Nebezpečné dědictví: královská krev přináší neštěstí

Nebezpečné dědictví: královská krev přináší neštěstí

Tisk

200 obrNakladatelství BB/art přináší především čtenářkám milujícím historické příběhy z tudorovské Anglie další román jedné v současnosti z nejčtenějších britských spisovatelek Alison Weirové Nebezpečné dědictví (A Dangerous Inheritance, 2012), jehož hrdinkami jsou dvě dívky, v jejichž žilách koluje královská krev.



Vypravěčkou a hlavní hrdinkou je Katherine Greyová (1540-1568), mladší sestra „devítidenní královny“ Jane Greyové, popravené Alžbětou I. Tudorovnou. Katherinin příběh začíná v květnu 1553, kdy je provdána za Henryho Herberta, syna hraběte z Pembroke. I když se do krásného a milého mladíka ihned zamiluje a on její lásku opětuje, jejich manželství není naplněno a kvůli politickým machinacím, které způsobily její rodině zkázu, je sňatek anulován a Katherine je vrácena domů. Jelikož patří mezi možné dědičky anglické koruny, královna Alžběta ji chce mít pod dozorem, a proto ji povolá na svůj dvůr jako dvorní dámu. Katherine zde zažije chvíle štěstí, neboť i přes královnin zákaz nalézá novou lásku.

S vyprávěním Katherine Greyové se prolínají osudy Kate Plantagenetové, nemanželské dcery krále Richarda III., jejíž příběh začíná v roce 1483, kdy se její otec po smrti svého bratra Eduarda nechal korunovat anglickým králem a převzal do péče své dva malé synovce - následníky trůnu. Kate je pohlcena vírem událostí a politickými intrikami. I ona zažije nenaplněnou lásku a vynucené manželství.

Obě ženy nespojuje jen stejné jméno, královská krev a osudová láska, ale i tajemství, po němž pátrají – co se v Toweru stalo s oběma princi? Kam zmizeli? Nechal je „hrbáč“ Richard III. zavraždit, aby se sám zmocnil trůnu? Kate chce očistit milovaného otce od podezření z jejich vraždy. Katherine zase touží rozluštit tajemství starých listin, které nalezla a jejichž pisatelkou byla Kate. Paradoxně záhadu zmizení obou princů vyřeší, když je sama z rozkazu královny vězněna v Toweru.

obr

V barvitém vyprávění ožívají historické postavy dvou různých dob – konce 15. století a poloviny 16. století – a skrze jejich životní příběhy čtenář sleduje dramatické události závěru válek dvou růží a nástupu Tudorovců na anglický trůn i počátky vlády Alžběty I. o sedmdesát let později.

Alison Weirová vytvořila zajímavou paralelu osudů dvou Kateřin, které obětovaly vše za lásku. Jako historička čtenářům předkládá věrohodné vykreslení životních příběhů u nás téměř neznámých žen, spjatých s anglickým trůnem. V této čtivé knize nechybí láska, intriky ani zrada. Pokud se nezaleknete počtu stran (470) a budete nahlížet do přiložených rodokmenů, životní osudy obou Kateřin vás jistě zaujmou i dojmou.

O autorce:
Alison Weirová se narodila v roce 1951. Žije a pracuje v hrabství Surrey nedaleko Londýna. Je známa především jako historička, která má na svém kontě celou řadu obsáhlých publikací literatury faktu, mimo jiné knihy Děti Anglie (Ikar 2001), Šest žen Jindřicha VIII. (BB/art 2009) či Pád Anny Boleynové (BB/art 2011). Dále napsala tři historické romány: Nevinnou zrádkyni (BB/art 2011), Princeznu Alžbětu (BB/art 2011) a Zajatou královnu (BB/art 2012). Pro milovníky historie také pořádá zájezdy po místech, kde se psaly anglické dějiny 16. století a o nichž ve svých knihách nejčastěji píše, a sama je na nich zasvěcenou průvodkyní,

Název: Nebezpečné dědictví
Autor: Alison Weirová
Překlad: Eva Křístková
Žánr: historický román
Vydáno: 2013
Stran: 470
Vydalo nakladatelství: BB/art s r.o.
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: bbart.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Postava mě musí něčím nadchnout a pak zase odejít. Nechci žít se všemi těmi holkami

archiv Markéta Stehlíková 4Divadlo začala hrát již během studií na DAMU, když hostovala ve Východočeském divadle v Pardubicích, Švandově divadle nebo v Činoherním klubu v Praze, kde v současné době hraje Markéta Stehlíková v ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Když sníte o novém životě a přichází noční můra

dokonali sousede perex"Jakože nějaký Stepfordský paničky?" skoro se vám chce říct. Ostatně stejné zvolání napadne v jednu chvíli i samotnou hlavní hrdinku této knihy. Helen se přestěhovala do Německa se svým mužem, který vyučuje na mezinár...


Literatura

Aleš Cibulka v pyžamu zabloudil na houbách - ukázka z knihy.

200litHoubařská sezóna je téměř u konce. Přesto bychom ji o trochu prodloužili ukázkou z fejetonu Aleše Cibulky z knihy Cibulka v pyžamu, která vyšla k 300. Toboganu moderátora vloni v listopadu. Aleš Cibulka totiž rád houbaří. Jen ho jeho partner Michal Jagelka...

Divadlo

Muzikálová verze oscarového snímku měla premiéru v Brně

grandhotel perexTak jako kdysi Vídeň uvedla do světa operetu, tak se v Americe, na Broadway narodil muzikál. Každým rokem tam vznikají nová a nová díla, ne všechna však vydrží v repertoáru těch divadel víc měsíců a ne všechna se dostanou dál do světa....

Film

Jarní smršť České televize: ČT art a Déčko

CT Z mrtveho domu perexV závěru naší trilogie nazvané „Jarní smršť České televize“ se sluší představit také programovou nabídku nejmladších stanic České televize - ČT art a Déčka. Přestože se tyto dva programy dělí o jeden kanál, a jejich vys...