Dračí mor aneb výlet do světa draků

Dračí mor aneb výlet do světa draků

Tisk
ImagePokud máte rádi fantasy příběhy odehrávající se ve smyšlených světech, neměla by vaší pozornosti ujít kniha české autorky Jany Rečkové Dračí mor, kterou vydalo nakladatelství Straky na vrbě. Děj knihy se odehrává ve světě draků,  paralelně existujícím vedle světa lidí, který draci nazývají Oním světem a díky svým smyslům do něj mohou vstupovat a brát si z něj lidské otroky. Jedním z přivlečených otroků je i hlavní hrdina příběhu – medik Nicholas.


Nicholas je díky svým medicínským zkušenostem poslán do dračí nemocnice, aby pomáhal při epidemii dračího moru, který je pro draky ve většině případů smrtelný. Ti, kteří nemoc přežijí, ztrácejí svou schopnost přeměny v člověka nebo v draka a zůstanou uvězněni ve své dračí nebo lidské podobě. V dračím světě tak žijí tři formy draků: praví draci se schopností proměny, draci v lidské podobě – tzv. standarti bez schopnosti proměny v draka a divocí draci bez schopnosti proměny v člověka.

Mladík postupně poznává dračí civilizaci, která je ve všech ohledech vyspělejší, než lidská. Draci například jezdí v automobilech, používají telefony nebo stavějí železnici. Zamiluje se do standartky Anii, která pochází z mocné rodiny Dorů. Může však lidský otrok milovat dračí paní? Dokáže někdo zastavit šíření nemoci? A kdo se stane novým dračím králem?

Image

Autorka ve svém románu rozpracovala originální svět dračích pánů, který poprvé použila v povídce Hic sunt dracones ze sborníku Legendy: Draci, jejíž hlavním hrdinou byl Aniin bratr Fiiniskar. Milovníci draků v podobě hrůzostrašných netvorů budou asi zklamáni, neboť hrdinové knihy jsou draci civilizovaní, kteří mají i své úředníky a byrokracii. Autorka klade především důraz na psychologii postav a motivy jejich jednání, nevyhnula se však  striktnímu rozdělení na ty hodné a ty zlé. Žádný z kladných hrdinů neprovede něco nečestného a naopak. Nejedná se však o žádný psychologický román, neboť součástí děje jsou i akční scény  (např. vzdušné dračí souboje). Čtenářkám se jistě bude líbit i vykreslení láskyplných rodinných vztahů mezi třemi generacemi rodu Dorů a dojme je osud Fiiniskarovy první lásky.

Pokud hledáte oddychové, trochu romantické čtivo s happyendem a máte rádi draky, je pro vás Dračí mor tou pravou knihou, která vás na chvíli vytrhne z našeho fádního světa.

O autorce:

Jana Rečková
se narodila v roce 1956 v Kladně. V roce 1981 promovala na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Pracuje jako lékařka na neurologickém oddělení Fakultní nemocnice Na Bulovce. Publikovat začala na počátku 90.let nejprve časopisecky a poté i knižně. Přeložila také několik knih z angličtiny. Je držitelkou tří Mloků (1.míst literární soutěže Cena Karla Čapka), několikrát uspěla  v soutěžích Ikarus, Trifid a O nejlepší fantasy. Je autorkou čtrnácti knih: Svět nezrozených drahokamů (1996), Syndrom malé mořské víly (1999), Mezi slovem a mečem (1999), Král je malý (2000), Pečeti Černé pevniny (2001), Kniha prokletých (2003), 24 a ½ hodiny denně (2004), Píseň o Dveřníkovi (2005), Více než 24 a ½ hodiny denně (2006), Dřímota (2008), Zapomenutí (2008), trilogie Údolí Žalozpěvu (2008-2009), Pohřběni na Soldafaru 1,2 (2008), Věčný čas zubů 1,2 (2010).

Název:
Dračí mor
Autor: Jana Rečková
Ilustrace: Janina Strnadová
Nakladateství: Straky na vrbě 2011, 284 stran
Hodnocení: 70%

Zdroj foto: straky.cz



 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Slatiňany

slatinany 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár mu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Ďábel je taky jenom člověk

Dabel je clovek perex
Představte si, že máte před sebou dílo člověka, který psaní miluje a je tak trochu kancelářský nomád, tu pracuje doma, tu někde ve sdílené kanceláři a všude s sebou nosí psychoterapeuta Jakoba Jakobiho a jeho smlouvu s ď...


Literatura

Dostanou i nás technologie na okraj propasti?

na okraji propasti 200Na okraji propasti oblíbeného francouzského spisovatele Bernarda Miniera patřilo v únorové nabídce k top titulům a jedná se také o knihu z edice TOP thriller. Stojí tato bichle za to?

 <...

Divadlo

V Divadle Polárka budou mít všech 5 pohromadě

polarka 200Brněnské divadlo pro děti a mládež, Divadlo Polárka, oznámilo dramaturgický plán na sezónu 2022/2023. Pro ně to bude už 25., takže se rozhodli ukázat, že mají všech pět pohromadě.

...

Film

Platívalo, že životaschopná je jen naplánovaná kinematografie

naplanovana kinematografie academiaPo Hulíkově knize Kinematografie zapomnění, která mapovala dění na úsvitu normalizace, vydává nakladatelství Academia další obdobnou publikaci Naplánovan...