Vyřešte sedmý případ Martina Servaze

Vyřešte sedmý případ Martina Servaze

Tisk

lov 200Letos na jaře vyšla v nakladatelství XYZ další kniha od francouzského spisovatele Bernarda Miniera. Jmenuje se Lov a jedná se o sedmý případ kriminalisty Servaze.

 

 

 

Od autora jsem četla jen Zkurvenej příběh a Na okraji propasti, což jsou díla mimo sérii s Martinem Servazem. Na tu se teprve chystám, ale využila jsem toho, že se jedná o samostatné případy a s chutí se do tohoto thrilleru začetla.

Martin Servaz je v úvodu příběhu povolán na místo nehody, kde auto srazilo nahého muže s jelení hlavou. Ten byl štván opravdu jako zvěř, a navíc měl na hrudi vypálené slovo „spravedlnost“. Je tak potřeba zjistit, kdo má něco takového na svědomí a odhalit i další události. Stopy navíc vedou do policejního sboru, což je o to zajímavější…

Autor tuto knihu napsal v roce 2021 a do děje se tak promítla také situace spojená s koronavirem. Lidé zde nosí roušky, naráží se na nejrůznější omezení. V rámci ohlasů na sociálních sítích jsem narazila na stížnosti lidí s tím, že o tom nepotřebují číst v knihách, když to zažili. Mně to naopak přišlo aktuální, vůbec mi to nevadilo a ke knize sedělo.

V recenzních na knižních portálech je Lov hodnocen jako nejslabší ze série, což nemohu posoudit. Já Miniera dlouho nečetla, navíc jsem se do něj pustila v dobrém období a čtení jsem si moc užila. Detektivka mě bavila, zajímalo mě, co bude dál a když pominu pár nelogičností a v podobných knihách tak oblíbených sólo akcí a akčních závěrů, nemám co vytknout. Necelých 500 stran mi rychle uteklo a pokud měl být Lov ten slabší, tak se musím brzy pustit do těch dalších thrillerů.

Bernard Minier vyrůstal na jihozápadě Francie, své dětství strávil v Pyrenejích. Studoval na univerzitě v Toulouse, odkud pochází také hlavní hrdina několika jeho thrillerů Martin Servaz. Více než dvacet let žije nedaleko Paříže, je ženatý a má dvě děti. Než Minier v roce 2011 překvapil francouzské čtenáře i kritiku detektivním románem Mráz, živil se jako celní úředník. Opožděný, a možná proto vyzrálý debut získal několik cen, například cenu čtenářek časopisu Elle (v kategorii detektivek) a zejména významné ocenění Prix Polar, udělované na festivalu detektivní literatury v Cognacu. Mráz byl přeložen do několika světových jazyků včetně angličtiny a vznikl podle něj také francouzský televizní seriál Glacé. Úspěch mezi čtenáři i kritiky sklízejí i další Minierovy knihy. Ty v Česku vychází v brilantním překladu Jiřího Žáka.

lov

Lov
Autor: Bernard Minier
Překlad: Jiří Žák
Žánr: detektivka, thriller, světová literatura
Nakladatelství: XYZ (Albatros Media)
Rok vydání: 2022
Počet stran: 472
Hodnocení: 87 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/78011875/lov/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Kromě Óčka, který mám většinou doma puštěný jako kulisu, si nic moc nepouštim,“ přiznává Petr Hrdlička

skwor peta hrdlickaSkupina Škwor dala českému rockovému světu především cover písně Shut  Sraž nás na kolena, ale od té doby už urazila velký kus cesty. Poslední album Drsný kraj je toho důkazem. Zpěvák a...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Skutečný příběh o touze po životě a přátelství

Henry, perexHenry: Skutečný příběh přátelství polského plavce z Osvětimi do Ameriky je biografie naplněná přímo hmatatelnou touhou po přežití. Silná vůle protkaná nitkami vzácných přátelství nenechá jednoho výjimečného člověka zahodit vlastní ambice, sny...


Literatura

Zabavte děti s Velkou indiánskou knihou

Velka indianska kniha200V nakladatelství Mladá fronta vyšla Velká indiánská kniha Hau kóla! od Lubomíra Kupčíka obsahující mimo jiné 50 návodů k výrobě indiánských předmětů. Toto dílo je určeno malým i velkým indiánům a těm zajímajícím se o kultu...

Divadlo

„Pomozte svému divadlu“ - informační kampaň Asociace profesionálních divadel České republiky odstartovala

pomozte svemu divadluA proč kampaň?
Informační kampaň Asociace profesionálních divadel ČR se koná od 5. do 21. září 2012 ve městech po celé České republice. Cílem je upozornit nás, jako občany České republiky, na neřešený ...

Film

13.ročník festivalu krátkého filmu: snímky (ne)jen pro náročné diváky

sff perexLetos proběhl v pražských kinech Světozor a Pilotů ve dnech 17.-21.1. 2018 v pořadí již  13. ročník festivalu krátkých filmů, který nabídl to nej pro filmové fajnšmekry z řad české i mezinárodní tvorby.

...