Příliš vysoká očekávání jsou retro deníkem s velkou porcí humoru

Příliš vysoká očekávání jsou retro deníkem s velkou porcí humoru

Tisk

Příliš vysoká 200Příliš vysoká očekávání Karoliny Hošek jsou zábavným deníkem, který se věnuje životu obyčejného člověka na pozadí událostí posledních desetiletí. Už úvodní obrázky jednoznačně dokazují, že lidé s mládím v devadesátkách se mají na co těšit.

 

 

Příběh knihy se začíná odehrávat v roce 1989, kdy Československo stojí na pomezí velkých změn. Některé budou pozitivní, určitě se najdou i ty negativní, ale to všechno ještě v mozečku právě narozené holčičky nehraje velkou roli. I tak jsou ovšem její očekávání od života příliš vysoká.

Karolina Hošek ve svém debutovém literárním díle sleduje osudy jedné rodiny z pohledu dítěte revolučního roku. Hlavním opěrným bodem knihy je humor, na kterém je celý text postaven. Řada zábavných momentů odlehčenou formou popisuje dospívání v devadesátkách, i když v trochu netradiční rodině.

Pověstný český rozmar zasazený do těchto kulis funguje na výbornou. Můžete se těšit na klasické symboly prvních let svobody jako byly Family Frost nebo Bravíčko, dojde samozřejmě i na hospodu a politiku, prostě všechno, co tehdy patřilo do našich životů.

Jednotlivé kapitoly jsou krátké. Jedná se vlastně o deníkové zápisky z různých dnů. Roky v knize plynou velice rychle až se nakonec všechno zastaví v léta páně 2008. Rozhodně tedy nečekejte nějaké předlouhé popisy nebo dialogy. Všechno je založeno na bezprostředním humoru a někdy až absurdních scénách.

Deník je fiktivní záležitostí, což vám dojde vzhledem často až téměř nereálným nebo nepříliš uvěřitelným situacím. I přesto v něm mnoho čtenářů určitě objeví chvíle, které jako by vypadly z jejich vlastního života.

Jaké byly "devadesátky"?

Devadesátky totiž byly natolik specifickým obdobím, že si jejich kultovní znaky budeme pamatovat celý život. Jen těžko asi svým dětem narozeným teprve nedávno budete vysvětlovat, jak to tenkrát chodilo, jaké pořady frčely, a třeba ledvinku si asi taky nebudou chtít vzít.

Karolinu Hošek můžete znát jako novinářku i moderátorku Primy, respektive CNN Prima News. Od minulého roku je na mateřské dovolené a zřejmě i díky pomoci nejbližších si mohla dovolit sepsat svou knižní prvotinu. A určitě je to dobře, protože nabízí opravdu řadu vtipných chvilek, které vám mohou trochu prosvětlit momentálně nepříliš zábavnou dobu.

Doufáme, že i nadále bude pokračovat a zvyšovat své literární ambice, protože talent na psané slovo prostě má. Příště by to mohl být třeba deník z doby koronavirové, který by při stejném množství humoru mohl být opět hitem.

Nechte se tedy v knihkupectví zlákat parádní retro obálkou a pusťte se do vyprávění, které vás možná přenese v čase do dob vašeho mládí. Hlavní ovšem je, že se během čtení určitě příjemně pobavíte.

Příliš vysoká 450






















Příliš vysoká očekávání

Autor: Karolina Hošek

Žánr: Humor, Česká literatura

Vydalo: Motto – Albatros Media 2020

Počet stran: 272

ISBN: 9788026718406

Hodnocení: 70 %

https://www.motto.cz/tituly/63399869/prilis-vysoka-ocekavani/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pozor na žihadla aneb Vidíš-li vosu, nehýbej se

hous 200Že i něžné pohlaví umí jít za svým hlava nehlava, a třeba i za hranici zákona, o tom vypráví kniha šestnácti krimipovídek Evy Houserové, která právě vychází v nakladatelství JaS.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nizozemský bestseller roku 2020!

toxicka laska200„V patnácti by člověk neměl hledat matčina vraha.“ Tak nás navnazují na thriller Toxická láska od nizozemské autorky Saskie Noort, který vyšel v lednu u nakladatelství Metafora. Slibuju, že vám bude běhat mráz po zádech!

...

Literatura

Co si můžeme udělat doma sami?

Delame si to sami 200Podle Aleny Thomas, která na toto téma vydala již druhou knihu, rozhodně ledacos. Jak vysvětluje v úvodu své knihy, vše začalo, když ji oslovila redaktorka Nakladatelství JOTA Pavla Nejedlá, aby vydala recepty ze svého blogu. Pr...

Divadlo

Svezte se Tramvají do stanice Touha

altDne 5. dubna Divadlo pod Palmovkou uvedlo premiéru legendárního představení Tramvaj do stanice Touha. Silné psychologické drama v exkluzivním hereckém podání pod skvělou režisérskou taktovkou má za sebou už i druhou premiér...

Film

Surrealisté včera i dnes

sileni perexNakladatelství Academia přichází velice záslužně s překlady zahraničních děl, která se dotýkají kultury v Česku (či spíše v socialistickém Československu). Nejprve se mohli zájemci seznámit se spi...