Zmrazeno – Případ Magnitského: Pravdivý příběh o praní špinavých peněz, vraždě a o tom, jak přežít Putinův hněv

Zmrazeno – Případ Magnitského: Pravdivý příběh o praní špinavých peněz, vraždě a o tom, jak přežít Putinův hněv

Tisk

big zmrazeno-tf4-502559 (2)Magnitského zákon se zabývá praním špinavých peněz, které si Putin a jeho oligarchové přepisovali na vlastní účty z Ruského státního rozpočtu. Po odhalení se Browder dostává na seznam nežádoucí osob pro Ruskou federaci. Jak se z mladého amerického finančního manažera stane osoba hledaná ruským Interpolem?

V 90. letech si v Moskvě Browder založil nadaci Hermitage Capital Management, která odhalovala korupci ruských firem a postupem času zjišťuje, že černý trh funguje až v těch nejvyšších patrech, tedy až u samotného Putina. Ruská realita finančního trhu byla natolik prorostlá korupcí, že se uplatňováním Magnitského zákona postupně zmrazoval ruský majetek po celém demokratickém světě.

Kde se v tomto příběhu nachází Magnitskij? Sergej Magnitskij byl moskevským právním poradcem a přítelem Billa Browdera. Stejně jako Browder, i on byl odvetně ruskou vládou obviněn z daňových podvodů a navíc pak byl záhy na 11 měsíců uvězněn. Poté, co Magnitskij obvinil ruské politiky z miliardových úniků ze státního rozpočtu, byl v ruské věznici umučen. V návaznosti na tyto události začíná Bill Browder bojovat za zákon, který by sankcioval ruské činitele odpovědné za praní špinavých peněz a porušování lidských práv. Tímto krokem pomstil svého přítele Sergeje Magnitského. V knize sledujeme vývoj těchto událostí se subjektivními poznámkami k dění od samotného aktéra Williama Browdera.

Zmrazeno můžeme číst dvěma způsoby

Jedním typem čtenáře bude dozajista ten, který se chce něco dozvědět o pozadí vzniku Magnitského zákona a raději by to měl zakomponované do příběhu, než aby jej uspokojil pouhý článek na Wikipedii. Prostřednictvím knihy Zmrazeno také může nahlédnout do myšlení duchovního otce tohoto zákona. Nakonec kniha předkládá způsob života bohatého finančníka, který po vraždě svého právníka a přítele bojuje za položení právního základu, který by neměl minout ani ty, kteří si mohou ohýbání zákonu zaplatit, přinejmenším na Americkém kontinentě (v USA je v roce 2012 podepsal Barak Obama), ale v poslední době také v Evropě (unijní Magnitského zákon byl přijat v roce 2021). Tento zákon totiž umožňuje uplatňovat globální režim sankcí při praní špinavých peněz a v oblasti lidských práv. V takovém případě je četba zajímavá a osvětlí vám politické a finanční machinace (můžete znát také z nedávno diskutovaných kauz Panama Papers).

Dalším způsobem, jak lze přistupovat k četbě Zmrazeno je žánr thrilleru či lehké detektivky. Nicméně zde si troufám tvrdit, že pokud vás nezajímá politika a Magnitského zákon, volte raději jinou knihu. Naopak ti, kdo četli jeho první spisovatelský počin Rudý zákon (Red Notice), se budou pravděpodobně nudit, jelikož se ve svém vyprávění hodně opakuje.

Kniha je na mnoha místech nudnější, na jiných se dobře čte jako napínavá Browderova dobrodružství. Hlavní postava je poněkud narcistická, cítí potřebu neustále zdůrazňovat, proč to všechno dělá. Čtenář také může nabýt dojmu, že události jsou silně černobílého vidění. Pokud chcete nahlédnout do života bohatých finančních elit, tahle kniha bude krásným příkladem, že jsou to sice obyčejní lidé jako my, avšak s tučným polštářem, díky němuž si mohou zaplatit ty nejlepší hotely, nejlepší právníky a ještě si u toho lítat na dovolenou přes půl světa. Příběh je ke své neuvěřitelnosti podán vcelku adekvátně, avšak prokládaný neustálými připomínkami výsad a vlastní důležitosti.

Nesporný význam Magnitského zákona, ale i odcizenost k osudům bohatých elit

Politicky vnímavějším jedincům bude Zmrazeno především posilovat osobní názor, že většina politických rozhodnutí je ovlivněna kapitálem a faktem, že se děje ve společnosti investorů, finančníků a manažerů, kteří se řídí především vlastním prospěchem. A jakékoli výhody, které ze schválených zákonů typu Magnitského zákona plynou pro běžnou pracující třídu, se rovnají takřka nule. Což nepopírá důležitost Magnitského zákona, jak by ruští politikové velmi rádi namítli. Důležité je se však také ptát, zda podobné nástroje fungují i v případě, že není zneužíváno tolik miliard v soukromých rukách, a zda by Bill Browder podnikl svou spletitou cestu za spravedlností, kdyby se to netýkalo jeho kapitálu a jeho okruhu přátel.

Lidsky je kniha bohužel velmi uzavřená a neosobní. Ukazuje americkou mentalitu především v tom světle, který z kapitálu dělá fetiš a kniha se tak stává zrcadlem honby za miliardami v těch správných rukách.

big zmrazeno-tf4-502559

Název: Zmrazeno – Případ Magnitského
Autor: Bill Browder
Nakladatelství: Dokořán
Rok vydání: 2022
Počet stran: 352

https://www.dokoran.cz/index.php?&;p=book&id=1296


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdeněk Rohlíček: Divadelní prostředí se mi vždy líbilo

Rohlicek perexPochází z umělecké rodiny a divadlo zná od dětství. Dvanáct let byl v angažmá plzeňského Divadla J. K. Tyla a již nějakou dobu jezdí Zdeněk Rohlíček se svoji maminkou Evou Hruškovou s jejich rodinným divadlem po celé republice. Jejich předst...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Thorgal jako omnibus!

thorgal omnibus 200V lednu vyšel v nakladatelství Egmont omnibus Thorgala pod souborným názvem Neviditelná pevnost. Tento oceňovaný evropský komiks tak konečně dostal podobu, jakou si zaslouží. Pět sešitů s pěti zajímavými příběhy spadá pod jeden cel...


Literatura

Dům pekelného salamandra je plný záhad

dumpekelnehosalamandra perexTina, Dominik, Erik a Patti - nerozlučná čtyřka, která je všude pohromadě. Tentokrát se vypravila, spolu s rodiči Tiny na prázdniny do Karibiku, do pronajatého domu s tajemným názvem "Mločí hrad". Proslýchá se o n...

Divadlo

Kulturní centrum Vzlet uvádí celovečerní divadelní inscenaci Příchozí, která tematizuje život lidí s tělesným postižením

Příchozí perexCelovečerní divadelní inscenace Příchozí, kterou v dnešní premiéře uvedlo kulturní centrum Vzlet, propojuje na jevišti lidi s tělesným postižením s herci. Podává téma života s handicapem jako silnou metaforu pro setkávání s čímkoliv novým,...

Film

Spolu s filmem vychází i kniha o Všech dobrých rodácích

200filmO co všechno se Národní filmový archiv, už nějakou dobu pod novým vedením, zasloužil? Hodlá zastavit letitý, mimořádně záslužný a svou informační šíří nenahraditelný časopis Filmový přehled, v posledním roce odsouzený živořit ve výhradně internetové podo...