Oheň a dým k létu patří!

Oheň a dým k létu patří!

ohen a dym 200Grilování nebo opékání nejrůznějších dobrot je symbolem léta. Kdo někdy připravoval něco na ohni, ten se jistě rád inspiruje a pomůže mu v tom kniha Oheň a dým od Huga Hromase.

 

 

 

Ke knize jsem přistupovala bez nějakých větších očekávání – myslela jsem si, že v ní najdu tipy na nějaké nové marinády, nebo netradiční pokrmy a těšila jsem se na novou kuchařku. Autor si mě však získal už věnováním horalkám, jeho styl jsem si záhy zamilovala a dozvěděla se spoustu nových věcí!

Pro Huga Hromase je kniha sladkou odměnou za 12 let tvrdé práce pod širým nebem při vaření na svatbách, pohřbech, narozeninách a podobných akcí. V úvodu popisuje, že vznikla pro čistou radost z přípravy jídla na ohni a snaží se ukázat, co všechno se za svou kariéru „ohniváka“ naučil.

Oheň a dým je velmi přehledně rozdělen do několika kapitol. Než je přistoupeno k receptům, je zde popisován oheň, a především nejrůznější techniky pečení a grilování. Valila jsem oči na přípravu pokrmů v chlebovém těstě a na pečení na kříži nebo jámě. Hugo Hromas prozrazuje také jeho základní vybavení i ingredience, kde dominují „čtyři mušketýři“: cibule, česnek, chilli paprička a bílá paprika. Před recepty najdou čtenáři ještě pokyny k vaření, v závěru pak špinavý triky, obsah a rejstříky.

Recepty začínají těmi, kde využijete kotlíky, následují klobásy a uzení, pečení a grilování, jídla převážně zeleninová, saláty, chleba, dezerty a omáčky a dipy. Názvy kapitol zní běžně, ale recepty rozhodně obyčejné ani klasické nejsou – pochází z celého světa a opravdu se v nich promítají četné zkušenosti autora. Já si vypsala a sbíhají se mi sliny například na Gazpacho manchego – „Zajíc z La Mancha“, tedy zvěřinové jídlo servírované na placce, sladkou klobásu butifarra dulce s fazolemi a skořicí, kapustu na česneku, dýňové fondue, jarní závitky, salát z pečené mrkve, salát z cibule s rozinkami a mátou, chléb Margareta, nebo „Far breton – takovou divnou bublaninu“ podobnou francouzskému koláči clafoutis. Z omáček mě pak překvapila majonéza z cizrny a mostarda z pečených jablek.

Tato kniha mě nadchla – přečetla jsem ji úplně celou na jeden zátah a nejvíc mě bavilo číst si recepty a popisy u nich. Autorův jazyk je takový svérázný, ale vtipný a jeho styl mi tak zkrátka seděl. Posuďte sami z krátkých úryvků, které mi utkvěly v paměti: „Neřežte s nožem papír, pokud nejste Rambo.“, „Kulturní šok, který vám přivodí sádlo s cukrem“, „pokud si potrpíte na čuňačinky a pořád nemáte dost – je dostatečně dekadentní použít místo chleba zprudka grilovaný a na proužky nakrájený steak.“ Navíc i fotky jsou super, nejsou nějak přehnaně vystylizované, ale přímo z nich cítíte ten kouř a vůni. A když jsou na nich i lidé, přímo z nich sálají emoce.

Opravdu, klobouk dolů za celý počin a jak říká Hugo Hromas v úplném závěru, mír, vole!

Hugo Hromas (vlastním jménem Michal Hromas) svůj gastronomický pseudonym používá od chvíle, kdy pracoval pro brněnskou restauraci Borgo Agnes, kde působilo více jeho jmenovců. Vařil například v několika pražských restauracích: Domě vína U Závoje, Aromi či Plzeňské restauraci Obecního domu, byl také šéfkuchařem arabské restaurace Dahab. Vaření propojuje s charitou: pomáhá bezdomovcům, důchodcům či syrským dětem v nouzi prostřednictvím projektu Cook2help. V Laboratoriu Riccarda Lucqueho na pražském Starém Městě pravidelně pořádá kurzy vaření a pro internetovou televizi Stream.cz natáčí pořady, v nichž přibližuje autentickou gastronomii.

ohen a dym

Oheň a dým
Autor: Michal Hugo Hromas
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Esence (Euromedia Group)
Rok vydání: 2020
Počet stran: 280
Hodnocení: 93 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/449800-ohen-a-dym.html


 

Přihlášení



Soutěže

Zvířata nejsou bez citu

Nakladatelství Portál vydalo velmi zajímavou knihu. Zve nás do obrovského světa zvířecích smyslů. A je mi až hanba, jak člověk s těmito smyslově bohatými zvířaty zachází a je dojemné, když je někdo miluje a plně respektuje jejich potřeby.
Portál

Nevyhazujte dřevo a vyrobte si z něj jednoduše nějaký nábytek

Jednoduše ze dřeva s podtitulem Nábytek a předměty z nasbíraného dřeva je název knihy, která vyšla v nakladatelství Grada už v roce 2016 a loni se dočkala dotisku. Nadšení Antje Rittermannové je rozhodně nakažlivé!
Grada
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Videorecenze knih

Rozhovor

Nový bubeník Stratovarius: “Začal jsem mlátit hrnci a pánvemi, když mi bylo sedm.”


rolf pilve stratovariusNa konci června se ve finské kapele Stratovarius změnilo obsazení a baviče Jörga Michaela vystřídal mladičký Rolf Pilve. Tento šestadvacetiletý student konzervatoře není v hudbě ...

Hledat

Když se v písních stmívá

Album Martina Hejnáka Chmýří, které vlastním nákladem vydal v roce 2021, obsahuje 14 (relativně) nových či zrevitalizovaných skladeb. Jednotlivé songy nejsou příliš dlouhé, takže i přes jejich celkový počet výsledná stopáž jen o fous přesahuje 30 minut.

Z archivu...

Čtěte také...

Rodinná sága odehrávající se v kulisách hotelu Adlon

Hotel Adlon perexBerlín, 1994. Sonja Schadtová zasvětila celý svůj život legendárnímu hotelu Adlon. Byla svědkem jeho založení, rozkvětu i úpadku. Ve věku devadesáti let se setkává se svou vnučkou Katharinou Zimmermannovou, která patří do týmu arc...


Literatura

Úspěch měřím štěstím/ Co stojí podnikání v Čechách

uspech merim stestim perexPřemýšlela jsem co o této knize můžu říct. Jak jednoduše popsat její obsah, když všechno je bravurně napsáno a shrnuto v úvodu knihy samotnou autorkou Evou Vaškovou Čejkovou. Lépe bych to říci nedovedla a proto cituj...

Divadlo

Knižní bestseller Boss Babiš novináře Jaroslava Kmenty se dočkal divadelní podoby

Bossbabis perexNezřídka se na světě stává, že se zajímavá kniha stane předlohou pro natočení filmu, nebo pro zpracování divadelního scénáře. Na motivy úspěšných knih novináře a spisovatele Jaroslava Kmenty se natočily filmy o Radovanovi Krejčířovi či o k...

Film

Matt Damon je pryč, přichází Renner a Bourneův odkaz

Bourneův odkazTrilogie sledující osudy Jasona Bourna si získala velký obdiv kritiků i diváků. Tajný agent se vynořil z moře se ztrátou paměti a postupně začal zjišťovat, čeho se účastnil a kým vlastně je. Jeho napínavou akční pouť ...