Co se stalo s Popelkou po svatbě

Co se stalo s Popelkou po svatbě

Tisk

co se stalo s popelkou po svatbe 200Přiznám se, že rodinné konstelace jsou něco, co jsem tak nějak z principu odmítala pochopit. Když se do tohoto hávu zahalí klasické pohádky a mýty a navíc je tu slíbena odpověď na otázku, co se stalo s Popelkou po svatbě, nelze odolat a nepokusit se do nich proniknout.

 

 

Prvotní dojmy byly smíšené a moc hezky jsem se utvrzovala ve svém nesouhlasu. Jsem z těch, kdož se neumí smířit s tím, že na sobě neseme viny svých předků a táhneme za sebou jako balvany chyby svých rodičů.

Pohádky plné lidského negativna!?

Navíc tady autor rozvíjí nesmírně odvážné teorie o tom, že za Růženčino neštěstí a spaní v podstatě může její otec, protože za prvé není dost chlap a za druhé ona zlá sudička byla nejspíš jeho bývalá milenka a kletba byla její forma msty. Ostatně nevěrných králů je v knize tolik, že mám skoro pocit, že se tenhle model objevuje všude jako jistá forma pohádkové úchylky. Takhle tedy končí ti princové, co kdysi s princeznou žili šťastně až do smrti.

No vlastně proč ne. Ona ta Popelka s tím princem taky zrovna dobře nedopadla, tvrdí Jan Bílý. Popelka je pořád popelka, zamindrákovaná holka, která je pořád tak trochu špinavá a dle něj se princovi po čase zachce trošku čistokrevnější princezny. Takže jsme zase tam, kde jsme byli.

Trochu žabomyší problémy, nemyslíte?

Chvíli mi trvalo, než jsem do všeho trochu pronikla a i když zdaleka nesouhlasím se všemi konstelačně rozebranými pohádkami, některé mě opravdu zasáhly velmi pozitivně. A začala jsem postupně chápat i onu psychologickou souvislost s vinami našich předků i rodičů. Například u Malé mořské víly, která se jala zachraňovat svého otce. Typicky nešťastný osud a vlastně tento model v běžném životě vídáme také běžně.

„Mnohdy se stává, že máme předky, kteří pocházejí z různých „končin.“ Tak třeba může mít rodina otce proletářský původ, zatímco matka pochází z buržoazní rodiny. Nebo byl jeden z předků komunista a druhý katolík. Z takovýchto smíšených poměrů se někdy rodí děti-šamani, kteří žijí ne nepodobni chytré horákyni, podle principu „ani-ani,“ případně (což je totéž) „jak i- tak i,“ které patří do obou světů, a zároveň do žádného.

Jindy ovšem může tato výchozí situace znamenat pro děti veliké utrpení. Nejenže nevědí, kam vlastně patří, ale mnohdy se vydají ve jménu jednoho z rodičů získat toho druhého a převést ho (nebo ji) na tu „správnou“ půlku hřiště.“

Jenže děti nemohou zachránit své rodiče… dodává Jan Bílý a náhle jeho rozbory získávají logiku. Chtě nechtě je tato kniha velmi zajímavým zamyšlením nad vztahy, které důvěrně známe od dětství – vztahy v pohádkách. Náhle z nich vystupuje moudrost našich předků a logika zákona života.

co se stalo s popelkou po svatbe

Vzor!

A to je právě to, co má kniha Jana Bílého ukázat. Na to, jak v obyčejném životě stále dokola opakujeme i chyby z pohádek, jak v nich jsou nám často nabízena řešení i archetypy věčných lidských osudů. Řešení tu je – rodinné balvany nemusí být prokletím na celý život. Musíme se s nimi vědomě rozloučit. To musela i Popelka, pokud chtěla být s princem šťastná a sebevědomá. Nakonec je tato kniha opravdu fascinujícím čtením a do očí bijícím vzorem fungování konstelací jako takových.

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing, SE, 2012, www.synergiepublishing.com
Web autora: www.konstelace.info

Zdroj foto: synergiepublishing.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

U divadla prostě určité věci říkat nesmíte, jinak si vytvoříte nepřátele na celý život, říká herečka Zuzana Geislerová

zuzana200I když se Zuzana Geislerová cítila vždy líp na divadelním jevišti, známou herečkou se stala až díky filmovým či televizním rolím. Vždycky se mi vybaví v televizní hře Píšťalka pro dva, kde představovala lazebnici Zuzanu, zatímco mnozí si ji třeba pamat...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Využijte chladné dny ke studiu Zahradnických vychytávek

zahradnicke vychytavky200V nakladatelství Esence vyšla praktická zahradnická příručka nazvaná Zahradnické vychytávky s podtitulem Objevte plný potenciál vaší zahrady. Autorem je Huw Richards.

 

...

Literatura

Ďáblova kolonie: Fakta s fantazií

james rollins dablova kolonieDěj knihy Jamese Rollinse „Ďáblova kolonie“ začíná rituální vraždou mladého indiána jeho dědečkem. Postupně do děje vstupují další postavy, státní organizace, tajné společnosti, které k uchování ...

Divadlo

Absolventka Harvardu a velitel zvláštních jednotek. Muzikál IAGO láká diváky na moderní pojetí Othella

Othello Lukas Adamec Iago J. Ledecky DSC1934 zarlivostMinulý týden proběhla v pražském divadle Hybernia poslední tisková ...

Film

Někteří lidé nemají roboty v lásce

200filmFilm Náhradníci (2009) byl ve své době důkazem, že Bruce Willis jako herec ještě nepatří do starého železa. Akční žánr má své mouchy, protože kdo z nás si může jen tak vzít bouchačku a tím i spravedlnost do vlastních rukou? Naštěstí nikdo.

...