Oheň a dým k létu patří!

Oheň a dým k létu patří!

Tisk

ohen a dym 200Grilování nebo opékání nejrůznějších dobrot je symbolem léta. Kdo někdy připravoval něco na ohni, ten se jistě rád inspiruje a pomůže mu v tom kniha Oheň a dým od Huga Hromase.

 

 

 

Ke knize jsem přistupovala bez nějakých větších očekávání – myslela jsem si, že v ní najdu tipy na nějaké nové marinády, nebo netradiční pokrmy a těšila jsem se na novou kuchařku. Autor si mě však získal už věnováním horalkám, jeho styl jsem si záhy zamilovala a dozvěděla se spoustu nových věcí!

Pro Huga Hromase je kniha sladkou odměnou za 12 let tvrdé práce pod širým nebem při vaření na svatbách, pohřbech, narozeninách a podobných akcí. V úvodu popisuje, že vznikla pro čistou radost z přípravy jídla na ohni a snaží se ukázat, co všechno se za svou kariéru „ohniváka“ naučil.

Oheň a dým je velmi přehledně rozdělen do několika kapitol. Než je přistoupeno k receptům, je zde popisován oheň, a především nejrůznější techniky pečení a grilování. Valila jsem oči na přípravu pokrmů v chlebovém těstě a na pečení na kříži nebo jámě. Hugo Hromas prozrazuje také jeho základní vybavení i ingredience, kde dominují „čtyři mušketýři“: cibule, česnek, chilli paprička a bílá paprika. Před recepty najdou čtenáři ještě pokyny k vaření, v závěru pak špinavý triky, obsah a rejstříky.

Recepty začínají těmi, kde využijete kotlíky, následují klobásy a uzení, pečení a grilování, jídla převážně zeleninová, saláty, chleba, dezerty a omáčky a dipy. Názvy kapitol zní běžně, ale recepty rozhodně obyčejné ani klasické nejsou – pochází z celého světa a opravdu se v nich promítají četné zkušenosti autora. Já si vypsala a sbíhají se mi sliny například na Gazpacho manchego – „Zajíc z La Mancha“, tedy zvěřinové jídlo servírované na placce, sladkou klobásu butifarra dulce s fazolemi a skořicí, kapustu na česneku, dýňové fondue, jarní závitky, salát z pečené mrkve, salát z cibule s rozinkami a mátou, chléb Margareta, nebo „Far breton – takovou divnou bublaninu“ podobnou francouzskému koláči clafoutis. Z omáček mě pak překvapila majonéza z cizrny a mostarda z pečených jablek.

Tato kniha mě nadchla – přečetla jsem ji úplně celou na jeden zátah a nejvíc mě bavilo číst si recepty a popisy u nich. Autorův jazyk je takový svérázný, ale vtipný a jeho styl mi tak zkrátka seděl. Posuďte sami z krátkých úryvků, které mi utkvěly v paměti: „Neřežte s nožem papír, pokud nejste Rambo.“, „Kulturní šok, který vám přivodí sádlo s cukrem“, „pokud si potrpíte na čuňačinky a pořád nemáte dost – je dostatečně dekadentní použít místo chleba zprudka grilovaný a na proužky nakrájený steak.“ Navíc i fotky jsou super, nejsou nějak přehnaně vystylizované, ale přímo z nich cítíte ten kouř a vůni. A když jsou na nich i lidé, přímo z nich sálají emoce.

Opravdu, klobouk dolů za celý počin a jak říká Hugo Hromas v úplném závěru, mír, vole!

Hugo Hromas (vlastním jménem Michal Hromas) svůj gastronomický pseudonym používá od chvíle, kdy pracoval pro brněnskou restauraci Borgo Agnes, kde působilo více jeho jmenovců. Vařil například v několika pražských restauracích: Domě vína U Závoje, Aromi či Plzeňské restauraci Obecního domu, byl také šéfkuchařem arabské restaurace Dahab. Vaření propojuje s charitou: pomáhá bezdomovcům, důchodcům či syrským dětem v nouzi prostřednictvím projektu Cook2help. V Laboratoriu Riccarda Lucqueho na pražském Starém Městě pravidelně pořádá kurzy vaření a pro internetovou televizi Stream.cz natáčí pořady, v nichž přibližuje autentickou gastronomii.

ohen a dym

Oheň a dým
Autor: Michal Hugo Hromas
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Esence (Euromedia Group)
Rok vydání: 2020
Počet stran: 280
Hodnocení: 93 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/449800-ohen-a-dym.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Goodfellas: „Hudba, kterou hrajeme, je sexem doslova prolezlá!“

altUž jste slyšeli o Goodfellas? O kapele, která natáčela v Kalifornii, protože jeden jejich člen vše prohrál v kasínu a jeho majitel se slitoval? O skvělých kamarádech, kteří posbírali Anděla a Žebřík za objev r...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Přečtěte si další vyprávění o ježcích

srdce-pro-jezky 200V nakladatelství Kazda vyšlo pokračování knihy 25 gramů štěstí od Itala Massima Vachetty s názvem Srdce pro ježky.

 

...

Literatura

Má se přání babičky splnit za každou cenu?

posledni-slova 200V nakladatelství Bookmedia vyšla po dlouhých čtyřech letech další kniha Lindy Greenové. Tato nese název Poslední slova a zaměřuje se na rodinná tajemství.

 

...

Divadlo

Pražská divadla v březnu: emoce, napětí i dojetí

divadlobrezen1 perexNabídka v početných pražských divadlech je při plné sezóně skutečně rozmanitá. Přinášíme tipy, kam se vypravit za nejblizším zážitkem. Divadlo Disk láká na své absolventské Letovisko plné ironické drásavosti, Divadlo Rokoko zve ...

Film

Dominik Hašek a Hynek Čermák se objeví na plátnech kin v novém filmu den po 25. výročí vítězství olympijského hokejového turnaje v Naganu

deti nagana 200Režisér a scénárista Dan Pánek dotáčí poslední záběry rodinného snímku Děti Nagana, ve kterém si po boku Hynka Čermáka, Pavla Baťka či Kláry Issové zahraje také hokejový brankář Dominik Hašek. Premiéra filmu, který divákům připomene atmosfér...