Oheň a dým k létu patří!
Banner

Oheň a dým k létu patří!

Tisk

ohen a dym 200Grilování nebo opékání nejrůznějších dobrot je symbolem léta. Kdo někdy připravoval něco na ohni, ten se jistě rád inspiruje a pomůže mu v tom kniha Oheň a dým od Huga Hromase.

 

 

 

Ke knize jsem přistupovala bez nějakých větších očekávání – myslela jsem si, že v ní najdu tipy na nějaké nové marinády, nebo netradiční pokrmy a těšila jsem se na novou kuchařku. Autor si mě však získal už věnováním horalkám, jeho styl jsem si záhy zamilovala a dozvěděla se spoustu nových věcí!

Pro Huga Hromase je kniha sladkou odměnou za 12 let tvrdé práce pod širým nebem při vaření na svatbách, pohřbech, narozeninách a podobných akcí. V úvodu popisuje, že vznikla pro čistou radost z přípravy jídla na ohni a snaží se ukázat, co všechno se za svou kariéru „ohniváka“ naučil.

Oheň a dým je velmi přehledně rozdělen do několika kapitol. Než je přistoupeno k receptům, je zde popisován oheň, a především nejrůznější techniky pečení a grilování. Valila jsem oči na přípravu pokrmů v chlebovém těstě a na pečení na kříži nebo jámě. Hugo Hromas prozrazuje také jeho základní vybavení i ingredience, kde dominují „čtyři mušketýři“: cibule, česnek, chilli paprička a bílá paprika. Před recepty najdou čtenáři ještě pokyny k vaření, v závěru pak špinavý triky, obsah a rejstříky.

Recepty začínají těmi, kde využijete kotlíky, následují klobásy a uzení, pečení a grilování, jídla převážně zeleninová, saláty, chleba, dezerty a omáčky a dipy. Názvy kapitol zní běžně, ale recepty rozhodně obyčejné ani klasické nejsou – pochází z celého světa a opravdu se v nich promítají četné zkušenosti autora. Já si vypsala a sbíhají se mi sliny například na Gazpacho manchego – „Zajíc z La Mancha“, tedy zvěřinové jídlo servírované na placce, sladkou klobásu butifarra dulce s fazolemi a skořicí, kapustu na česneku, dýňové fondue, jarní závitky, salát z pečené mrkve, salát z cibule s rozinkami a mátou, chléb Margareta, nebo „Far breton – takovou divnou bublaninu“ podobnou francouzskému koláči clafoutis. Z omáček mě pak překvapila majonéza z cizrny a mostarda z pečených jablek.

Tato kniha mě nadchla – přečetla jsem ji úplně celou na jeden zátah a nejvíc mě bavilo číst si recepty a popisy u nich. Autorův jazyk je takový svérázný, ale vtipný a jeho styl mi tak zkrátka seděl. Posuďte sami z krátkých úryvků, které mi utkvěly v paměti: „Neřežte s nožem papír, pokud nejste Rambo.“, „Kulturní šok, který vám přivodí sádlo s cukrem“, „pokud si potrpíte na čuňačinky a pořád nemáte dost – je dostatečně dekadentní použít místo chleba zprudka grilovaný a na proužky nakrájený steak.“ Navíc i fotky jsou super, nejsou nějak přehnaně vystylizované, ale přímo z nich cítíte ten kouř a vůni. A když jsou na nich i lidé, přímo z nich sálají emoce.

Opravdu, klobouk dolů za celý počin a jak říká Hugo Hromas v úplném závěru, mír, vole!

Hugo Hromas (vlastním jménem Michal Hromas) svůj gastronomický pseudonym používá od chvíle, kdy pracoval pro brněnskou restauraci Borgo Agnes, kde působilo více jeho jmenovců. Vařil například v několika pražských restauracích: Domě vína U Závoje, Aromi či Plzeňské restauraci Obecního domu, byl také šéfkuchařem arabské restaurace Dahab. Vaření propojuje s charitou: pomáhá bezdomovcům, důchodcům či syrským dětem v nouzi prostřednictvím projektu Cook2help. V Laboratoriu Riccarda Lucqueho na pražském Starém Městě pravidelně pořádá kurzy vaření a pro internetovou televizi Stream.cz natáčí pořady, v nichž přibližuje autentickou gastronomii.

ohen a dym

Oheň a dým
Autor: Michal Hugo Hromas
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Esence (Euromedia Group)
Rok vydání: 2020
Počet stran: 280
Hodnocení: 93 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/449800-ohen-a-dym.html


 

Přihlášení



Anketa

Který kulturní trend vás v poslední době nejvíce zaujal?
 

Román Ozvěny války představuje léčitelku, která se nebojí jít si za svými sny

Historický román Ozvěny války potěší především ženy. Odehrává se v Itálii v době druhé světové války a představuje dívku s léčitelkým nadáním, která má před sebou jasnou vizi o své budoucnosti. Tu ji však naruší otec, který ji provdá proti její vůli. Autorkou knihy je Tania Blanchard a román vyšel pod nakladatelstvím Ikar.

Svůj třetí celovečerní film Vlny natočil Jiří Mádl jako strhující podívanou, jeho drama nemá chybu

Když jsem byl před pár dny v kroměřížském kině Nadsklepí na silném filmu Vlny, tak mě kromě vynikajícího snímku potěšil i potlesk po projekci. Jako svůj třetí film jej natočil Jiří Mádl a podle mého je to strhující podívaná díky příběhu, jeho zpracování, skvělým hercům, kameře Martina Žiarana a vůbec z filmařského hlediska.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Videorecenze knih

Hledat

Rozhovor

Laura a její tygři zahrají v Lucerna Music Baru pro tygry a pokřtí nové album

laura200V neděli 17. března v pražském Lucerna Music Baru představí kapela Laura a její tygři nové album Zoo Zoo! vydávané kompletně online. Písničky pro děti inspirované životem zvířat z pražské Zoo nazpíval společně s kapelou dětský sbor Ústecké Bambini. Role ...

Úsměvné pohádky o motýlech pro děti i dospělé

Pohádkové knížky o zvířatech jsou mezi dětmi jedny z nejoblíbenějších. Přiznejme si ovšem otevřeně, že některá zvířata jsou nám libější než jiná. A motýlci, to je vyloženě pohlazení po duši. Kdo by si o nich nepřečetl rád? Pojďme se podívat, jak se s tímto vděčným materiálem popasoval Václav Bárta v knize o motýlech, co právě vychází v nakladatelství Bambook.

Z archivu...

Čtěte také...

Satya Singh: Kundaliní jóga

kundalini joga 200Páteř se stane vaším milovaným místem. Jak živá a pohyblivá je, jak moc nám dokáže změnit život, když ucítíme a budeme kultivovat, vyživovat energii, která v ní je schovaná? Kniha je prvotně věnována psychosomatice páteře, takže tu n...


Divadlo

Divadlo MA v srpnu uvede premiéru a další inscenace na Letním divadle v Grébovce

Grotta200Premiéru komedie přímo stvořené pro letní scénu, ale i další inscenace uvede o srpnových večerech pražské Divadlo MA na Letním divadle v Grébovce. Od 1. do 26. srpna již potřetí nalezne své sezónní působiště ve venkovním prostoru Grotty a díky tomuto...

Film

Pohroma na oběžné dráze

200filmFilmů zasazených do vesmírného prostoru vznikla dlouhá řada, avšak Gravitace (2013) patří mezi ty, řekněme, pojednané s téměř dokumentaristickou věrohodností. Vyznačuje se bezmála reportážní věcností. Dokonce ji můžeme považovat za takřka "domáckou", prot...