Napínavá jízda z prostředí Rio de Janeira

Napínavá jízda z prostředí Rio de Janeira

Tisk

objeti mravenecnika 200Objetí mravenečníka je prvotinou Martina Vitického, která letos vyšla v nakladatelství Anag.

 

 

 

Kniha mě zaujala svou anotací a především tím, že se jednalo o Rio de Janeiro. Těšila jsem se na odlišné prostředí a celkově mě to velmi zajímalo. Po bližším zkoumání jsem byla zklamaná, že jde o dílo českého autora, ale tyto obavy se ukázaly jako naprosto liché.

Objetí mravenečníka se rozjíždí hned na prvních stranách, kdy mladá diplomatka Ellen Vargasová přijíždí do Rio de Janeira. Tam má působit na britském velvyslanectví, a především se potkat se svým otcem. Osobně se s ním však vidět nestihne, proběhne jen znepokojivý telefonní hovor, ze kterého se dozvídá, že byl unesen a že nemá kontaktovat policii a najde vzkaz v otcově diáři:

dnes přijede Ellen
říct jí o VV
objetí mravenečníka!

Ellen netuší, co by to mohlo znamenat, ale jejím cílem je otce najít za každou cenu. Je slavným geologem a je jasné, že někomu musí „ležet v žaludku“. Záhy se setkává s otcovou partnerkou a také kolegyní z Geologického institutu Viviene a společně s policistou Alexem tvoří zajímavý a netradiční vyšetřovací tým. K tomu všemu se přidávají poměry na velvyslanectví a boje mocných.

Nosný motiv knihy v podobě objetí mravenečníka představuje brazilský idiom označující objetí či pozdrav od falešné osoby, která tomu, koho objala, přeje jen to nejhorší. Tento výraz je odvozen z pozorování obranné taktiky mravenečníka velkého nebo tříprstého vyskytujícího se běžně právě v Brazílii.

Kniha má krátké kapitoly, ve kterých se pořád něco děje, takže se čte skoro sama. Postavy jsou opravdu sympatické, člověk jim rychle fandí a je zvědavý, jak to vše dopadne. Autor ukázal, že jak své boty zná jak brazilské město, tak také diplomatické prostředí. Vše dokázal barvitě popsat a čtenáři naservíroval opravdu promyšlený a velmi dobrý příběh. Musím říct, že jsem na něj i mimo čtení často myslela a také jsem se dozvěděla několik nových zajímavých informací. Pevně tedy doufám, že Objetí mravenečníka nebylo mé poslední setkání s Martinem Vitickým.

Martin Vitický (1969) - psycholog a bývalý učitel angličtiny a češtiny je již 25. rokem tajemníkem japonského velvyslance v Praze. Je autorem napínavého kriminálního thrilleru Objetí mravenečníka, ve kterém využil své znalosti diplomatického prostředí a Brazílie, kde prožil část svého života.

objeti mravenecnika

Objetí mravenečníka
Autor: Martin Vitický
Žánr: napínavý román
Nakladatelství: Anag
Rok vydání: 2021
Počet stran: 424
Hodnocení: 90 %

https://www.anag.cz/objeti-mravenecnika-napinavy-roman-z-rio-de-janeira/pA98.5531/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na slovíčko s pořadatelkami festivalu Culturea

culturea rozhovor200Už 24. a 25. dubna se Zlín promění n město opěvující Japonsko a Itálii. Stane se tak v rámci festivalu Culturea, o kterém jsme vás na našem webu již informovali. Nyní si můžete p...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Příběh sester, které stály za vznikem parfumerie Douglas

Parfumerie Douglas perexUž jako malé dítě je Marie Carstensová fascinována parfémy hamburských dam. Proto si se sestrou Annou slíbí, že si jednou otevřou vlastní parfumerii.

 

...

Literatura

Tři sestry, které zasáhly do novodobé politiky Číny

velkamalaruda sestra perexTři sestry z rodiny Sung se nesmazatelně zapsaly do dějin novodobé Číny. Nejstarší Aj-Ling (1888–1973) se provdala za muže, který byl ministrem průmyslu, krátce i předsedou vlády Čínské republiky a rovněž guverné...

Divadlo

Havlovo POKOUŠENÍ v činohře Jihočeského divadla

divadlo HAVEL perexPrestižní a divácky oblíbený festival Divadelní svět Brno letos v termínu 23. – 28. května 2019 vstoupil do svého jubilejního desátého ročníku. Organizátoři lákali na více než padesát představení z celého světa i na atraktivní té...

Film

Jarní smršť České televize: Dokument a publicistika

smrst200V první části našeho třídílného seriálu nazvaného „Jarní smršť České televize“ jsme představili stěžejní novinky z české a zahraniční hrané tvorby, jež se na kanálech České televize v současnosti již objevují, nebo jejich čas teprve přijde. V tomto díle...