Amáliina nehybnost ukazuje sedm let v životě ženy

Amáliina nehybnost ukazuje sedm let v životě ženy

Tisk

amalinina nehybnost 200Amáliina nehybnost od Kateřiny Rudčekové získala loni Literární cenu týdeníku Reflex za druhý nejúspěšnější rukopis Literární ceny Knižního klubu. Odměnou jí tak bylo vydání knihy pod renomovanou nakladatelskou značkou Knižní klub a také předplatné týdeníku Reflex.

 

Anotace slibuje „sedm let v životě ženy – redaktorky časopisu, poučené všemi druhy umění i myšlenkových konceptů, ženy, která pomalu prošvihává svou biologickou roli matky a řešení hledá v psychoterapii, miluje hory a Japonsko, a její pozorovatelský talent cílí na zpočátku zásadní, pak trapný a nakonec komický seznam mužů, z nichž ten nejdůležitější je – mrtvý.“ Očekávala jsem tedy poměrně nenáročné čtení ukazující práci redaktorky. O té však nebyla téměř žádná zmínka a když, tak jen v podobě toho, že se protagonistce do práce nechce.

Musím říct, že jsem se na knihu těšila, byla na ní zvědavá a říkala si, že tak útlý titul přečtu velmi rychle. Opak byl však pravdou a já se textem dlouho prokousávala a nedokázala se na něj naladit. Nepomohly ani krátké kapitoly nebo hudební zmínky. K hrdince jsem si nevytvořila sympatie, přišla mi otravná a mnohdy jsem ji nechápala. Někdo se v Amálii možná najde a bude mu svou výpovědí blízká, ale my dvě jsme se jednoduše nesetkaly.

„Amálie zešílela z nešťastné lásky. Amálie je Viktorka na splavu. Amálie si zpívá… milovala jsem se se šestnácti rorýsy najednou! Byla jsem golfovým míčkem, co prosvištěl kovovou spirálou oranžového šneka… Byla jsem šumicím pivem proteklým vaším hrdlem, co vás nakrátko rozveselilo a pak uvrhlo do otupělosti. Byla jsem rybičkou, co posměšně kroužila kolem vašeho splávku, zatímco vy jste celé dny proseděli na břehu na zpuchřelé skládací stoličce… Byla jsem krutou stínohrou včerejší noci… v níž miniaturní pavouk za mléčným sklem zábradlí obcházel své kořisti obalené do pevných smotků a se zabijáckou chladnokrevností v pravidelných intervalech kontroloval, jestli už jeho šťávy dostatečně natrávily jejich vnitřnosti… Byla jsem natrávenou obětí v dobře utaženém zámotku. (str. 52)

Když už jsem si myslela, že jsem si zvykla na styl psaní a byla zvědavá, jak kniha skončí, přišla vymyšlená kapitola z Japonská, která mi připadala úplně mimo. Také mi dost vadila spousta gramatických i typografických chyb a od oceněné knihy (a autorky) jsem zkrátka čekala mnohem více.

Kateřina Rudčenková (*1976) je česká básnířka, prozaička a dramatička. Absolvovala Konzervatoř Jaroslava Ježka a Českou zemědělskou univerzitu v Praze. V roce 2003 obdržela německou básnickou Cenu Huberta Burdy. Za divadelní hru Niekur získala druhou cenu v dramatické soutěži Cen Alfréda Radoka. V roce 2014 obdržela za básnickou sbírku Chůze po dunách Magnesii Literu za poezii. Za novelu Amáliina nehybnost získala Literární cenu týdeníku Reflex za rok 2021.

amalinina nehybnost

Amáliina nehybnost
Autor: Kateřina Rudčenková
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Knižní klub (Euromedia Group)
Rok vydání: 2021
Počet stran: 160
Hodnocení: 60 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/547592-amaliina-nehybnost.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem spíš orientovaný na naše zpěvandule, říká Martin Fritsch alias Miss Angelika

angelika 200Dělat travesti show, kdy během jednoho večera uvidí publikum na jevišti celou plejádu známých hvězd, není žádná legrace. Něco o tom ví brněnský rodák Martin Fritsch, který už od konce devadesátých let vystupuje jako Miss Angelika. Zatímco v min...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Rychle mluvit, pomalu psát

lauren 200Gilmorova děvčata pro mě byl vždy seriál, který pohladí na duši a pobaví naprosto unikátními osobnostmi z malého městečka Stars Hollow v Connecticutu. Během dlouhých let opakování seriálu se mé sympatie k jednotlivým hrdinům zvětšovaly, a když do s...


Literatura

Denní obrazy Václava Marhoula

Denik tvrdohlaveho rezisera perexProces, při kterém vzniká film, je postaven na dvou hlavních pilířích. Těmi jsou producent a režisér. Když se však tento opěrný a podpůrný systém sloučí v jeden blok, stává se architektonickým oř...

Divadlo

Kdo lehce nabude, lehce také pozbude

kdo 200Kdo z nás by nechtěl přijít k velkému jmění, aniž by musel vynaložit příliš velké úsilí pro jeho získání či vydělání. Avšak takový štědrý movitý i nemovitý dar se může velmi rychle proměnit v dar danajský. Své o tom ví i hlavní protagonistka inscenace

Film

Světoběžný dokumentarista Joris Ivens

ivens 200Akademie múzických umění vydala již několik zasvěcených monografií věnovaných světově uznávaným filmařům, najmě dokumentaristům (nalezneme tu jména jako Jean-Luc Godard, Chris Marker, Karel Vachek, Jan Němec). Nyní přibyl svazek pojednávající o Joris...