V tátových stopách

V tátových stopách

Tisk

zena v bilem kimonu200Mám ráda knihy se silnou myšlenkou, dobře vypointované. Proto mne oslovil román Any Johns Žena v bílém kimonu, který vydala před časem LEDA. Tenhle příběh o osudech japonských žen, které se zamilovaly do amerických vojáků a těšily se na štěstí po boku milovaného muže a s houfem dětí kolem sebe, mne doslova uhranul.

 

Málo známá historie

V Japonsku po druhé světové válce čelili muži pocitu ponížení. Jejich srdce samurajů byla velmi otřesena tím, jak skončila válka. Japonské ženy měly hodně těžký osud. Čelily nejen japonským tradicím, ale i mužskému zahanbení. A na některé číhalo i jisté nebezpečí – především na mladé a nezkušené. Američtí vojáci byli pro leckterou z nich velkým lákadlem, i sen jet do Ameriky se stal skoro žádoucím. Jenže Spojené státy nevítaly ochotně japonské nevěsty, nechtěly s nimi nic mít. Úřady se snažily podobné svazky nepovolovat, párům házely klacky pod nohy, čehož někteří vykukové rádi využili. A tak v Japonsku zůstávaly zhrzené dívky a děti, o které nikdo nestál.

Cesta v otcových stopách

Po tatínkově smrti se Američanka Tori probírala písemnostmi a objevila dopis, který ji doslova šokoval. Táta byl v Japonsku ženatý, dokonce má možná sourozence! Musí se dozvědět pravdu. Proto zamířila do Japonska a vydala se v tátových šlépějích. Táta o válečné minulosti se příliš nezmiňoval. Utápěl v sobě bolestný žal. Své americké rodině se snažil dát vše, ale jakýsi stín nad nimi neustále visel. Tori se rozhodla, že se dozví pravdu, taky pozná svět.

Nebylo jednoduché najít ženu, kterou tatínek tak hluboce miloval. Dokázala to. Naoko, tehdy mladá studentka, pro tátovy krásné modré oči porušila příkazy rodné kultury a chtěla se stát jeho ženou, dnes byla moudrou matkou a babičkou. Kdysi pošpinila rodinu a její tradice, ale ustála to.

Smutný osud

Všichni byli proti její lásce. Proto se rozhodla, že se svým milým uteče. Nic jiného jim nezbývalo, vždyť čekala jejich dítě. Rozhodla se, že si svého Američana vezme. Naštěstí na její straně stála maminka, ta ač vázána přísnými pravidly dceru k jejímu důležitému kroku oblékla do svatebního kimona. Jako kdyby věřila, že dítě rodinu udobří. Jenže voják je voják a musel plnit rozkazy. Jel se nahlásit na loď a zmizel daleko. Chtěl se o svou Naoko postarat, ale nikdo mu nebyl nakloněn. Maminka Naoko v tom čase nečekaně zemřela. Rodina se rozhodla zachránit vlastní čest, proto musela nezvedenou dceru ukrýt v ústraní, kde měla porodit nechtěné dítě. Mladá žena se ocitla v pasti, brzy poznala, že jí dítě vezmou a ona se bude muset provdat za otcem zvoleného muže…

Tori v Japonsku

Cesty dvou rodin propojily. Tori e sešla s Naoko a poznala, jak moc milovala jejího otce. Zároveň pochopila, co představuje vytvořit dobrý domov, i když srdce drásá žal. Žít pro lásku je úžasné, ale taky je potřeba znovu nabrat dech, protože živořit pro ni nedává smysl. Nádherný příběh ukazuje, že není jednoduché žít v zemi s jinými pravidly a prát se s tím.

Kdo by si tento cituplný román měl přečíst? Milovníci historie, cestování, fanoušci silných emotivních příběhů, každý, kdo má rád bravurně propracovaný příběh.

zena v bilem kimonu

Název: Žena v bílém kimonu
Žít a milovat je štěstí, žít jen pro lásku je bláhovost
Autor: Ana Johns
Překlad: Věra Klásková
Žánr: beletrie
Nakladatelství: LEDA
Rok vydání: 2020
Počet stran: 400

Zdroj foto: LEDA

https://www.leda.cz/Titul-detailni-info.php?i=752


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejkrásnější knihy roku: České publikace mají vysokou grafickou úroveň a přívlastek krásné si bezesporu zaslouží

knihovna perexSoutěž o Nejkrásnější knihy roku pravidelně vyhlašuje Památník Národního Písemnictví. O současnosti a budoucnosti této soutěže i trendech, které se ve vydávání knih objevují, si Kultura21 povídala s ře...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Co přijde pak? Toť otázky, kterou si kladou Živí mrtví


zivi-mrtvi 200Nakladatelství Crew nás nepřestává zásobovat (už čtyřikrát ročně!) kvalitní postapokalyptickou dávkou v podobě černobílého komiksu Živí mrtví Roberta Kirkmana. V srpnu jsme se dočkali osmnáctého dílu s názvem Co přijde pak, který nám po...


Literatura

Čím blíž je zničení, tím jsou si lidé bližší

znicit perexFrancouzská mediální hvězda literárního nebe i pekla Michel Houellebecq (*1956) vydává v češtině svůj poslední, a možná úplně poslední, román Zničit.

...

Film

Berlinale uvede nový slovensko-český film Viery Čákanyové Poznámky z Eremocénu

Notes from eremocene 200Nejnovější film mezinárodně uznávané slovenské režisérky Viery Čákanyové bude mít světovou premiéru na 73. ročníku Berlinale. Jeden z nejprestižnějších světových festivalů kategorie A zařadil slovensko-český snímek Pozn...