Feynmanovy přednášky z fyziky aneb bible fyzikářů

Feynmanovy přednášky z fyziky aneb bible fyzikářů

Tisk

200litSvětovým bestsellerem v oblasti fyziky jsou bezesporu třídílné Feynmanovy přednášky z fyziky (Lectures on Physics, 1963), které nyní v novém revidovaném vydání přináší českým čtenářům nakladatelství Fragment, jež tak reaguje na jejich poptávku, jelikož první vydání z roku 2000 bylo již zcela rozebráno a stalo se nedostatkovým artiklem.

 

 

Pro někoho je fyzika jen školní předmět, pro někoho je koníčkem a pro jiného dokonce vášní. Nositel Nobelovy ceny Richard P. Feynman (1918-1988) o ní dokázal mluvit s takovým zaujetím, že jeho přednášky patřily k těm nejvyhledávanějším a jejich knižní vydání se stalo pro všechny fyziky biblí.

První díl Feynmanových přednášek z fyziky se věnuje především mechanice, druhý díl pak elektromagnetismu a třetí kvantové fyzice. Všechny tři díly jsou více či méně upraveným přepisem Feynmanových slov z hodin dvouletého základního univerzitního kurzu fyziky na Caltechu (Kalifornském technickém institutu) z počátku 60. let. Tiskem poprvé vyšly v roce 1963. I přes své stáří jsou stále jednou z nejlepších učebnic fyziky pro začínající studenty. Recenzent časopisu Scientific American je charakterizoval jako „těžké, ale neobyčejně výživné a plné chuti.“

lit

Přednášky přinášejí čtivý výklad s mnoha poznámkami a odbočkami od tématu, které umožňují hlubší ponor a vhled do látky. Před čtením je nicméně vhodné mít nastudovány klasické učebnice fyziky pro střední školy a matematiky (funkce, derivace, integrály). Všechny jevy jsou však v přednáškách vysvětleny tak názorně, že čtenář nepotřebuje vyhledávat další zdroje informací, což platí zejména pro první díl. Třetí díl věnovaný kvantové fyzice je už na pochopení složitější. Přednášená látka je vysvětlována na řešených příkladech a cvičeních. Každá z knih je doplněna rejstříkem vybraných pojmů a jmen.

lit1

Richard P. Feynman se při své pedagogické činnosti řídil jednoduchou zásadou: „Nejdříve si musíte uvědomit, proč vlastně chcete, aby se studenti učili právě tento předmět, a co chcete, aby uměli. Metoda vám pak vyplyne sama prostě díky selskému rozumu.“ I proto si Feynmanovy přednášky z fyziky stále drží nebývalou oblibu u učitelů i studentů.

O autorovi:
Richard Phillips Feynman se narodil 11. května 1918 v Brooklynu. Patřil k největším fyzikům 20. století. Studoval Massachusettský technologický institut (MIT), doktorát složil na univerzitě v Princetonu. Během druhé světové války pracoval na vývoji jaderné bomby (projekt Manhattan). Po skončení války pracoval krátce na Cornellově univerzitě a od roku 1951 až do své smrti působil v Kalifornském technickém institutu (Caltech). V roce 1965 mu byla spolu se dvěma dalšími fyziky udělena Nobelova cena. Vypracoval techniku popisu reakcí elementárních částic poskytující alternativní náhled na chápání kvantové fyziky (Feynmanovy diagramy). Velmi významná byla jeho pedagogická činnost, dodnes jsou pro přehlednost a názornost vysoce ceněné a používané jeho sbírky přednášek a další knihy. Zemřel 15. února 1988 v Los Angeles na selhání ledvin způsobené rakovinou.

lit2

Název: Feynmanovy přednášky z fyziky 1, 2, 3
Autor: R.P.Feynman, R.B.Leighton, M.Sands
Překlad: Ivan Štoll
Žánr: odborná literatura, učebnice VŠ
Vydáno: 2013
Stran: 732 (806, 436)
Vydalo nakladatelství: Fragment
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: fragment.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor s Martinem Dejdarem

martin dejdar 200Herec, moderátor, bavič, dabér, hokejista, … To vše a mnohem víc je Martin Dejdar. V tomto rozhovoru se dozvíte, jaký nový pořad bude na Primě, co pro něj znamenal Comeback a plno zajímavých věcí nejen...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Motýlí kůže aneb Mlčení jehňátek po rusku?

Motyli kuze 200Nakladatelství Jota přináší do českých luhů a hájů kultovní ruský román, který Sergej Kuzněcov sepsal teprve roku 2003. Rázem se z něj mezi mladými stal hit. Marketingoví pracovníci ho nazývají „ruským Mlčením jehňátek“, ale já vidím j...


Literatura

Každý někdy potřebuje potkat Tesaře

tesar 200V nakladatelství Portál vyšla malá útlá knížečka s názvem Tesař a podtitulem Příběh pro úspěch(ané). Její autorem je Jon Gordon a jedná se o zajímavé čtení.

 

...

Divadlo

Bouřlivé léto na Hradě

boure 200Letošní ročník Letních shakespearovských slavností otevře 28. června v Královské zahradě Pražského hradu premiéra Bouře. Magickou komedii plnou lásky, pletich, zázraků i odpuštění režíruje SKUTR. Generálním partnerem je skupina PPF.

...

Film

Projekt Moje kino live je zpátky

Moje kino live

Již tuto sobotu 3. října se vrací projekce ve virtuálním kinosále Moje kino LIVE. Diváci tak budou moci z pohodl...