Povídky plné krve, napětí i humoru

Povídky plné krve, napětí i humoru

Tisk

hruby pytel hruba zaplata 200V Radioservise vyšla povídková kniha Petra Hudského s názvem Hrubý pytel, hrubá záplata. Ačkoliv o tom v knize není nikde zmínka, toto dílo vyšlo už v roce 2006 v nakladatelství Kvarta a také jako e-kniha v roce 2014.

 

 

 

V knize se nachází celkem 14 povídek a také bonusy. Ty mají podle rozhovoru s autorem připomínat bonusový materiál na DVD. Obsahují rozhovory s postavami, časy jednotlivých povídek, vystřižené věty, alternativní konce, upoutávku nebo pro mě nepochopitelné vybrané překlepy. Celkově jsem tento bonus pochopila jako takovou kratičkou autorovu libůstku.

Tento titul mě zaujal ukázkou, ale jinak jsem moc nevěděla, co od něj čekat a netušila jsem, že mě tak vtáhne. Hned první povídka se s vůbec s ničím nepárala a postupně podle mě přibývalo množství krve, barvitých popisů i napětí.

„Vrhl se na zem přesně ve chvíli, kdy kosa proťala vzduch.
Pak už neměla šanci. Přetočil se na záda a začal střílet. Už po druhém zásahu se s příšerným vřeštěním zřítila na zem. Vstal a z bezprostřední blízkosti do ní nasypal celý zásobník. Patnáct nábojů. Svině! Za vojáčka Jizvu, kterej nikomu nic neudělal! Za všechny ty mrtvý, dokonce i za ty blbý policajty! A za dvě stě táců!
Z hlavy a hrudníku ji nezbylo téměř nic. Hroznej svinčík. Čistá práce.“ (str. 128)

Každý by na takové čtení neměl žaludek, ale k těmto dílům sedělo, tady taková brutalista a drsnost zkrátka měla své místo. Všechny povídky byly dobře napsané navíc s nádechem humoru. Nebylo v nich nic předem jasné a pointy tak byly překvapivé a smysluplné. Povídky navíc byly mezi sebou provázané a jako čtenářka jsem se jen těšila, kdy se objeví někdo známý z předchozích příběhů. Osobně bych ocenila i větší provázanost, ale ničemu to nevadilo i takhle.

Petr Hudský byl pro mě milým překvapením a pokud vydá něco podobného, určitě si to nenechám ujít!

Petr Hudský (*1972) vystudoval speciální pedagogiku se zaměřením na vzdělávání osob se zrakovým postižením a osob s poruchami chování. Jako scenárista je podepsán např. pod detektivními seriály Labyrint a Kriminálka Anděl, celovečerním filmem Hastrman (podle románu Miloše Urbana), pohádkami Korunní princ, Pravý rytíř a Princezna a půl království, povídkovým TV filmem Setkání s hvězdou – Jana Hlaváčová, TV cyklem Škoda lásky, nebo TV filmem Můj strýček Archimedes. Dlouhodobě spolupracuje i s Českým rozhlasem, pro který napsal řadu her pro malé i velké posluchače.

Hruby pytel hruba zaplata

Hrubý pytel, hrubá záplata
Autor: Petr Hudský
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Radioservis
Rok vydání: 2021
Počet stran: 194
Hodnocení: 80 %

https://www.radioteka.cz/detail/crobook-641214-petr-hudsky-hruby-pytel-hruba-zaplata


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Jako baletka bych už na kariéru byla celkem stará, zatímco v literatuře můžu být ‚mladou nadějí‘,“ směje se Vesna Tvrtković

altVesna Tvrtković překvapila v roce 2010 čtenářskou obec hned dvakrát, nejdříve jí vyšla sbírka povídek Ani ve snu a v knize Nauč mě milovat byla zařazena její povídka Ze strachu. Na dva roky se odmlčela, aby letos v dubnu vydala ucelený p...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

25 gramů štěstí: italský bestseller nejen pro milovníky ježků

25-gramu-stesti 20025 gramů štěstí s podtitulem Jak vám maličký ježek může změnit život je další knihou nakladatelství Kazda z edice Živá příroda. Ty jsou určeny všem milovníkům fauny i flory a přinášejí plno zajímavých informací.


Literatura

Další náročný úkol pro římské centuriony Macrona a Catona

200litSimon Scarow píše detektivky, historické detektivky. Jeho už pěkná řada o činech a pátráních centurionů Macrona a Catona, kteří bojují pod znakem orla, je u čtenářů velmi oblíbená. Tito stateční muži se umí pěkně ohánět mečem, nic je neodradí od boje, ale z...

Divadlo

JAMU udělí čestný doktorát nejhranějšímu norskému dramatikovi Jonu Fossemu

fosse 200Čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění obdrží přední světový dramatik Jon Fosse. Mimořádný akt se uskuteční 15. května v Divadle na Orlí. Slavnostní zasedání Umělecké rady JAMU začne v 11 hodin a proslulý norský spisovatel, básník, prozai...

Film

Štěpán Kozub se promění v Jaroslava Haška v chystaném životopisném filmu režiséra hitu Spolu

Štěpán Kozub Hasek (2)Hašek. Název nového historického filmu režiséra a scenáristy Davida Laňky jasně předznamenává jeho obsah. Tvůrci slibují netradiční životopis Jaroslava Haška, který se ponese v duchu Haškovy t...