalo nakladatelství Kalibr knihu významného švédského autora Anderse Roslunda, který není neznámý ani v naší kotlině. Severská novinka se jmenuje 100 procent a přináší specifický vyšetřovací tým, extrémně brutální zločiny a osobit...


Literatura

„To místo, kde my lidi žijem, bych nazval vynálezáriem“

vynalezarium200Svět je zvláštní místo, kde se dějí samé zajímavé věci. Zvlášť potěšující okamžiky jsou, když někdo vymyslí něco nového nebo dokonce převratného. A když někdo umí básnit o technických vynálezech, to už je co říct! Dnes vám představujeme dě...

Divadlo

Komorní opera Hudební fakulty JAMU uvede komediální operu Albert Herring

herring 200V tuzemsku nejuváděnější operu britského skladatele Benjamina Brittena nastudovali studenti Hudební fakulty JAMU. Komorní opera brněnské umělecké akademie nabídne novou inscenaci díla Albert Herring ve dvou premiérách 20. a 21. listopadu v 19 ...

Film

Letní soutěž s Cinema City: Kupte si vstupenku do kina na libovolný film a vyhrajte nový automobil!

SUMMER PROMO 2023 čtverecOblíbená letní soutěž vtrhla do multiplexů Cinema City po celé České republice. Nezáleží na tom, jestli si do kina přijdete užít bláznivou komedii, akční trhák nebo si naopak plánujete odpočinout u animáku. Výhra na v...