Pro děti i dospělé: Sedmý kámen

Pro děti i dospělé: Sedmý kámen

Tisk

sedmy kamen200V listopadu vyšla v nakladatelství Bookmedia dobrodružná kniha italského autora Guida Sgardoliho Seedmý kámen. Ač je určena čtenářům od 14 let, pokud máte rádi legendy a tajemno, zaujme i vás!



Svéráz Irska

Kousek od Irska leží malý ostrůvek Levermoir, kde každý zná každého a kde se nic neutají. Žije zde jen pár set obyvatel, ale o to víc jsou spolu spjatí. Stejně jako s okolní přírodou. Náš mladý hrdina Liam začíná vyprávění opravdu nečekanou událostí, spíš šokem – popisem toho, jak před pár měsíci nečekaně zemřela jeho matka. A od té doby nebylo už nic takové, jako dřív.

Tajemství, legendy a proroctví

Liam nalézá podivný malý kámen se zářezy a najednou se začínají dít prapodivné věci. Na první pohled nevinné, ale jak se začnou hromadit a stupňovat, člověk se má pořád něčemu divit. Tento kámen je totiž součástí něčeho většího, sterého proroctví, a chce být opět spojen v jedno. A to jakýmkoliv způsobem. Proto se na ostrově začínají množit nehody, podezřelá úmrtí, rvačky, zmizení nebo další – mnohdy bizarní – nehody. Liam povolá své kamarády a společnými silami se pokusí zastavit toto šílenství a zbavit kámen jeho čarovné moci. Povede se jim to včas?

Ital píšící o Irsku

Osobité legendy Irska mě fascinují, a proto jsem neváhala a sáhla zrovna po této knize, ač je jejím autorem Ital. Ovšem vyřídilku má parádní, nechybí mu nic z irského umění vypravování. Možná právě toto může být pro některé čtenáře kamenem úrazu – protože kniha působí trochu zamotaně až chaoticky kvůli přehršli postav a než se člověk zorientuje na mapě, taky to chvíli trvá. Musím podotknout, že k mapce na začátku knihy jsem se několikrát vracela a bez ní bych byla ztracená.

Taky tak trochu tápu, kdo je cílovkou tohoto vypravování. Děti si tak tlustou knihu nepřečtou a budou se v množství jmen a míst ztrácet a pro dospělé může působit až moc dětinsky. Taky někde mi přišlo, že autor zbytečně natahuje, až mě to přestávalo bavit.

Přesto musím pochválit originální zápletku, která působí opravdu magicky a dokáže zaujmout. Pokud máte v oblibě Irsko, jeho charakteristické obyvatele s typickými vesničkami a do toho tajuplné pověsti, jste na správné adrese!

sedmy kamen

Název: Sedmý kámen
Autor: Guido Sgardoli
Žánr: světová literatura, dobrodružné, pro mládež
Originální název: The Stone: La Settima Pietra (2018)
Nakladatelství: Bookmedia
Rok vydání: 2021, pevná
Počet stran: 528
Hodnocení: 70 %

http://www.bookmedia.cz/products/sedmy-kamen/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Inspiraci nacházím v lidech, které potkávám…,“ přiznal nám v rozhovoru vítěz naší soutěže – Lubomír Müller

lubomir mullerNa jaře letošního roku jsme vyhlásili literární soutěž. Soutěžící měli napsat erotickou povídku. Je pravdou, že hned na počátku si porotci museli vyjasnit i to, co je ještě erotika a co už je za hranicí… V září jsme odta...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Komiks nejen o rovnátkách stojí za pozornost

usmev komiks 200Posledních několik týdnů jsem se stala častým návštěvníkem své skvělé zubařky. Během hodin se strnulým držením hlavy a doširoka otevřenou pusou jsem měla dost času přemýšlet nejen o zubech a o úsměvu, podobně jako hrdinka komi...


Literatura

Vzhůru s dětmi do přírody
rok 3Nakladatelství Albatros představuje dvě zcela jedinečné dětské knihy, které vám pomohou s vysvětlováním, jak to po celý rok chodí na zahradě a v lese. Obě knihy jsou doplněny mnohými ilustracemi a dalšími aktivitami, které zaujmou nejenom děti, ale i jej...

Divadlo

Nový počin souboru Kašpar: Baterka Miki

baterka miki 200Divadlo v Celetné má na kontě další premiéru. V úterý 19. února divadelní soubor Kašpar odehrál poprvé v České republice monodrama Baterka Miki. Hra z pera současné francouzské spisovatelky je neotřele pojaté vyprávění. Není ovšem na...

Film

Šimon a Matouš nikdy nezestárnou a budou bavit ještě mnoho generací

Film Šimon a Matouš jedou na riviéru (1975) byl ve své době velmi populární a podepsal se na duši nejednoho malého rváče. Proč je mlácení a urážení lidí taková legrace, těžko říci. Oba hrdinové totiž narazí na šéfy mafie, kteří jsou sice mocní a n...