Náměsíčná Florence a její hrůzyplný příběh

Náměsíčná Florence a její hrůzyplný příběh

Tisk

Florence a  Giles albmedia 200Dvanáctiletá Florence vyrůstá se svým bratrem Gilesem v odlehlém chátrajícím sídle. Jsou siroty, jejich výchovu hradí strýček, kterého však nikdy neviděli. Znají ho jen z portrétu na chodbě. Maminka Florence zemřela při jejím narození, tatínek s druhou ženou, Gilesovou maminkou, při autonehodě. Alespoň tak je dětem prezentována minulost. O moc víc se nemohou dozvědět, neboť sloužící, kteří o ně pečují v sídle, do služby nastoupili až po oné nešťastné nehodě.


Na přání strýčka nemá být jeho neteř vzdělávána. Má být vedena k poslušnosti a má se naučit jak být dobrou hospodyní. Na chlapce se vzdělanostní embargo nevztahuje, proto je v osmi letech poslán do internátní školy. Jenže Giles není příliš chytrý, dosud se vždy plně spoléhal na svou sestru, a je také velmi bojácný, takže to ve škole nemá ani s kantory, a ani se spolužáky lehké. Z jeho dopisů je cítit smutek.

Florence tedy nesmí býti vzdělávána, přesto vlastní pílí dosáhne svého cíle – naučí se číst a psát sama. Jak může, tráví volné chvilky ve velké knihovně a hltá knihu za knihou. Okamžiky s knihami jí narušuje jen její ctitel – Theo Van Hoosier. Nemotorný chlapec z bohaté rodiny, který se v nedalekém sídle zotavuje ze své nemoci. Theo je Florence okouzlen, ale ona jeho city nesdílí. Zprvu jej odmítá naprosto, posléze ho přijímá jako společníka pro osamělé chvíle bez bratra.
Když se Giles vrátí domů na prázdniny, oznámí sestře, že už do školy zpátky nechce. Vedení školy je s ním zajedno, je proto nutné zajistit dětem guvernantku. Jenže ta po svém příchodu okamžitě zakáže Florence knihovnu, že dívka umí číst, netuší, domnívá se, že si pouze prohlíží obrázky, a nutí ji do vyšívání a domácích prací – přesně podle pokynů strýčka. Nedlouho poté se však stane na blízkém jezeře neštěstí a nebohá žena utone.

A Florence má zase celý dům a hlavně knihovnu otevřenou pro svou vášeň. Brzy však přichází další žena, guvernantka Taylorová. Ta brzy odhalí dívčiny schopnosti a Florence ve čtení nebrání. Víc se však věnuje Gilesovi a zdá se, že ho hodlá unést do ciziny. Florence zbystří a začne bránit to jediné, co má a co chce mít stále jen a jen pro sebe – svého bratra…

John Harding spředl příběh plný napětí a strašidelných momentů. Symbolem smutku a očekávaných hrůzných událostí je v něm havran klovající do své oběti. Nestraší čtenáře žádnými monstry či oživlými mrtvolami. K vytvoření atmosféry strachu mu totiž stačí ponurý, zaprášený dům a podivná, hloubavá náměsíčná dívka trpící nočními můrami.

Příběh sám je vlastně velmi prostý – milující sestra brání svého bratra před okolním světem. Ale je sepsán v náznacích a čtenář si musí vytvořit posloupnosti, pochopit, co kde končí noční můry a kde začíná skutečnost i kdo je kdo v onom podivném dramatu. Sám si dosazuje neznámé a čeká na rozuzlení, které však nepřichází jednoznačně. Opět je na něm, jak všechny události uchopí a dotvoří do celistvého celku. Trošku mu jeho úkol stěžuje styl, kterým je příběh psán. Jde vlastně o dívčin deník. A protože Florence je nadšená tvořitelka slov, stvořila si i vlastní jazyk – trošku krkolomný, plný nezvyklých slov a obratů. Je pravdou, že v počátku se člověk musí pekelně soustředit, aby porozuměl významům některých sousloví, ale brzy si zvykne a ke konci knihy už myslí stejně jako její hlavní hrdinka. Myslím si, že překlad tohoto textu nebyl jednoduchý a patří za něj Čeňku Matochovi veliká poklona.

Takhle například komentuje hlavní hrdinka své pokusy v bruslení:
Zato já jsem dřevnila. Nohy se mi umanutě rozjížděly každá jinam, hlava pojala přítulnost k ledu a toužila s ním udržovat čelní známost, pozadí chovalo sedavé úmysly. Ale Theo mne vlídnil a pomáhal mi – byl z něj jiný člověk, převzal velení, udílel mi pokyny a vládl mi, jako jsem já vládla jemu na nehlazené souši. Postupně, během několika týdnů, jsem se zlepšila a brzy jsem zvládla nenahlavit ani nenahýždit do ledu celých deset minut. (strana 48)

Florence a Giles je vzrušující strašidelný příběh, dokonale vykonstruovaný, s neotřelou stylistikou a skvělou pointou. Patří mezi velmi zdařilé hrůzostrašné příběhy, které v sobě mají určitou nostalgii a poetiku dávných časů. Nic se neděje náhodou, vše se může stoprocentně stát. Čtenář se obává o osudy jednotlivých postav, aby nakonec zjistil, že ten, o koho se nejvíc strachoval, je příčinou všech podivných událostí. Tato kniha je dokladem, že k nabuzení atmosféry strachu nepotřebujeme oživlé mrtvoly a hrůzná monstra. V pohodě si vystačíme s lidmi a můžeme se bát o to možná i víc.

Florence a Giles albmedia

Název: Florence a Giles
Autor: John Harding
Překladatel: Čeněk Matocha
Vydáno: 2012
Stran: 276
Vydalo nakladatelství: Plus
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: www.albatrosmedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

1st Choice: „..Nikdy jsme moc nedělali kompromisy!“

200rozO rockové partičce z Prahy už tu byla řeč několikrát. Mají za sebou dvě alba, slušnou řádku odehraných let i koncertů. A taky početnou základnu fanoušků, kteří se už nemůžou dočkat nedělní párty 8. září ve Stromovce. Jmenuje se Sunday Music Jam a právě 1st ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Udělejte si Nakládačku na věčné časy

nakladacka200Nakladatelství Esence vydalo knihu Nakládačka na věčné časy od Daniely Turecké, která už má za sebou kuchařku Nalož to - Kujme pi(c)kle v kuchyni, jež vyšla v nakladatelství Došel karamel. Pokud si potrpíte na nakládané pokrmy, tak si tuto svě...


Literatura

Vzpomeňte si na Slečnu pokladní, než budete nadávat prodavačkám

slecna pokladni200V nakladatelství BizBooks vyšla kniha Nině Hořínové, známé z internetu spíše jako Slečna pokladní.

 

...

Divadlo

DIVADLO JE V CENTRU aneb POZVÁNKA NA PŘÍŠTÍ DIVADELNÍ SEZÓNU DO OSTRAVY

ostrav200Národní divadlo moravskoslezské představilo seznam premiér příští divadelní sezóny – těšit se diváci mohou na Havelku, Jařaba, Kyliána a 4x Lloyda Webbera! Divadlo se svým sloganem také připojuje k debatám o centru Ostravy – DIVADLO JE V CENTRU!!! V ...

Film

Král televizních příběhů František Filip

filipVraťme se do časů, kdy byla televize zásobena vynikajícími scénáři Jaroslava Dieta, Jiřího Hubače a dalších, kterých se posléze ujali mistři svého řemesla a pod jejich vedením vznikly ty nejlepší české seriály a televizní filmy. Tento krásný výlet do minul...